Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τελεσίγραφο στον Καντάφι στέλνει το ΝΑΤΟ


Την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις αμάχων, «επισφραγίζουν» με κοινό τους άρθρο οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι Μπαράκ Ομπάμα, Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθαρίζουν μέσω του Τύπου ότι οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας θα διαρκέσουν για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ Σε μία σπάνια κίνηση, οι τρεις ηγέτες υπογράφουν κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στην «Washington Post», τη «Le Figaro» και τους «Times» του Λονδίνου. Όπως ξεκαθαρίζουν «είναι αδύνατον να φανταστείς το μέλλον της Λιβύης με τον Καντάφι στην εξουσία». Αναφέρουν, ακόμα, ότι οι κάτοικοι στη Μιζουράτα και την Ατζνταμπίγια εξακολουθούν «να υποφέρουν στα χέρια του Καντάφι».

Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες, εάν επιτρέψουν στον Λίβυο ηγέτη να παραμείνει στην εξουσία «αυτό θα αποτελεί κατάφωρη προδοσία» του λαού της χώρας και θα μετέτρεπε τη Λιβύη «σε κράτος παρία, σε ένα αποτυχημένο κράτος».

«Όσο ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία, το ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προστατευτεί ο λαός και να αυξηθεί η πίεση προς το καθεστώς» σημειώνουν.

«Τότε (σ.σ. όταν αποχωρήσει ο Μ.Καντάφι) θα μπορεί να ξεκινήσει μία ουσιαστική μετάβαση από τη δικτατορία προς μία ολοκληρωμένη συνταγματικά διαδικασία, της οποίας θα ηγηθεί μία νέα γενιά ηγετών».

Προτείνουν, δε, την ανοικοδόμηση της χώρας με τη βοήθεια του ΟΗΕ και των χωρών μελών του.

Μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι

Σε μήνυμα που μαγνητοσκοπήθηκε πριν την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι καλεί τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά του Μουαμάρ Καντάφι και των δυνάμεων της Συμμαχίας εάν εισβάλουν στη χώρα.

«Εφιστώ την προσοχή των μουσουλμάνων αδελφών μας στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες στο γεγονός ότι αν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέλθουν στη Λιβύη, τότε οι γείτονές της στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά των μισθοφόρων του Καντάφι και το ΝΑΤΟ» αναφέρει το βίντεο.

Επιδρομές στην Τρίπολη

Την Πέμπτη, συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο να κάνει λόγο για νεκρούς αμάχους. Οι επιδρομές ξεκίνησαν λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, έως ότου τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων.

«Απαντώντας» στη Συμμαχία, ο Λίβυος ηγέτης βγήκε σε θριαμβευτική βόλτα στους δρόμους της Τρίπολης. Φορώντας ένα πράσινο καπέλο στιλ σαφάρι, μαύρα γυαλιά και ένα μαύρο τζάκετ ο Καντάφι χαιρετούσε τους περαστικούς και ύψωνε τη γροθιά του.

Την ίδια ώρα, στην Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ανάμεσά τους τρεις Αιγύπτιοι, και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες των κανταφικών δυνάμεων.

Οι εξεγερμένοι προειδοποιούν για επικείμενη «σφαγή» στη Μιζουράτα εάν το ΝΑΤΟ δεν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των κανταφικών δυνάμεων.

Κάτοικοι της Μιζουράτα βγήκαν το μεσημέρι στους δρόμους, αψηφώντας τις επιθέσεις πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών, όπως φάνηκε σε ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα τζαμί που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα με ομοβροντίες ρουκετών.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου