Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας



Μετά από ένα ντέρμπι με τα όλα του το οποίο κρίθηκε στην παράταση, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 101-94 τον Ολυμπιακό, έκανε το 3-1 και κατέκτησε το 9ο του συνεχόμενο πρωτάθλημα. Επεισόδια στο τέλος του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα με τον κόσμο να πετάει αντικείμενα και κροτίδες με το τέλος του αγώνα και ενώ είχε διακόψει το ματς στην παράταση δύο φορές.

Οι ανεγκέφαλοι δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ και δεν άφησαν τους παίκτες του Παναθηναϊκού να χαρούν τη δίκαιη επικράτηση τους όπως αυτοί θα ήθελαν. Η αστυνομία σε ρόλο θεατή άφηνε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να προσπαθούν να προστατέψουν εκείνους των "ερυθρολεύκων", όπως αυτοί πήγαιναν για τα αποδυτήρια.

Μάλιστα ένα μπουκάλι βρήκε τον Νίλσεν καθώς πήγαινε για τα αποδυτήρια, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως τραυματίστηκε και ο Βαγγέλης Αγγέλου. Τριτοκοσμικές εικόνες εν ολίγοις που θλίβουν όλους όσοι αγαπούν αυτό το ταλαίπωρο άθλημα.

Κατά τα άλλα, η απονομή του τροπαίου έγινε περίπου στη μία τα μεσάνυχτα και με χιλιάδες κόσμου να έχει καλύψει κάθε σπιθαμή του παρκέ.

Στα του αγώνα, ο Παναθηναϊκός αν και αγωνίστηκε χωρίς τον Διαμαντίδη, αλλά και τον Περπέρογλου που μπήκε για λίγο στο παρκέ, ήταν καλύτερος και νίκησε για μία ακόμα φορά μαζεύοντας πάρα πολλά επιθετικά ριμπάουντ (16-3).

Εκπληκτικός ο Αντώνης Φώτσης που δεν έχασε σουτ! Πέτυχε 22 πόντους με 2/2 βολές, 1/1 δίποντα και 6/6 τρίποντα. Αποφασιστικός αλλά και αποφασισμένος για ένα ακόμα ματς ο Μάικ Μπατίστ που είχε επίσης 22 πόντους. Από την άλλη 18 πόντους είχε ο Σπανούλης ο οποίος κράτησε τον Ολυμπιακό σε πολλά σημεία του αγώνα, ενώ καθοριστικός ήταν ο Μπατίστ στο β' ημίχρονο με 15 πόντους.


Ο αγώνας

Μέσα ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός μπήκε εμφανώς αποφασισμένος στο παρκέ. Προηγήθηκε με 7-2 και έδειχνε να έχει τον έλεγχο. Ωστόσο, ο τραυματισμός του Διαμαντίδη στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης και σε συνδυασμό με τις γρήγορες και συνάμα εύστοχες επιθέσεις του Ολυμπιακού έφεραν τα πάνω κάτω.

Οι φιλοξενούμενοι με σερί 8-0 ξέφυγαν με 7-10 χάρη κυρίως στον Μαυροκεφαλίδη. Η είσοδος του Μπατίστ στο παρκέ βοήθησε σημαντικά τον Παναθηναϊκό και ο ίδιος στο 5.30'' έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του, όμως ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Τέπιτς ανέκτησε τα ηνία (14-15). Η αστοχία του Νίκολας στο ξεκίνημα (0/3 εντός παιδιάς) υποχρέωσε τον Ομπράντοβιτς να επιστρατεύσει τον Τέπιτς.

Μία βεβιασμένη ενέργεια του τελευταίου και ένα επιθετικό φάουλ του Καϊμακόγλου έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ολοκληρώσει το δεκάλεπτο προηγούμενος με 17-18. Οι "ερυθρόλευκοι" εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα 4/15 δίποντα που είχαν οι γηπεδούχοι, καθώς στους άλλους τομείς υπήρχε ισορροπία (11-11 ριμπ., 3-4 λάθη).


Εναλλαγές στο σκορ και νεύρα

Η συνέχεια βρήκε τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς χέρια (19-18, 21-22, 23-22). Τα δεύτερα φάουλ των Μπατίστ και Καϊμακόγλου επηρέασαν κάπως τους "πράσινους", ενώ στο 14' είχαμε διακοπή του ματς καθώς ο Καϊμακόγλου πήγε στη θέση του Μάριτς να εκτελέσει βολές, ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε και τελικά την κατοχή την πήρε ο Ολυμπιακός μετά τις δύο τεχνικές ποινές που δόθηκαν στους πάγκους.

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν καλύτερη με Έρτσεγκ, Κέσελ και Τεόντοσιτς στο παρκέ και έτσι στο 15' η ομάδα του Ίβκοβιτς βρέθηκε στο +7 (23-30), μετά από εύστοχο τρίποντο του Πελεκάνου ο οποίος ήταν "ζεστός" από τον τρίτο αγώνα. Με τους Καλάθη και Μάριτς ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 30-30, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τον Πρίντεζη.

Το τρίποντο του Τεόντοσιτς στα 2.30'' πριν το τέλος του ημιχρόνου έδωσε παροδικά το προβάδισμα στην ομάδα του. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι απάντησαν με επιμέρους 6-2 που τους έδωσε την ευκαιρία να φύγουν για τα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή (41-39), έχοντας και τον έλεγχο των ριμπάουντ (20-14).


Διαφορά ΠΑΟ και άνοδος Μπουρούση

Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Καλάθη, Νίκολας, Σάτο, Τσαρτσαρή και Μπατίστ προς απογοήτευση του κόσμου που ήλπιζε να ξαναδεί τον Διαμαντίδη στο παρκέ, καθώς έκανε προθέρμανση στην ανάπαυλα παρά το διάστρεμμα στο δεξί του πόδι.

Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν για πρώτη φορά στο σκορ +6 (45-39) χάρη σε καλάθια των Σάτο και Νίκολας, ωστόσο ο Ολυμπιακός μάζεψε γρήγορα την διαφορά. Στο 24' ο Χαλπερίν ισοφάρισε σε 45-45 καθώς ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός από τα 6.75μ. έχοντας 7/15 σουτ μέχρι εκείνο το σημείο. Με δύο τρίποντα άλλωστε των Παπαλουκά και Σπανούλη, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +4 (49-53), υποχρεώνοντας τον Ομπράντοβιτς να πάρει τάιμ άουτ.

Ο Παναθηναϊκός ευστόχησε σε ένα σουτ τριών πόντων με τον Καϊμακόγλου στο 18' κι έκανε το 56-55, όμως η αγωνιστική άνοδος του Μπουρούση ήταν καταλυτικά και ο Ολυμπιακός στα 38'' πριν το τέλος της περιόδου ήταν και πάλι μπροστά (58-61). Ο Καλάθης με 2/2 βολές μείωσε σε 60-61 που ήταν και το σκορ του 30ου λεπτού, καθώς το τρίποντο του Σπανούλη με την εκπνοή ήταν άστοχο.


Με όπλο τον ασταμάτητο Φώτση

Στο καθοριστικό δεκάλεπτο ο Ομπράντοβιτς έβαλε στο παρκέ τον Περπέρογλου ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στους τρεις προηγούμενους τελικούς. Πάντως, φάνηκε ανέτοιμος και στο 32' πήρε τη θέση του στον πάγκο. Ένα τρίποντο του Σπανούλη από τα 9 μέτρα έφερε και πάλι τον Ολυμπιακό στο +4 (62-66) όμως ο Παναθηναϊκός απάντησε από τα από τα 6.75μ. σε δύο περιπτώσεις με τον Φώτση (65-66, 68-68).

Με δύο εύστοχα ζευγάρια βολών ο Μπατίστ έδωσε επιθετική ανάσα στον Παναθηναϊκό, όμως ο Μπουρούσης ήταν πλέον ασταμάτητος και με δεύτερο καλάθι και φάουλ έγραψε το 72-74 στο 35'. Στην αντίπερα όχθη, ο Φώτσης ήταν η μοναδική αξιόπιστη επιθετική λύση και με πέντε δικούς του πόντους έγραψε το 79-75 στο 38΄.

Ο Σπανούλης με αποφασιστικό τρίποντο έδωσε το φιλί της ζωής στον Ολυμπιακό στο 1.24'' πριν το τέλος του αγώνα και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάρει το ματς αν δεν έκανε δύο διαδοχικά φάουλ στη διεκδίκηση του ριμπάουντ. Με 1/4 βολές από Παπαλουκά και Μαυροκεφαλίδη ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 83-83 και αφού προηγουμένως ο πανταχού παρών Μπατίστ είχε σκοράρει (83-80). Το τελευταίο σουτ του Σάτο δεν βρήκε στόχο και το ματς πήγε στην παράταση.


Και νέο θρίλερ...

Ο Παναθηναϊκός με το καλημέρα βρέθηκε στο +3 με τον Φώτση να ευστοχεί σε ένα ακόμα σουτ τριών πόντων (86-83). Πάντως στο 43' ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 88-88 μετά από ωραία ασίστ του Σπανούλη στον Πελεκάνο που πέτυχε το λέι απ. Στα 2.15'' ο Καλάθης πήρε τα βήματα του Μπουρούση και έσπευσε στο λέι απ το οποίο αν και δεν μπήκε μέτρησε καθώς η μπάλα ήταν στην κάθοδο όταν κόπηκε (92-88).

Δύο λάθη από τους Σπανούλη και Μαυροκεφαλίδη ήταν καθοριστικά για τον Ολυμπιακό ενώ πέντε πόντοι από τους Καλάθη και Φώτση έφεραν τον Παναθηναϊκό στο +9 (97-88) και στο ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα κάποιοι ανεγκέφαλοι πέταξαν κροτίδες και αντικείμενα στο παρκέ. Κι αφού το ματς συνεχίστηκε και ο Καϊμακόγλου έγραψε το 101-91, ο Σπανούλης με μακρινό τρίποντο μείωσε στα 3.5'' πριν το τέλος και κάποιοι μπήκαν στο παρκε -αλήθεια η αστυνομία που ήταν;- οδηγώντας σε νέα διακοπή το ματς.


Τα δεκάλεπτα: 17-18, 41-39, 60-61, 83-83, 101-94


Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου, Μπατίστ 22, Φώτσης 22(6), Σάτο 9, Νίκολας 9(1), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Βουγιούκας 6, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 11(1).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7, Γκόρντον 2, Σπανούλης 18(4), Πρίντεζης 11(1), Μπουρούσης 16, Κέσελ, Πελεκάνος 5(1), Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 9(1), Γλυνιαδάκης 4, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 8.


Glenti Comment: Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε η ρήση ότι το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που παίζεται 5 εναντίον 5 και στο τέλος κερδίζει πάντα ο Παναθηναϊκός! Άλλο ένα παράσημο για τον ζωντανό θρύλο του Ελληνικού αθλητισμού.

Το σημαντικό για μία ομάδα με τόσους τίτλους είναι να βρίσκει κίνητρο. Φέτος, είχε κίνητρο με τη Μπαρτσελόνα, γιατί όλοι τη θεωρούσαν καλύτερη από αυτόν. Ύστερα, είχε κίνητρο με τον Ολυμπιακό, γιατί είχε μπροστά του την πρόκληση να τον κερδίσει με μειονέκτημα έδρας. Και σήμερα βρήκε κίνητρο μόλις στο πρώτο λεπτό! Έπρεπε να κερδίσει χωρίς τον ηγέτη της ομάδας, τον Δημήτρη Διαμαντίδη.


Και για άλλη μία φορά τα κατάφερε. Δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τους δικούς του ήρωες: τον Φώτση, που ολοκλήρωσε με μία απίστευτη βραδιά την καλύτερη χρονιά της ζωής του, τον Μπατίστ, που είναι ο καλύτερος σέντερ στην ιστορία του ΠΑΟ, και τον Νικ Καλάθη, που φέτος μεγάλωσε και θα είμαστε τυχεροί που θα τον βλέπουμε τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, δεν θα ta κατάφερνε χωρίς τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Αν αυτοί ευστοχούσαν απλώς σε δύο βολές, τότε το πιο πιθανό θα ήταν την Τετάρτη να βλέπαμε στο ΣΕΦ το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά από 14 χρόνια...


πηγή: sport24.gr

2 σχόλια:

  1. εξαιρετικός τελικός. και έπρεπε να γίνει έτσι, χωρίς τον Διαμαντίδη, για να δείξουμε σε όλους πόσο μεγάλη ΟΜΑΔΑ είμαστε! όλοι ένας-ένας ήταν φανταστικοί και ο Φώτσης το άξιζε. με τη φετινή του χρονιά, έπρεπε στο τέλος τα φώτα να πέσουν πάνω του!

    υ.γ: ο παπαλουκάς αδίκησε τον εαυτόν του. μου φαίνεται απίστευτο πως τις έχασε, ενώ μάλιστα προηγουμένως είχε κάνει ένα παιχνίδι από τα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλάθης και δεν είμαι καλά!!!! ...και Φωτσάρα εννοείται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή