Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το πιο ακριβό βινίλιο βρίσκεται στους Sex Pistols



Μία σπάνια ηχογράφηση του «God Save The Queen» των Sex Pistols ορίστηκε ως το πολυτιμότερο βινίλιο όλων των εποχών, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η αξία του φτάνει τις £8.000.

Η παραγωγή του single είχε γίνει από την A&M Records. Το συγκρότημα, όμως, διαλύθηκε πριν την κυκλοφορία τού δίσκου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα αντίτυπα να καταστραφούν.

«Είναι σαν να κάνεις μια επένδυση, αγοράζοντας αντίτυπα εμβληματικών δίσκων που βρίσκονται σε άψογη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι τούς αγαπάνε τόσο, ώστε να τους παίζουν "μέχρι θανάτου", καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το να βρεις τέτοιους δίσκους σε άψογη κατάσταση», δηλώνει χαρακτηριστικά συντάκτης του βρετανικού Record Collector.

Στη λίστα, που έφτιαξε το ιστορικό μουσικό περιοδικό Record Collector, με τα 51 βινίλια μεγαλύτερης συλλεκτικής αξίας, οι Rolling Stones και οι Beatles κατέχουν από μία θέση στους πρώτους πέντε.

Το « Please Please Me» των Beatles, συγκεκριμένα, κατατάσσεται δεύτερο, με την αξία του να υπολογίζεται στις £3.500, ενώ οι Rolling Stones, με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους του 1964 να εκτιμάται στις £1.000, βρίσκονται στην πέμπτη θέση.

Ανάμεσά τους, στη λίστα, συναντώνται ο τζαζ σαξοφωνίστας Hank Mobley, με το ομώνυμο άλμπουμ του τού 1957 και ο ρόκερ Wil Malone, με τον επίσης ομότιτλο δίσκο του, που κυκλοφόρησε το 1970.

Οι τιμές βασίζονται σε εκτιμήσεις του περιοδικού αλλά υπάρχουν και παραδείγματα ιδιωτικών συλλογών που έχουν «χτυπήσει» υψηλότερες τιμές, σε δημοπρασίες στο παρελθόν.

Το 2009, για παράδειγμα, ένα σπάνιο αντίτυπο του ακυκλοφόρητου single, του 1965, «Do I Love You (Indeed I Do)» του Frank Wilson πωλήθηκε προς £25,742.


πηγή: tvxs.gr

2 σχόλια: