Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ασφαλή τα τραύματα που προκαλεί ο Αστερίξ


Παρά τις γροθιές που δέχονται βροχή οι ήρωες στα βιβλία της σειράς του Αστερίξ, καταφέρνουν να ξεπερνούν τα τραύματα χωρίς πρόβλημα, εκτιμά ομάδα νευροχειρούργων που εξέτασε την κλινική εικόνα των θυμάτων.

Τα θύματα των χτυπημάτων, 704 στο σύνολο, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους άντρες και κυρίως Ρωμαίοι, με τους Γαλάτες, τους πειρατές και άλλες φυλές να ακολουθούν.

Οι Γαλάτες ήταν αυτοί που σήκωναν περισσότερο το χέρι, κυρίως ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, συνήθως με τη βοήθεια του μαγικού δυναμωτικού ζωμού.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 390 σοβαρά τραύματα, 89 μέτριας έντασης και 225 ελαφρότερα, σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρξαν θάνατοι ή μόνιμοι τραυματισμοί πέρα από κάποιες παροδικές περιπτώσεις αφασίας και απώλειας προσανατολισμού.

Τα θύματα, εξηγούν οι ερευνητές, εμφάνιζαν συνήθως περικογχικές εκχυμώσεις (γύριζαν τα μάτια τους ανάποδα) και προσωρινή παράλυση στη γλώσσα, συμπτώματα που είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις τραυματισμού στο κεφάλι.

Σημειώνουν μάλιστα ότι τα κράνη παρείχαν καλή προστασία στα θύματα των επιθέσεων, αφήνουν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συγκριτική έρευνα με αμερικανικά κόμικ (ο Αστερίξ είναι φυσικά γαλλικό) όπως ο Ροζ Πάνθηρας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Acta Neurochirurgica.


πηγή: news.in.gr

3 σχόλια:

  1. συμφωνώ με τον dominic...εδώ ο κόσμος καίγεται...αλλά πάλι καλά που υπάρχουν κάτι τέτοια και γελάμε και ξεχίόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti lete re paidia?? milame gia simantika evrimata!!! hahaha oute kan, isws i pio trisathlia/anousia erevna pou exei ginei pote

    ΑπάντησηΔιαγραφή