Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Διαδίκτυο: Eργαλείο του οργαν. εγκλήματος


Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε «κύριο εργαλείο» του οργανωμένου εγκλήματος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το τράφικινγκ, το ξέπλυμα χρήματος και τις ηλεκτρονικές οικονομικές απάτες, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Europol.

«Η χρήση του Διαδίκτυο είναι πια πολύ εκτεταμένη. Είναι πλέον το κύριο εργαλείο του οργανωμένου εγκλήματος, θα έλεγα» δήλωσε ο Ρομπ Ουέινραϊτ, διευθυντής της ευρωπαϊκής αστυνομική δύναμη.

Ο Ουέινραϊτ μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με ευκαιρία τη δημοσίευση της φετινής έκθεσης OCTA (Εκτίμηση της Απειλής από το Οργανωμένο Έγκλημα). Όπως επισήμανε, στα δύο χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, το οργανωμένο έγκλημα στρέφεται στο Διαδίκτυο ακόμα και για «παραδοσιακές» παράνομες δραστηριότητες.

«Παράλληλα με τα εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας του κυβερνοεγκλήματος -τις απάτες με πιστωτικές κάρτες, τη διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας και την οπτικοακουστική πειρατεία- το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται πλέον και στην παράνομη σύνθεση, απομόνωση και διάθεση ναρκωτικών» γράφει η έκθεση.

Ο Παγκόσμιος Ιστός αξιοποιείται επίσης όλο και περισσότερο για την εύρεση των θυμάτων του τράφικινγκ, την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση προϊόντων «μαϊμού» και το παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών, επισημαίνει.

Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται ακόμα «ως ασφαλές μέσο επικοινωνίας και για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Μόνο οι ηλεκτρονικές απάτες με πιστωτικές κάρτες «απέφεραν» στις εγκληματικές οργανώσεις 1,5 δισ. δολάρια το 2009.

Τα κέντρα του εγκλήματος

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης τις περιοχές της Ευρώπης όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο: Στο βορειοδυτικό τμήμα της ΕΕ, στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο, συντονίζεται η διανομή ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Στα βορειοανατολικά, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία, βρίσκονται τα κέντρα του λαθρεμπορίου κλεμμένων προϊόντων και απομιμήσεων.

Στη νοτιοδυτική Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι βασικές δραστηριότητες των συμμοριών αφορούν το λαθρεμπόριο κοκαΐνης και κάνναβης και τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Νοτιοανατολικά, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, σημειώθηκε η πιο ταχεία ανάπτυξη του λαθρεμπορίου διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας.

Στη νότια Ευρώπη, ακόμα, η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος, της πλαστογραφίας και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

Η έκθεση πρόκειται τώρα να αποσταλεί στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες στην μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου