Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Σχέδιο για την "εξαφάνιση" του Ιγνατίου


Σχέδιο «δημοσιογραφικής εξαφάνισης» από την Ουάσιγκτον του ανταποκριτή του τηλεοτπικού σταθμού Mega και των εφημερίδων «Έθνος» και «Φιλελεύθερος», Μιχάλη Ιγνατίου, είχε εισηγηθεί η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας προς τους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ντόναλντ Ράμσφελντ αντίστοιχα. Το σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου του 2006, το οποίο απέστειλε στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία και έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στους αποδέκτες του τηλεγραφήματος, που υπεκλάπη από τον ιστότοπο Wikileaks, αναφέρεται και η διαβόητη DΙΑ, μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση ότι ο τουρκικός Στρατός προκάλεσε το θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων σε εργοστάσιο κοντά στην Άγκυρα.

Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «Έθνος της Κυριακής» και «Φιλελεύθερος» και μεταδόθηκε από το Mega Ελλάδος και Κύπρου, οι Αμερικανοί διπλωμάτες κατηγόρησαν το Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος υπέγραφε το αποκαλυπτικό άρθρο. «Οι αγνοούμενοι-πειραματόζωα της Τουρκίας», ήταν ο τίτλος του κειμένου. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα που είχε αποστείλει στο αμερικανικό Στέιτ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρ. Σλίκερ, ανέφερε ότι το θέμα έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, «συνηθισμένο βέλος στα πλευρά μας».

Στο ντοκουμέντο που παρουσίασε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» περιέχεται η άποψη μιας προστατευόμενης πηγής (αναφέρεται το όνομα), την οποία ο κ. Σλίκερ παρουσίαζε να υποστηρίζει, χωρίς καμία απόδειξη, ότι η προεδρία της Κύπρου (τότε πρόεδρος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος) όχι μόνο είχε αναθέσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στον Ιγνατίου, αλλά κατηύθυνε τον δημοσιογράφο να την αποκαλύψει δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει την ένταξη της Τουρκίας, με σκοπό να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Άγκυρας.

Οι ισχυρισμοί της προστατευόμενης πηγής ταυτίζονταν με την εκτίμηση της αμερικανικής διοίκησης, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μεθόδευσε τη δημοσίευση της πληροφορίας ότι οι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους σαν πειραματόζωα προκειμένου να αμαυρωθεί η εικόνα της Άγκυρας και να περιοριστούν οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Αν οι καταγγελίες αποδειχθούν αληθείς, ο Ιγνατίου είναι πιθανό να έπαιζε το ρόλο του πρόθυμου συν-συνωμότη, από τη στιγμή που ένας αριθμός διαφορετικών συνομιλητών (πηγών) της πρεσβείας αναφέρουν ότι είναι στην τσέπη του προέδρου», έγραφε ο κ. Σλίκερ στο τηλεγράφημά του αποκαλύπτοντας ότι Ελληνοκύπριοι που είχαν σχέση με την πρεσβεία είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιγνατίου.

Με προφανή ειρωνική διάθεση, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο έγραφε ότι «φυσικά δεν είναι έγκλημα η άσκηση κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όμως το δημοσιογραφικό αστέρι (star snoop) του «Φιλελευθέρου», χρησιμοποιεί εναντίον μας την πρόσβαση που του προσφέρουμε» (εννοεί τη δημοσιογραφική διαπίστευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Ο κ. Σλίκερ προχωρούσε ακόμη ένα βήμα, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους για να περιοριστεί η πρόσβαση του δημοσιογράφου Ιγνατίου στις πηγές πληροφόρησης. «Αποκόπτοντάς τον πλήρως από τη ροή των πληροφοριών δεν θα επιτύχει και θα στραφεί εναντίον μας (would backfire), όμως οφείλουμε να τον περιορίσουμε γρήγορα», εισηγείτο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν διαπιστευμένος ο Μιχάλης Ιγνατίου.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου