Την ιστορία του ξεκίνησε τα μεσάνυχτα το Νότιο Σουδάν, που έγινε το 54ο κράτος της Αφρικής, μετά την επικύρωση με δημοψήφισμα της απόσχισής του από το Βόρειο, πλέον, Σουδάν έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο που έληξε το 2005.
Το Χαρτούμ έσπευσε να αναγνωρίσει το νότιο γείτονά του ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, που βρίσκεται στην νέα πρωτεύουσα της Τζούμπα μαζί με άλλους ξένους αξιωματούχος, υποσχέθηκε στο πρόεδρο του Νότιου Σουδάν πως Σάλβα Κίιρ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Ο Σάλβα Κίιρ θα ορκιστεί πρώτος πρόεδρος και αρχηγός του νέου κράτους. Στην τελετή θα γίνει η ανάγνωση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, η υποστολή της σημαίας του Σουδάν και η έπαρση της εθνικής σημαίας του Νότιου Σουδάν.
Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν, θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής του.
Παρά κάποιες ενδείξεις ότι η απόσχιση θα ολοκληρώνονταν σχετικά ομαλά, όπως έδειξε το δημοψήφισμα όπου η ανεξαρτησία υποστηρίχτηκε με συντριπτικό αποτέλεσμα, ανάμεσα στα δύο κράτη παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα.
Το κυριότερο είναι το μοίρασμα των εσόδων από τις πετρελαιοφόρες επαρχίες που είναι πάνω στη μεθόριο τους. Αρκετοί στο κυβερνών κόμμα του (διεθνώς καταζητούμενου) Μπασίρ βλέπουν την απώλεια των εδαφών και των εσόδων υπέρ του Νότου σαν εθνική ταπείνωση.
Οι κάτοικοι της Τζούμπα είχαν ξεκινήσει τους εορτασμούς με δυνατή μουσική και εκδηλώσεις ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ενώ η πόλη ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους, ανάμεσά τους τον ΓΓ και την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σούζαν Ράις.
Ο Μπαν δήλωσε σήμερα ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, είπε ο Μπαν, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν ενώ σημείωσε πως η Τζούμπα πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε.
Πρέπει ωστόσο να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι, επισήμανε ο Μπαν.
Τα Ηνωμένα Έθνη όμως έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους για τις συνεχείς συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή της μελλοντικής μεθορίου των δύο χωρών, και ιδιαίτερα για τις χιλιάδες προσφύγων του Κορντοφάν. Περισσότεροι από 2.360 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου εφέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε --με μια δεκαετή διακοπή-- από το 1955 ως το 2005.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου