Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Εκτός ελέγχου η ραδιενέργεια στο Νταϊτσί


Την ώρα που ίχνη ραδιενέργειας 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο εντοπίζονται σε βάθος 15 μέτρων στο υπέδαφος μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νταϊτσι και η μάχη για την αποφευχθούν τα χειρότερα συνεχίζεται, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο Tepco. Παράλληλα, την Παρασκευή ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό σορών αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Tepco, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας.

Όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στην εταιρεία διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επί της ουσίας κρατικοποίησή της, όπως δήλωσε ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, κατά τις επαφές που είχε με την ιαπωνική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης νέων κανόνων για την πυρηνική ενέργεια και πρότεινε να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο το Μάιο στο Παρίσι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Γερμανία στέλνουν ειδικά ρομπότ προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες που διεξάγονται στο κατεστραμμένο Νταϊτσί. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα ρομπότ θα αναλάβουν να ελέγξουν τις πυρηνικό συγκρότημα και να αναλάβουν τις επισκευές.

Τις επόμενες ημέρες στην Ιαπωνία φθάνουν 140 Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα παραμένουν ανησυχητικές. Ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου στο κρέας βοοειδών που σφαγιάστηκαν στις 15 Μαρτίου, σε απόσταση 70.000 μέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, 17.000 Ιάπωνες και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει τον εντοπισμό σορών κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνία, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 16.441 ανθρώπων μετά το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τον σεισμό των 9 βαθμών στις 11 Μαρτίου.

«Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα. Οι σοροί που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια» δήλωσε αξιωματούχος.

Οι έρευνες πάντως δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30.000 γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας. Τουλάχιστον 1.000 σοροί βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Οι σωροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.

Περίπου 28.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, σύμφωνα με επίσημο προσωρινό απολογισμό.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου