Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου



Το σήµα κινδύνου έφτασε στην ιταλική ακτοφυλακή στις 4 τα ξηµερώµατα. Ακταιωροί και ελικόπτερα έσπευσαν στις συντεταγµένες που είχαν λάβει. Ενα πλοιάριο φορτωµένο πρόσφυγες, από την Ερυθραία και τη Σοµαλία στην πλειονότητά τους, είχε αναποδογυρίσει. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Ζουάρα της Λιβύης δυο µέρες νωρίτερα και πλησίαζε στον προορισµό του, µόνο 64 χιλιόµετρα το χώριζαν από τη Λαµπεντούζα. Αλλά η θάλασσα ήταν πολύ ταραγµένη κι οι υπεράριθµοι επιβάτες πανικοβλήθηκαν. Αποτέλεσµα: 130 έως και 250 αγνοούµενοι και πιθανότατα νεκροί, 20 διαπιστωµένα νεκροί και 51 διασωθέντες σε κατάσταση σοκ, ανάµεσά τους µια γυναίκα σε κατάσταση προχωρηµένης εγκυµοσύνης.

«Αυτό που είδαµε ήταν απίστευτο: κεφάλια µπαινόβγαιναν στο νερό και άνθρωποι ούρλιαζαν», έλεγε ο καπετάνιος ενός αλιευτικού που έσπευσε σε βοήθεια. «Κάναµε ό,τι µπορούσαµε», πρόσθεσε. Οι διασώστες δήλωναν πως «δεν χάνουν τις ελπίδες τους», ο καιρός όµως παρέµενε εχθρικός, δυσκολεύτηκαν ακόµα και να περισυλλέξουν είκοσι σορούς που επέπλεαν. Σύµφωνα µε τις ιταλικές αρχές, το πλοιάριο µετέφερε περίπου 200 ανθρώπους, ο ∆ιεθνής Οργανισµός Μετανάστευσης ωστόσο έκανε λόγο για 300 επιβαίνοντες. «Στο πλοιάριο βρίσκονταν 40 γυναίκες και πέντε παιδιά», ανακοίνωσε. «Μόνο δύο γυναίκες επέζησαν». Περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι Τυνήσιοι, έχουν φτάσει µε σαθρά πλοιάρια σαν αυτό στη Λαµπεντούζα από τα µέσα Ιανουαρίου. Κάπου 400 πρόσφυγες – ανακοίνωσε ο ΟΗΕ – οι οποίοι αναχώρησαν πριν από 10-15 ηµέρες µε δύο σκάφη από τη Λιβύη, απλώς εξαφανίστηκαν. Το κύµα της µετανάστευσης, από ανθρώπους αρκετά απελπισµένους ώστε να πληρώνουν τους λαθρεµπόρους 1.000 ευρώ προκειµένου να στριµωχτούν σε ένα ψαράδικο, έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ιταλία και ένταση στις σχέσεις της Ρώµης – που αξιώνει διαµοιρασµό του βάρους – µε την Ε.Ε. Ιταλία και Τυνησία υπέγραψαν την Τρίτη συµφωνία για την αναχαίτιση της µεταναστευτικής ροής, µε οικονοµική βοήθεια από την πρώτη, αυστηρότερους ελέγχους από τη δεύτερη.

Στο πλαίσιο της συµφωνίας, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να δώσει εξάµηνη άδεια παραµονής σε 20.000 µετανάστες, δηλώνει εντούτοις αποφασισµένη να επαναπατρίζει στην Τυνησία όσους φτάνουν εφεξής.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου