Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οι Βρετανοί απέρριψαν μεταρρύθμιση


Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία απέρριψαν εμφατικά την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος της χώρας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ.

Η πρόταση μετάβασης στο σύστημα της Εναλλακτικής Ψήφου, μια μορφή αναλογικής αντιπροσώπευσης, απορρίφθηκε από το 69% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 31% τάχθηκε υπέρ, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή. Οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του "όχι" ξεπέρασαν τα 11,47 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι 20 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα αποτελούσε ένα βασικό αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του μικρότερου εταίρου της συμπολίτευσης ενώ οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, είχαν ταχθεί εναντίον της μεταρρύθμισης. Η παράταξη των Φιλελευθέρων τάσσονταν εδώ και καιρό υπέρ της προώθησης ενός αναλογικότερου συστήματος που να ευνοεί τα μικρά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές και παράλληλα είχαν ήδη θέσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο.

Όμως, το αποτέλεσμα κατάφερε βαρύ πλήγμα για τους Φιλελεύθερους, που υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν μαζί με το δημοψήφισμα την Πέμπτη. Ο ηγέτης τους, Νικ Κλεγκ, είπε χθες ότι το "πολύ καθαρό" αποτέλεσμα είναι ένα "πικρό χτύπημα" για εκείνους τους Βρετανούς που ήθελαν να υπάρξει πολιτική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας όμως ότι το αποδέχεται και θα "προχωρήσει".

Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Κλεγκ πάσχισαν να διαβεβαιώσουν ότι ο συνασπισμός θα επιβιώσει από την ένταση και τον διχασμό που προκάλεσε η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος, πάντως πολλοί πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι συνέπειες του αποτελέσματος παραμένουν απρόβλεπτες.


πηγή: sigmalive.com

Σύνδεσμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου