Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η γάτα του Αιγαίου


Υπάρχει ιδιαίτερη ράτσα γάτας και στη χώρα μας; Γάτα δηλαδή ιθαγενής; Βεβαίως! Είναι η γάτα του Αιγαίου, και στην Ελλάδα θεωρείται αναγνωρισμένη ράτσα, όμως το πεντιγκρι της μπορει προς το παρόν να χρησιμοποιηθεί μονο στην χωρα μας, ενω γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί παγκοσμίως.

Η γάτα του Αιγαίου είναι ανεξάρτητη αλλά συγχρόνως φιλική με τις άλλες γάτες οπου έμαθε να συμβιώνει σε μικρές ομάδες στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά και με τον άνθρωπο. Γι' αυτό ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα. Αγαπάει πολύ το ψάρι που είναι η βασική τροφή της. Ανέπτυξε στενή σχεσή φιλιάς με τους ψαράδες και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν γεύμα τα ψαράκια που τους είναι άχρηστα. Επίσης δεν φοβάται το νέρο μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασιά. Είναι πολύ καλή κυνήγος τρωκτικών και υπόδειγμα μητέρας.

Το σώμα της είναι μεσαίου μεγέθους. Είναι δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη. Έχει πόδια δυνατά, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλά πέλματα και ουρά μέσαιου μήκους ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους.

Το κεφάλι της ειναι μεσαίου μεγέθους και πλατύ. Τα αυτία της είναι πλατιά στη βάση με έλαφρώς στρογγυλεμένες άκρες και καλύπτονται από τρίχες. Η μύτη της ειναι ίσια μεσαίου μήκους. Τα μάτια στρογγυλά ελαφρώς σχιστά σε όλες τις αποχρώσεις του πρασίνου.

Το μήκος της τρίχας είναι μεσαίο και γι' αυτό ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων χωρίς μάλλινο υπομανδύα με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά έχει προσαρμοστει στο τοπικό κλίμα. Τον χειμώνα η πλούσια γούνα της την προστατεύει από το κρύο ενώ το καλοκαίρι μαδάει και μοιάζει με κοντότριχη και αναγνωρίζεται από την ελαφρώς φουντωτή ουρά.

Η γούνα της είναι δίχρωμη ή τρίχρωμη όπου το ένα χρώμα είναι πάντα το λευκό χωρίς ίχνη κιτρινάδας και κατα λαμβάνει το 1/3 με 2/3 του σώματος. Τα άλλα χρώματα μπορεί να είναι το μαύρο, κόκκινο. Η γούνα της επίσης αποκτά απίθανη λάμψη κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό και αφιερώνει πολλές ώρες στην περιποιησή της.



Ευχαριστούμε το mycat.e-steki.gr απ' όπου και βρήκαμε όλες τις πληροφορίες !!!


by Yanka

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου