Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Το κίνημα 15-M στην Γρανάδα" by Alejandro

Όλος ο κόσμος έχει στρέψει τα μάτια του στη Μαδρίτη, παρατηρώντας το κίνημα των αγανακτισμένων - indignados - το οποίο διαμαρτύρεται με τρόπο ειρηνικό και μαζικό απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς, τη διαφθορά, την κοινωνία όπως έχει διαμορφωθεί και τόσα άλλα σημαντικά ζητήματα.

Η Μαδρίτη όμως δεν έχει το μονοπώλιο των διαδηλώσεων. Πολλές, πάρα πολλές πόλεις της Ισπανίας, ανάμεσα τους και η Γρανάδα, συμμετέχουν σ' αυτήν την διαμαρτυρία δίνοντας της, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, έναν τόνο γιορτινό και χαρούμενο, και παρουσιάζοντας μια οργάνωση που πραγματικά εκπλήσσει και είναι αξιοθαύμαστη!

Δεν γνωρίζω τι πιθανότητες έχει αυτό το κίνημα να πετύχει ή αν περιορίζεται μόνο στην σφαίρα του συμβολισμού, όμως έχοντας ζήσει περίπου 1 χρόνο στην Ισπανία και στην Γρανάδα, αισθάνομαι ότι το κίνημα της 15ης Μαΐου δείχνει να αφυπνεί σημαντική μερίδα της νεολαίας, ενώ δίνει την ευκαιρία που ψάχνανε στους πιο κοινωνικά προβληματισμένους να αναλάβουν δράση με τρόπο γνήσιο και δημοκρατικό. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Παραθέτω από κάτω μια σειρά από φωτογραφίες για να πάρετε μια γεύση από την γιορτινή ατμόσφαιρα των διαδηλώσεων στην Γρανάδα. Εκεί όπου στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου( Plaza Carmen o Plaza de Ayuntamiento) νέοι κάθε ηλικίας έχουν στεγάσει και ενώσει τα όνειρα τους.

Viva La Revolucion !!!

Οι πόλεις που διαδηλώνουν είναι πλέον πολλές !!!


Απαγορεύεται να παίζετε με τις ζωές μας.


Δεν Φεύγουμε! Καθαρίζουμε!
(βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στον κρατικό και κοινωνικό ιστό)


Εκτός από την καθαρότητα των θεσμών, οι διαδηλωτές φροντίζουν με μεγάλη ευλάβεια να διατηρούν καθαρό τον χώρο τον οποίο έχουν επιλέξει να στεγάσουν τον αγώνα τους.


Ο Αγώνας συνεχίζεται και το βράδυ. Το πανό καλεί τους πολίτες να ενωθούν στο όνειρο και να μείνουν να κοιμηθούν στην πλατεία!


Και όντως πολλοί απ' αυτούς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και έρχονται να κοιμηθούν στην πλατεία, σε σκηνές ή απλά με ένα sleeping bag!


Ένα στρωματάκι από το σπίτι και στον αγώνα !! Για να πετύχει ο σκοπός, απαραίτητη προϋπόθεσή είναι η συνεχής παρουσία !!


Εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στην πλατεία!


Η μικρή αστυνομική παρουσία παρακολουθεί διακριτικά λίγο πιο πέρα χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό έκτροπο.


Μια αντιθετική εικόνα. Παρα ταύτα οι δυο ομάδες συμβιώνουν αρμονικά !!


Η ελληνική παρουσία στις διαδηλώσεις στην Γρανάδα!


Όλα αυτά λαμβάνουν χώρο έξω από το δημαρχείο της πόλης.


Η ελευθερία δεν είναι στο να επιλέγεις μια προκαθορισμένη επιλογή αλλά στην δυνατότητα να δημιουργείς εσύ την δικιά σου.


Εδώ για ξεκούραση και διάβασμα λέει η ταμπέλα, για μια γωνιά της πλατείας !!


Αυτοσχέδια βιβλιοθήκη (!!): Πάρτε, διαβάστε ένα βιβλίο, προσέξτε το και γυρίστε το για να το διαβάσουν και άλλοι...


Γιορτινή φοιτητική ατμόσφαιρα με κιθάρες και τραγούδια...


Η γωνιά του πολιτισμού.


Η τέχνη παίζει κυρίαρχο ρόλο αυτές τις στιγμές. Τον αυτοσχέδιο τοίχο κοσμούν φωτογραφίες από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων...




Η ιντερνετική γωνιά !! Οι διαδηλωτές εκμεταλλεύονται το ελεύθερο wi-fi που προσφέρεται στην πλατεία και δουλεύουν σε ανοιχτό χώρο με τα laptop τους. Ο καλός καιρός σίγουρα ευνοεί!


Εάν δεν μας δίνουν λύσεις πρέπει να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας!


Δωρεάν φαγητό από τους διαδηλωτές για τους διαδηλωτές! Καθημερινά ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του στο φαγητό το οποίο μοιράζεται σε μερίδες για να μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό !!!


Το συσσίτιο καλά κρατεί...


Τα ωράρια του μαγειρέματος. Η οργάνωση των διαδηλώσεων είναι αξιοζήλευτη!


Το φαϊ το μοιράζουν από την άλλη !! Εδώ δουλεύουμε παιδιά !!


Δεν λείπει ακόμα και η γωνιά για τα παιδιά !!


ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ.


Κοινωνική Αλλαγή Τώρα !! Το μήνυμα που μεταφέρει αυτό το ποδήλατο !!


Μια αναμνηστική φωτογραφία για το τέλος!


Τέλος αναπόφευκτο είναι η σκέψη για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι δυνατό στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο όμως. Στην Ελλάδα νιώθω ότι έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο βεντετισμού ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία κάθε φορά που οι πρώτοι ανιδρούν ή οι δευτεροι προκαλούν.

Στην Ισπανία βλέπει κανείς τα πράγματα να' ναι διαφορετικά. Η παρουσία είναι διακριτική. Δεν προκαλεί και δεν προκαλείται. Είναι πολύ δύσκολο, εαν αναλογιστούμε το παρελθόν μας το οποίο είναι γεμάτο βία να καταφέρουμε κάτι αντίστοιχο, αμειγώς ειρηνικό. Από την άλλη δεν θα πρέπει να εξατάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για το αν πράγματι αυτό είναι εφικτό; Στην Ισπανία τα πράγματα νομίζω, και αν συνυπολογίζουμε τα πολλά χρόνια παθητικής στάσης του πληθυσμου, τα πράγματα είναι πιο αθώα, πιο ρομαντικά. Στην Ελλάδα ακόμα και η εκδήλωση αντίδρασης, φαίνεται να κυριαρχείται από καθεστήμενα. Οπότε ο λαός, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγεί απ' αυτά τα στοιχεία και μετά να στοχεύσει με τρόπο ειρηνικό και έξυπνο να φέρει την αλλαγή στις κοινωνικές αδικίες.

"- Ο τρόπος που δίνεις αξίζει περισσότερο από αυτό που δίνεις.
- Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε."
Μαχάτμα Γκάντι


by Alejandro

Υ.Γ: Αφιερωμένο στους indignados που μου θύμισαν με τρόπο υπέροχο τι σημαίνει να διεκδικείς και να ονειρεύεσαι...



7 σχόλια:

  1. bravo re bal !espire !!!!!! makari stin ellada na eixame kati tetoio alla to mono pou noiazei tous perissoterous einai na trampoukisoun tin astinomia k to anti8eto !!!!!!! oraios politismos en telei !
    moustos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε παιδια και στα δικα σας!!!!!Οταν θελετε ολα τα μπορειτε, Μη φοβαστε τους.... λυκους.''Λυκοι θα υπαρχουν οσο υπαρχουν προβατα''και οπως λεει και ο Βαρναλης"Αν ξυπνησεις μονομιας θα ελθει αναποδα ο ντουνιας'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο στους Ισπανους!!Ολοι δικαιουνται να διεκδικουν τα ονειρα τους και να μην επιτρεπουν στους αλλους να αποφασιζουν για τη ζωη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " καντε ησυχια μην ξυπνησουμε τους Ελληνες' φωναζουν οι Ισπανοί διαδηλωτές στην Μαδρίτη χλευάζοντας την απάθεια των Ελλήνων.
    Καντε ανάζητηση στο Google

    Δικιο δεν έχουν ρε παιδιά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Alejandro. Πάρα πολύ καλή η παρουσίαση. Μακάρι να μεταφερθεί αυτό στην Ελλάδα και σήμερα να κάνουμε μια καινούρια αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. bravo exairetiki diadhlwsh..exairetiko post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. viva la revolucion! και όπως φαίνεται, όλες οι χώρες ξυπνάνε μία-μία από τον λήθαργο... και μέσα σε αυτές και η Ελλάδα μας που έχει μία ελπιδοφόρα νεολαία σε πολύ μεγάλο ποσοστό! μπράβο στην Ισπανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή