Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο μεγάλος μου αδερφός


Τον μεγάλο μου αδερφό τον λένε Κώστα. Είναι σχεδόν 29 χρονών και 1.79,5 στο ύψος παρ' ότι του αρέσει αυτάρεσκα να λέει ότι είναι 1.80. Ίσως να είναι το μόνο πράγμα για το οποίο υπερβάλει όταν μιλά για τον εαυτό του.

Τον μεγάλο μου αδερφό τον ξέρω 22 χρόνια, από τότε που γεννήθηκα δηλαδή. Ο καλύτερος τρόπος για να τον περιγράψω είναι να αντλήσω πληροφορίες και αναμνήσεις από την ζωή μου και πως αυτός την έχει αγγίξει μοναδικά.

Όταν ήμασταν πολύ μικροί στην Κρήτη συνήθιζε να είναι προστατευτικός, 7 χρόνια διαφορά σου λέει. Και όταν είσαι παιδάκι, τα 7 χρόνια μοιάζουν πολλά, ο αδερφός όσο μικρός να είναι στην πραγματικότητα, έμοιαζε ο προστάτης μου. Ο καιρός πέρασε και ήρθαμε στην Αθήνα. Εγώ μεγάλωνα, τι μεγάλωνα δηλαδή, μια σταλιά σκατό παρέμενα αλλά ήμουν πλέον δημοτικό, και αυτός είχε έρθει ο καιρός να δώσει πανελλήνιες. Ο αδερφός μου έβγαλε 19,3 χωρίς να τρελαθεί στο διάβασμα. Ήταν πάντα επιμελής σε αντίθεση με τους 2 μικρότερους αδερφούς του. Και πάντα ήμασταν περήφανοι για της ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Μπήκε στην Πάντειο (ποια είναι αυτή έλεγα τότε) και στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Παρ' ότι ο βαθμός του, του επέτρεπε να μπει σε όποιο τμήμα επιθυμούσε, εκείνος διάλεξε αυτό. Δεν είχε κανένα λόγο και καμιά ανασφάλεια να επιλέξει μια άλλη σχολή με ανώτερη βάση, απλά για να εντυπωσιάσει τους γύρω του. Ήταν σίγουρος.

Εγώ είχα φτάσει πλέον στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Μια ηλικία που αμφισβητείς, αμφισβήτησα, για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, κάθε καθιερωμένη ιεραρχία, που λόγω ηλικίας θεώρησα ότι υπήρχε στις σχέσεις μου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Μια επανάσταση δίχως αιτία μπορώ να την ονομάσω εκ των υστέρων. Έβλεπα τον εαυτό μου να καλύπτει την διαφορά στο ύψος και τη δύναμη του σώματος, ίσως όχι του πνεύματος, αλλά δεν το' χα καταλάβει εκείνη την περίοδο. Και αμφισβήτησα και εκείνον. Πως; Με τον ποιο εκνευριστικό τρόπο.

Τον αδερφό μου τον λένε Κώστα, είναι 29 χρονών, και παρότι μπορεί να εκνευρίζεται σχετικά εύκολα με κάποιον άγνωστο, στις διαπροσωπικές του σχέσεις ήταν πάντα πολύ ήπιος . Εγώ κατάφερα να σπάσω αυτόν τον κανόνα. Φανταστείτε τι του είχα κάνει για να τον φέρω στο σημείο να μου ευχηθεί παραμονές του τελευταίου τελικού μπάσκετ ΑΕΚ - Ολυμπιακού, να κερδίσει ο Ολυμπιακός. Πολύ βαρέως το είχα πάρει. Εκείνος Παναθηναϊκός και ώς εκ τούτου αντί-ολυμπιακός, εγώ Αεκτζής μέχρι το κόκκαλο σε εκείνη τη νεανική εποχή. Και ο τελικός μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να πάρει η ΑΕΚ πρωτάθλημα. Στο τέλος το πήραμε και ο αδερφός μου το πανηγύρισε μαζί μου. Τόσο κρατάει η οργή του. Ένα τέταρτο.

Το 2004 έφτασε η σειρά του μεσαίου αδερφού μου, του Δομήνικου. Έδωσε, και που πέρασε λέτε; Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμός της Παντείου...

