Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

"Στοκχόλμη, 28 Φεβρουαρίου 1968" by White


Ήταν μία πολύ κρύα μέρα αυτή της 28 Φεβρουαρίου του 1968 που συγκεντρώθηκαν πάνω κάτω 100 άτομα στην λέσχη Ελλήνων Μεταναστών της Στοκχόλμης.

Κύριος ομιλητής ένας καθηγητής από τον Καναδά, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, πρότεινε την δημιουργία του ΠΑΚ.

Σκοπός της ίδρυσης του Π.Α.Κ. ήταν η ανατροπή της δικτατορίας με δυναμικά μέσα, και ταυτόχρονα διακήρυττε "την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση" και "την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας".

Βάση της ιδρυτικής διακήρυξης του, το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε "για να αποτελέσει το κέντρο της δημοκρατικής αντίστασης στην Ελλάδα". Ως καθήκον του, η διακήρυξη όριζε "τον συντονισμό της αντίστασης στην Ελλάδα" και σκοπό του "την ανατροπή της χούντας και την εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών που θα ήταν εγγύηση της πλήρους και άνευ όρων λαϊκής κυριαρχίας θεμελιωμένης σε μια μόνιμη και στερεή βάση".

Η Διακήρυξη ήταν λιτή και ξεκάθαρη:

"Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε για να αποτελέσει το κέντρο της δημοκρατικής αντιστάσεως στην Ελλάδα. Καθήκον του είναι ο συντονισμός της αντιστάσεως στην Ελλάδα και σκοπός του η ανατροπή της χούντας και η εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών που θα εγγυώνται την πλήρη και άνευ όρων λαϊκή κυριαρχία θεμελιωμένη σε μια μόνιμη και στερεή βάση. Κατά συνέπειαν αποκλείει απολύτως κάθε αντιδημοκρατική λύση και κάθε είδος κατευθυνόμενης δημοκρατίας του κατεστημένου. Δηλώνει επίσημα ότι θα εργασθεί για μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική και εθνικά ελεύθερη - και δεν θα δεχθεί κανένα συμβιβασμό σε καμία φάση της πάλης. Θα αγωνισθεί για την πλήρη δημοκρατική νίκη." Στοκχόλμη, 1968.

Αλλά και τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου στόχευαν στην αλήθεια:

"Ακουστέ, δεν είναι κόμμα που θέλω. Θέλω κίνημα. Θέλω αλλαγή. Θέλω δικαιοσύνη και ισότητα. Θέλω την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση και την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ανάγκη ο πλούτος της Ελλάδος να μοιραστεί δίκαια. Είκοσι οικογένειες κρατούν τον πλούτο της χωράς. Υπάρχει ανάγκη ο μικρός, ο αδύνατος και ο ανήμπορος να νιώσουν ότι το κράτος είναι δίπλα σου. Για να γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται μια καινούργια οικονομική πολιτική, ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης. Πρέπει να φέρουμε ένα όραμα, που όλοι να έχουν το δικαίωμα να ονειρευτούν και η ορμή του να μην μπορεί κάνεις να σταματήσει ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ."

"Πως θα είναι το όνομα του κινήματος καθηγητά;"

"ΠΑΚ. Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα."

Ανάμεσα σε αυτούς που πρώτοι έμαθαν την είδηση και ένα δεκαεξάχρονο παιδί, ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου. Άραγε θυμάται τίποτα από εκείνη την ημέρα;


by White

1 σχόλιο:

  1. πολύ ωραίο κείμενο (όπως πάντα!) με ιστορικά στοιχεία με τεράστιο ενδιαφέρον.

    Αν ζούσα εκείνη την εποχή και μάθαινα για το κίνημα, θα το ψήφιζα. Αλλά, κάποιον τον ψηφίζεις για τα λόγια του και μετά τον κρίνεις για τις πράξεις του. Η πολιτική του Ανδρέα ακολούθησε τη διακήρυξη του; Γιατί περισσότερα από την πολιτική στην πράξη του μπαμπά του θα θυμάται ο Γιώργος παρά τη διακήρυξη που είπε ο Ανδρέας όταν ο Γιώργος ήταν 16.

    ΑπάντησηΔιαγραφή