Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Νίκη της Nokia στη δικαστική μάχη με Apple


Η Nokia αναδεικνύεται νικητής σε έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Η Apple συμφώνησε να καταβάλλει στο φινλανδικό γίγαντα ένα μεγάλο αλλά αδιευκρίνιστο ποσό για τη χρήση των τεχνολογιών της στο iPhone και στο iPad.

Όπως ανακοίνωσε η Nokia την Τρίτη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τις εκατέρωθεν αγωγές για καταπάτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη - τα τελευταία χρόνια η Nokia είχε υποβάλλει συνολικά 46 καταγγελίες κατά της Apple, η οποία απαντούσε με ανάλογες αγωγές.

Τελικά η Apple όχι μόνο θα καταβάλλει στον αντίπαλό της ένα εφάπαξ ποσό για τη χρήση τεχνολογιών του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα πληρώνει και στο μέλλον για τα δικαιώματα χρήσης πατεντών κατά περίπτωση.

Δικαιώματα χρήσης θα πληρώνει και η Nokia όταν ενσωματώνει στα προϊόντα τις τεχνολογίες της Apple, ωστόσο αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι κερδισμένος της υπόθεσης δεν είναι η Apple.

«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που η Apple εντάσσεται στον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που αγοράζουν άδειες χρήσης από τη Nokia [...] Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει την ηγετική θέση της Nokia όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» υπερηφανεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Στίβεν Έλοπ.

Η φινλανδική εταιρεία βλέπει το μερίδιό της να πέφτει τα τελευταία χρόνια στην αγορά «έξυπνων κινητών». Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Έλοπ παραδέχτηκε ότι το Android της Google είχε πλέον εκθρονίσει την εταιρεία του από την αγορά των smartphone, και ανακοίνωσε ότι στα μελλοντικά της μοντέλα η Nokia θα χρησιμοποιεί το λειτουργικό Windows Phone αντί για το δικό της Symbian.

O Έλοπ δηλώνει τώρα η συμφωνία θα έχει «θετικές οικονομικές συνέπειες» στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, πιστεύεται όμως ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. «Πιστεύω ότι η εφάπαξ πληρωμή ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε στο AFP o Σάμι Σάρκαμις, αναλυτής της Nordea Bank.

«Είναι οι πρώτες καλές ειδήσεις για τη Nokia εδώ και πολύ καιρό» σχολίασε.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου