Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

"Η Ελλάδα και η Θεά Κάλι" by G. J. White


Η έντονη μυρωδιά από σάλτσα Μασάλα σε όλους αυτούς που γεμίζουν την οικονομική θέση της πτήσης των Emirates από την Ντόχα για την Βομβάη σε αναγκάζουν να προσαρμοστείς σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχες συνηθίσει.

Είναι Φθινόπωρο του 2004 και αισθάνομαι περήφανος σαν Ευρωπαίος και σαν ‘Ελληνας. Η χώρα μου έχει ρυθμό ανάπτυξης 5%, μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί αγώνες, που χάρη στα παιδιά τους έχουμε δεί σχεδόν όλους από κοντά, έχουμε τρέξει από την Κηφισιά μέχρι την Ομόνοια και από εκεί στις πλατείες του Πόρτο πανηγηρίζοντας με την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου- πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχουμε ένα νέο πρωθυπουργό που ανάμεσα στην πίτα και το τζατζίκι και στην επανίδρυση του κράτους, κάπου εκεί στου Μπαιρακτάρη, στέλνει και καμία χριστοπαναγία στα τζάκια των εκδοτών και των εργολάβων.

Η πρόταση για μια παρουσίαση στην Βομβάη από την ΤΑΤΑ SOLAR INDIA είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα ταξίδι στην Ινδία και η ευκαιρία για ένα νέο προιόν.

Αεροδρόμιο της Βομβάης , μούδιασμα από την πολύωρη πτήση αλλά και διαφορετική αίσθηση του όρου πλήθος. Πραγματικά εκεί υπάρχει πλήθος που αν φωνάξεις ένα όνομα θα σου απαντήσουν κάποια εκατομμύρια άνθρωποι.

Λεωφόρος Μαχάτμα Γκάντι από το αεροδρόμιο προς την Mumbai Downtown περίπου τριάντα χιλιόμετρα σε ένα Ινδικό Ταξί , ένα INDIA ROVER, ένα γκρί αυτοκίνητο σαν μια έκδοση ενός OPEL της δεκαετίας των 60s και εκεί στο ταμπλό μπροστά στον οδηγό ένα μικρό πλαστικό αγαλματάκι μιάς σκουρόχρωμης θεάς, της ΚΑΛΙ.

Μια θεά με τέσσερα χέρια που στο ένα κραδένει ένα δρεπάνι και στο άλλο το κομένο κεφάλι ενός γίγαντα ενώ με κάθε κίνηση που έκανε το ταξί κουνούσε περίεργα- Indian Style το κεφάλι της όπως τα σκυλάκια με τα οποία συνηθίζαμε τον παλιό καιρό να στολίζουμε το αυτοκινητό μας.

Τι θεά είναι αυτή μάστορα ρώτησα τον οδηγό;

Είναι η ΚΑΛΙ, η θεά της καταστροφής μου είπε καθώς προσπαθούσε να μανουβράρει το αυτοκινητό ανάμεσο στον κόσμο που συνοστιζότανε, αγελάδες που είχαν αράξει στην μέση του δρόμου και σκύλους που κυνήγαγε ο ένας τον άλλον.

Και είναι δυνατόν εσύ που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να τρακάρεις να ΄χεις προστάτιδα την ΚΑΛΙ την θεά της καταστροφής;

Γιατί όχι, η καταστροφή σημαίνει ότι κλείνει ένας παλεός κύκλος και ανοίγει ένας νέος κύκλος Δημιουργίας.

Που τα θυμήθηκα όλα αυτά; Τα θυμήθηκα διαβάζοντας ένα άρθρο σε μία ξένη οικονομική εφημερίδα στο διαδίκτυο που έλεγε:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Και έτσι θυμήθηκα την θεά της καταστροφής την ΚΑΛΙ και αναρωτήθηκα αν οδηγούμεθα σε μια Εθνική Καταστροφή;

Εβαλα κάτω όλα τα δεδομένα και τελικά το συμπέρασμα ήταν ότι ο συμπαθής Ινδός ταρίφας μάλλον είχε δίκιο. Για καταστροφή το πάμε διότι:

1. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Η πολιτική μας ηγεσία τα τελευταία χρόνια εκλεγόταν με ένα αποκλειστικά κριτήριο, ότι ήταν λιγότερο χειρότερη από την χειρότερη ηγεσία που καταψηφιζόταν.
Το ΠΑΣΟΚ άνέβηκε στην εξουσία με μια διαφορετική πολιτική ατζέντα από αυτήν που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Μιλούσε για επιδόματα στους φτωχούς Ελληνες ταμείο αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ηλεκτρονική διακυβέρνηση και βρέθηκε (ξαφνικά) να μας χώνει στο μνημόνιο.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ νομίζει ότι αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη την εποχή του Σκοπιανού και χαίρεται να γράφει ρούμπους στα λάθη του αντιπάλου της γιατί πιστεύει ότι αντιπαλός της είναι το ΠΑΣΟΚ και ονειρεύεται το σίκουελ του ΖΑΠΕΙΟΥ Ι , ΖΑΠΕΙΟ ΙΙ (ρε παιδιά τι έγινε στο ΖΑΠΕΙΟ Ι);

Το ΚΚΕ στην κοσμάρα του. Αρκεί να επέλεγες το κανάλι του Περισού την Κυριακή το βράδυ και θα έβλεπες την Παρέλαση της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στην Μόσχα το 1945 μπροστά στον Ιωσήφ Στάλιν!

Και μετά ποιος;

Δεν νομίζω ότι τολμάει κανένας να μπεί μπροστά , είναι έτσι φτιαγμένο το σύστημα ώστε να εξολοθρεύσει και αυτούς που αξίζουν. Ούτε αυτός ο έρμος ο λοχίας που έλεγαν οι Απριλιανοί.
Αρα συμπέρασμα πρώτο, δεν έχουμε ηγεσία και όσο και να προσπαθώ να κάνω ένα φανταστικό κάστινγ για τον ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν βλέπω κανένα που να έχει τα μπαλάκια να πάρει τον ρόλο.

2. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑΝΟΙ.

Δυστυχώς η Ευρώπη του Κόλ του Ζισκάρ ντε Στεν του Μιτεράν, του Σμίτ αλλά ακόμα και αυτής της σκύλας της Θάτσερ δεν υπάρχει πιά.

Μπορεί η μεγαλύτερη πολιτική απόφαση να διακυβευτεί για να μην δυσαρεστηθούν οι ψηφοφόροι σε ένα σκατοχώρι στην Βόρεια Ρηνανία Παλατινάτο.

Αν με αυτό τον τρόπο απεφάσιζε ο Χέλμουτ Κόλ, αυτήν την στιγμή η Μέρκελ μάλλον θα συνέχιζε την συνεργασία της με την ΣΤΑΖΙ στην Ανατολική Γερμανία.

Μόνη μας σωτηρία να αποφασίσει να μας σώσει το μεγάλο αφεντικό, αυτό που αν δεν ανακατευθεί οι Ευρωπαίοι τα σκατώνουν.

Αντε ρε Ομπάμα να δούμε μια άσπρη μέρα και εμείς οι Μαύροι.

3. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ.

Στην αρχή τις απειλήσαμε ακόμα και με τους Εισαγγελείς και την ΕΥΠ , στην συνέχεια τους καταγγείλαμε στην Ευρωπαική Ενωση.

Τους βρίζαμε ως ανίκανους. Και ποιοι ήταν αυτοί που αξιολογούσαν την Λίπμαν Μπράδρς με ΑΑΑ+ και μας με Β-;

Τελικά όμως διαπιστώσαμε ότι ότι και αν είπαν έγινε. Δεν εξετάζω το δίκαιο ή το ηθικό του πράγματος. Η πραγματικότητα είναι αυτή η όχι;

4. ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο. Στην χώρα μας έχουμε δύο τομείς: τον Δημόσιο Τομέα που δεν παράγει και τον Ιδιωτικό Τομέα που κάτι κάνει παρότι και αυτός σφιχταγγαλιασμένος με τον Δημόσιο ήταν.

Και τι κάνουμε; Διαλύουμε στην ουσία τον ιδιωτικό τομέα που παράγει και διατηρούμε τον δημόσιο τομέα που δεν παράγει!

Τι πραγματικά χρειάζεται σε μία χώρα ο Δημόσιος τομέας; Χρειαζόμαστε:
Τον Στρατό , την Αστυνομία , την Υγεία και την Παιδεία με την Εκλησία απέξω. Όλα τα υπόλοιπα απέξω .

Ολοι αυτοί που μιλούν για στρατηγικούς τομείς στις τηλεπικοινωνίες π.χ και τι θα γίνει που σε περίπτωση πολέμου θα μας πουλήσει η Ντόυτσε Τέλεκομ στους Τούρκους θα απαντήσω ότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν ανήκει 100% στο Πακιστάν και λοιπόν πήρε χαμπάρι τι έγινε την περασμένη εβδομάδα εκεί.

Εχω κάποιους φίλους που επιδιώκουν την σιγουριά του Δημοσίου με κάθε κόστος. Τα κατάφεραν, εκτός από το τελευταίο παιδί που και άχρηστο ήταν και για χρήση ναρκωτικών το τρέχανε και το Δημοτικό με δυσκολία έβγαλε. Τελικά τα καταφέρανε με τα χίλια ζώρια το κάνανε παπά.

Ισως τελικά έχει δίκιο ο Παπαχρήστος. Δεν υπάρχει AEK χωρίς ORIGINAL και το αντίθετο.
Δεν υπάρχουν κόμματα χωρίς πελάτες και το αντίθετο αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποιος τρόπος κάποιος να πληρώνει και το κόστος .

5.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

Σε μία χώρα που η πληρωμή των φόρων έχει παράδοση από την Τουρκοκρατία και όλοι μας είμαστε έτοιμοι και να πεθάνουμε για να αποδείξουμε ότι ο Μάρκος Μπότσαρης δεν ήταν Αλβανός αλλά μεταφέρουμε αμέσως τα λίγα ή πολλά χρήματα που έχουμε στις Ελβετικές Τράπεζες, τελικά ποιος θα πληρώσει φόρους.

Όχι ότι φταίνε μόνο οι πολίτες αλλά και το κράτος που αγόραζε οπλικά συστήματα με κριτήριο τις μίζες και όχι την αξία τους.

Την μαφία την φοβάσαι και χαμηλώνεις τα μάτια και υπακούς. Δεν την σέβεσαι.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΑ ΚΑΛΙ.

Τελικά μάλλον θέλουμε την ΚΑΛΙ μας αλλά τουλάχιστον αυτή η καταστροφή που φαίνεται αναπόφευκτη ας κλείσει ένα κύκλο καταστρέφοντας μαζί και όλες τις συνιστώσες που τον δημιούργησαν.

Η ΚΑΛΙ είναι η θεά της καταστροφής, αλλά η καταστροφή σφραγίζει ένα κύκλο και δημιουργεί τις προοπτικές για ένα νέο κύκλο δημιουργίας.

Ελπίζω ο καινούργιος αυτός κύκλος να μην κουβαλάει τίποτα από τα υλικά που έφτιαξαν και κατέστρεψαν τον παλιό.


by G. J. White

3 σχόλια:

  1. Den einai o tropos anaptiksis tis skepsis pou mou aresei perissotero ston xarismatiko kirio White, alla i idia tou skepsi. katastrofi = swtiria? Tipota perissotero apo tin alitheia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάρα πολύ ωραίο κείμενο κύριε White! μία εξαιρετική ανάλυση της κατάστασης. και το δίδαγμα του Ινδού πραγματικά σημαντικό. μέσα από τις στάχτες θα ξαναγεννηθούμε. βέβαια, όλα είναι ένας κύκλος. όλα θα πάνε καλύτερα μέχρι να ξανα-ξεχάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχαχα....κατα βαθος ρεαλιστικο το κειμενο και πολυ πολυ καλο Ευγε!Φυσικα οπου Ινδος και Διδαγμα, θα ηθελα να προσθεσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή