Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Barcelona - Manchester United 3-1 (+ video)



Η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία της, νικώντας με 3-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του "Γουέμπλεϊ", χάρη σε γκολ των Πέδρο, Μέσι και Βίγια.

Δύο χρόνια μετά την Ρώμη, η Μπαρτσελόνα νίκησε και πάλι στον τελικό του Champions League την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτήν την φορά με 3-1 και κατέκτησε το τρόπαιο για 4η φορά στην ιστορία της και 3η τα τελευταία 6 χρόνια, αφήνοντας τους "κόκκινους διαβόλους" στις 3 κατακτήσεις.

Ο Κάρλες Πουγιόλ δεν ξεκίνησε στην ενδεκάδα, μπήκε στο 88', αλλά έδωσε το περιβραχιόνιο στον Ερίκ Αμπιντάλ πριν την απονομή, και ο Γάλλος ήταν αυτός που σήκωσε πρώτος το τρόπαιο στον ουρανό του Λονδίνου. Του άξιζε μετά την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.

Πέδρο, Λιονέλ Μέσι και Νταβίντ Βίγια πέτυχαν τα τέρματα των Καταλανών, ενώ η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε καταφέρει απλά να ισοφαρίσει με τον Γουέιν Ρούνεϊ σε 1-1 πριν το ημίχρονο.

Η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν λίγο καλύτερη μόνο στα πρώτα δέκα λεπτά, με την "Μπάρτσα" να κυριαρχεί στο υπόλοιπο του αγώνα και να κατακτά δίκαια την κορυφή της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι πως εκτός του γκολ από τον Ρούνεϊ, δεν έκανε άλλη τελική προσπάθεια εντός εστίας η Γιουνάιτεντ και δεν έκανε καμία επέμβαση στο ματς ο Βίκτορ Βαλντές!

Η Μπαρτσελόνα σήκωσε το τρόπαιο στο "Γουέμπλεϊ", το γήπεδο στο οποίο το είχε κάνει για πρώτη φορά το 1992, νικώντας την Σαμπντόρια στον τελικό, ενώ τα άλλα δύο ήρθαν το 2006 στο Παρίσι κόντρα στην Άρσεναλ και το 2009 στην Ρώμη κόντρα στην ManUtd.

Έφτασε έτσι στις 4 κατακτήσεις την Μπάγερν Μονάχου και τον Άγιαξ, στην 4η θέση της σχετικής λίστας, με την Ρεάλ να έχει 9, την Μίλαν 7, και την Λίβερπουλ 5.

Όσον αφορά στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, έχει 3 τρόπαια σε 5 τελικούς, έχοντας χάσει μόνο από την Μπαρτσελόνα, δύο φορές, τα 3 τελευταία χρόνια.

Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 12 γκολ στην φετινή διοργάνωση και φυσικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για 3η σερί χρονιά (!), με τους Σαμουέλ Ετο'ό (Ίντερ) και Μάριο Γκόμεζ (Μπάγερν) να είναι στην δεύτερη θέση με 8 τέρματα.

Αυτό ήταν το τελευταίο ματς στην καριέρα του Έντβιν φαν ντερ Σαρ, ενώ ο 40άχρονος, Πεπ Γκουαρντιόλα, έγινε ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία του Champions League που κατακτά δεύτερη φορά το τρόπαιο, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να το έχει καταφέρει στα 47 του πέρσι με την Ίντερ (το 1ο με την Πόρτο το 2004).




Glenti Comment: Πολλά συγχαρητήρια στην κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών και στον, πιθανώς, κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Στιγμή του τελικού, όταν ο Ερίκ Αμπιντάλ πήρε το περιβραχιόνιο για να σηκώσει αυτός πρώτος το τρόπαιο...


πηγή: sport24.gr

2 σχόλια:

  1. όπως στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, σημαντικό είναι να κατανοούμε την αξία της Μπαρτσελόνα χωρίς χρονικά όρια. δεν είναι απλώς η καλύτερη φετινή ομάδα στον κόσμο, αλλά μία ομάδα που έχει ανεβάσει επίπεδο το άθλημα και η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών. και τα κατάφερε με παίκτες που έβγαλε από τα δικά της φυτώρια και αυτό κάνει την επιτυχία της ακόμα πιο σημαντική. Més que un club!

    ΑπάντησηΔιαγραφή