Στα χρόνια που ακολούθησαν συνήθιζε να με διαβάζει Ιστορία. Την χρονιά που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να δώσω και 'γω πανελλήνιες ο αδερφός μου τελείωσε το master στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο LSE και εγώ υπό την σκιά αυτών των επιτυχιών ξεκινούσα την διαδικασία των πανελληνίων. Καθόλου δεν αγχώθηκα πρέπει να σας πω. Όλη μου η οικογένεια και ο μεγάλος μου αδερφός μου μετέδιδαν μια σιγουριά ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να αμφισβητήσω τον εαυτό μου. Ο αδερφός μου εκείνη την περίοδο ήταν στον στρατό, στον εξωτικό Έβρο. Μάλιστα την ημέρα που έδινα το πρώτο μου μάθημα αυτός ορκιζόταν πίστη στην πατρίδα. Το έχασα δυστυχώς το event γιατί η καζούρα η σχετική θα ήταν μεγάλη όπως καταλαβαίνετε...

Η νέα χρονιά με βρήκε στην Πάντειο, αυτή που το 2000 όταν μπήκε ο αδερφός μου δεν ήξερα τι ήτανε, να σπουδάζω Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, αντικείμενο του Master του.

Συνοψίζω. Ο αδερφός μου είναι σχεδόν 29 χρονών. Όταν ήμασταν μικροί τον έβλεπα σαν προστάτη, όταν μεγάλωσα λιγάκι άρχισα να τον αμφισβητώ. Ο αδερφός μου στα πρόσωπα που αγαπάει είναι πολύ ήπιος, εγώ όμως τον έφερνα στα άκρα. Όχι για πολύ. Για ένα τέταρτο. Όσο μεγαλώναμε εγώ και ο Δομήνικος, ό άλλος μου αδερφός, τόσο μας επηρέαζε ακόμα περισσότερο. Τώρα καταλαβαίνω ότι ο αδερφός μου ηθικά και ακαδημαϊκά ήταν και είναι ένα πρότυπο για μένα. Και ένα σημείο αναφοράς που πάντα θα έχω στο νου και στην καρδιά μου. Πάντα οι συζητήσεις με ενέπνεαν μαζί του παρ' ότι είναι πνεύμα αντιλογίας. Πλέον φαίνεται ότι του αρέσει να μας φέρνει αυτός στα άκρα υποστηρίζοντας πιο διαφορετικές θέσεις. Είναι ρομαντικός όμως. Και αρνείται να παραδεχτεί τον ρεαλισμό και μερικούς φανερά ανεπαρκείς πνευματικά και ψυχολογικά ανθρώπους να κάνουν το κουμάντο και να μιλάνε για πράγματα και για ιδανικά που εκείνος δεν μπορεί να ενστερνιστεί.

Με τον αδερφό μου μοιάζουμε στον τρόπο σκέψης, και τώρα τελευταία μοιάζουμε και εξωτερικά ένα περίεργο πράγμα. Όταν ήμασταν μικροί πότε δεν μας λέγανε κάτι τέτοιο. Κοινωνικά δεν μοιάζουμε τόσο. Εγώ είμαι λίγο πιο ανοιχτός, ο αδερφός μου δεν ανοίγεται εύκολα. Διαφέρει στον τρόπο που του αρέσει να διασκεδάζει και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Πλέον, ένα περίεργο πράγμα, και παρότι μικρότερος 7 χρόνια, μου βγαίνει κάτι προστατευτικό. Εύχομαι κάποτε να μπορέσω να τον εμπνεύσω και εγώ σε κάτι...

Ο αδερφός μου είναι αυθεντικός, έξυπνος, ντροπαλός, ερωτευμένος, ηθικός, αγνός. Έχει μια φλόγα μέσα του, και εγώ θέλω να τον βοηθήσω να την εξωτερικεύσει. Μπορεί να βρίσκομαι σε πλάνη ακόμα μια φορά, ότι εγώ μπορώ να του εμπνεύσω κάτι τέτοιο, αλλά η προσπάθεια πρέπει να γίνει.

Τον αδερφό μου πάντα τον πείραζα, ότι με το τμήμα που τελείωσε στο πανεπιστήμιο δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για πράγματα τόσο σημαντικά σαν κι αυτά που πλέον συζητάμε στον τραπέζι της Κυριακής. Πλέον δεν ζει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια του. Ζει στην Κυψέλη μαζί με την Φαίδρα, την κοπέλα που θα παντρευτεί αύριο και θα ενώσει και τυπικά την ζωή του μαζί της.

Να σαι καλά Αδερφέ !!! Μπορεί αύριο να παντρεύεσαι, αλλά για μένα δεν αλλάζει τίποτα. Την 1η του μηνός θα διασυρθείς για ακόμη μια φορά στο ''καθρεφτάκι για όλο τον μήνα'', όταν σε βρω θα σε κοροϊδέψω, θα σε κάνω να γελάσεις με τα αστειάκια μου, και θα σε κάνω να υποστηρίξεις ρομαντικά πράγματα κάποιες φορές, ανεδαφικά κάποιες άλλες με τις προβοκατόρικες δηλώσεις μου. Σε αγαπάω πολύ και σου εύχομαι να σαι πάντα έτσι χαρούμενος, και ας είσαι των ΜΜΕ...


Ο μικρός σου αδερφός

6 σχόλια:

  1. polu wraio keimeno,alex!!!
    na eisai eutuxismenos,gampre!!!
    breed

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτήν την στιγμή κάθομαι μπροστά από τον υπολογιστή και κλαίω... Με το που διάβασα το άρθρο σηκώθηκα από το τραπέζι και πήγα πάνω κάτω το σπίτι για να συνέλθω από τη συγκίνηση. Με το που ξανακάθησα όμως μπροστά από τον υπολογιστή και ξαναδιάβασα μερικά σημεία μου ξαναήρθε. Τον μικρό μου αδελφό πάντα τον θαύμαζα. Θαύμαζα και θαυμάζω την εξυπνάδα του, τα ταλέντα του, τον χαρακτήρα του... Νομίζω ότι με έχει εμπνεύσει πολύ περισσότερο από ότι εκείνος νομίζει, αν και μικρότερος. Και εγώ σε αγαπάω πάρα πολύ Αλέξανδρε! Και σε ευχαριστώ για όλα. Είσαι πολύ σημαντικός για εμένα. Και εσύ και ο Δομήνικος.
    ΥΓ: Πρέπει να με είχες εκνευρίσει πάρα πολύ για να είχα ευχηθεί να νικήσει ο Ολυμπιακός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατραπληκτικό... φοβερό κείμενο alejandro... μακάρι να ήμουν εκεί να σου ευχηθώ από κοντά Κώστα... ότι καλύτερο σε σένα και στη Φαίδρα... να ζήσετε και να ευτυχίσετε μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αδερφός μου είναι αυθεντικός, έξυπνος, ντροπαλός, ερωτευμένος, ηθικός, αγνός. Alex, den borouses na perigrapsis ton Kosta kalitera....
    Me singhini para para poli i endasi tis agapis sou gia afton ke ine perito isos na sou epiveveoso ki ego to poso se agapai ke ektimai o aderfos sou. Sas herome ke ta tria sas pragmatika', ine paradigmatiki i shesi sas ke ghia afto' efthinonde ke i dio iperohi gonis pou sas megalosan ke sas metedosan tosi agapi. Polla filakia! by Fedra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ο αδερφός μου είναι αυθεντικός, έξυπνος, ντροπαλός, ερωτευμένος, ηθικός, αγνός". η τέλεια περιγραφή. και ο μεγάλος μας αδερφός που είναι παράδειγμα για μας, θα μας προστατεύει πάντα. όπως έκανε όταν ο μεσαίος του αδερφός πέρασε μέσα από τους οργανωμένους των Rangers με μπλούζα των Celtic! κώστα αξίζεις κάθε δεύτερολεπτο ευτυχίας όσο λίγοι άνθρωποι. είμαι σίγουρος ότι θα έχεις άπειρα τέτοια δευτερόλεπτα με τη Φαιδρούλα σου. και τα αδέρφια σου θα είναι, όπως πάντα, πάντα εκεί για σένα.

    Ο μεσαίος σου αδερφός ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή