Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Οι φώκιες βλέπουν με τα μουστάκια τους !


Πολύτιμα για την ανίχνευση τροφής – και όχι μόνο – αποτελούν τα μουστάκια για τις φώκιες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, τις βοηθούν να ξεχωρίζουν διάφορα σχήματα και μεγέθη μέσα στο νερό.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με την βοήθεια μιας 12χρονης φώκιας ονόματι Χένρι, της οποίας έδεσαν τα μάτια και της φόρεσαν ειδικά ακουστικά για να μην έχει οπτικοακουστικά ερεθίσματα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι με τα μουστάκια τους τα χαριτωμένα ζώα είναι σε θέση να «διαβάζουν» τους κυματισμούς που δημιουργούνται γύρω από διάφορα αντικείμενα μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μπορούν να γνωρίζουν το μέγεθος και το σχήμα τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαζαν τον εκπαιδευμένο Χένρι να κολυμπήσει μέχρι έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε μία πισίνα. Εκεί, έβαζαν στο νερό διάφορα κουπιά και τα κουνούσαν επιτρέποντας στον Χένρι να λαμβάνει τους κυματισμούς των αντικειμένων με τα μουστάκια του.

Σε περίπτωση που οι κυματισμοί ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους, τότε ο Χένρι ακουμπούσε ένα μικρό πλαστικό μπαλάκι, για να δείξει ότι το σήμα που λάμβανε ήταν αλλιώτικο.

Μουστάκια όπως… μάτια

Προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν ότι ο Χένρι ήταν σε θέση να διακρίνει με τα μουστάκια του αντικείμενα μεγέθους μόλις 3,6 εκατοστών, ενώ μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ορθογώνιου ή ενός τριγωνικού κουπιού και κατά πόσο η επιφάνεια του ήταν κυματιστή ή επίπεδη.

Φάνηκε ακόμη, ότι οι φώκιες μπορούν να εντοπίσουν και να ακολουθήσουν διερχόμενα ψάρια, ακόμη και 35 δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά τους.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής Βολφ Χάνκε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα συγκεκριμένα θηλαστικά αφού κυνηγούν κυρίως σε σκοτεινά νερά.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για μια φώκια, η οποία πρέπει να αποφασίσει αστραπιαία κατά πόσο το ψάρι ή το αντικείμενο που μόλις πέρασε είναι ενδιαφέρον ώστε να το ακολουθήσει» λέει ο ίδιος.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου