Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μετά τα φονικά αγγούρια... τα εξωγήινα


Πολλοί γήινοι αποφεύγουν τα αγγουράκια αυτές τις ημέρες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ιάπωνας αστροναύτης που αναχωρεί την Τετάρτη για το τροχιακό συγκρότημα σκοπεύει να καλλιεργήσει τα πρώτα διαστημικά αγγούρια, υποψήφιο τρόφιμο για τις μελλοντικές, μακροχρόνιες αποστολές.

«Μακάρι να μπορούσαμε να φάμε τα αγγουράκια, δυστυχώς όμως αυτό δεν μας επιτράπηκε» αστειεύτηκε ο Σατόσι Φουρουκάβα, αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA).

Ο Φουρουκάβα θα περάσει έξι μήνες στον ISS. Την Τετάρτη αναχωρεί με ρωσικό Soyuz που θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Συνεπιβάτες του θα είναι ο Αμερικανός Μάικλ Φόσουμ και ο Ρώσος Σεργκέι Βόλκοφ.

Το τριμελές πλήρωμα της αποστολής σίγουρα δεν κινδυνεύει από την επιδημία διάρροιας που έχει αναστατώσει αυτές τις ημέρες την Ευρώπη: και οι τρεις ζουν σε καραντίνα για μερικές μέρες πριν από την εκτόξευση, και παρέμειναν απομονωμένοι πίσω από ένα προστατευτικό τζάμι την ώρα που μιλούσαν στους δημοσιογράφους.

Θεωρητικά, τα διαστημικά αγγουράκια του Φουρουκάβα θα συνδυαζόταν ωραιότατα με τις τομάτες που φυτεύτηκαν στο ρωσικό τμήμα του σταθμού. Ο Βόλκοφ μάλιστα αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι αστροναύτες πρέπει να ζητήσουν άδεια για να φτιάξουν σαλάτα.

«Για να είμαι ειλικρινής, όμως, αυτό που θα προτιμούσα είναι οι τηγανητές πατάτες» είπε. Η αλήθεια είναι ότι η Ιαπωνία πρωτοπορεί στη διαστημική κουζίνα. Ο Ιάπωνας αστροναύτης Σοϊτσι Νογκούτσι, για παράδειγμα, είχε φτιάξει σούσι κατά την παραμονή του στον ISS πέρυσι.

Το σκάφος που θα μεταφέρει το νέο πλήρωμα του ISS θα αναχωρήσει από την ίδια εξέδρα από την οποία αναχώρησε πριν από 50 χρόνια η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με μια αναβαθμισμένη έκδοση του Soyuz, εφοδιασμένη με ψηφιακά συστήματα.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου