Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στους 1.000 οι νεκροί στην Ακτή Ελεφαντοστού



Περίπου χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στην πόλη Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Caritas. Σύμφωνα με την οργάνωση, η σφαγή έγινε στη συνοικία Καρφούρ της πόλης αυτής που ελέγχουν οι δυνάμεις του Αλασάν Ουατάρα, του αναγνωρισμένου από την διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αμπιτζάν.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά, τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, και του Γκμπαγκμπό, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία, έχουν ενταθεί από την περασμένη Πέμπτη.

Το αεροδρόμιο του Αμπιτζάν, της βασικής πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού, κατέλαβαν οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στη μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά και του Γκμπαμπό. Επίσης, σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο αεροδρόμιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.200 ξένοι υπήκοοι, υπό την προστασία της γαλλικής δύναμης.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό, που βρίσκεται έγκλειστος στο προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, επιτέθηκε στη γαλλική κυβέρνηση και τόνισε ότι η κατοχή στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν «υπερβαίνει την εντολή, που έχει. Οι Γάλλοι στρατιώτες είναι πλέον στρατός κατοχής». Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο που ακόμα ελέγχει ο Γκμπαγκμπό, «καλεί τον πληθυσμό να μην υπακούει στους ανθρώπους του Σαρκοζί».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε σήμερα σύσκεψη με τη στρατιωτική ηγεσία για το θέμα της Ακτής του Ελεφαντοστού. Η Ακτή του Ελεφαντοστού, πολύ μεγάλη παραγωγός κακάο, είναι πρώην αποικία της Γαλλίας στη δυτική Αφρική. Γνώρισε εμφύλιο πόλεμο κατά τη διετία 2003-2004.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχεί ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό των τραυματιών που φτάνουν στις ιατρικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού, σημάδι ότι «οι βιαιότητες συνεχίζονται στη ζώνη αυτή».

Χθες Σάββατο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διακοινοτικές συγκρούσεις στο Ντουεκουέ.

Στο μεταξύ, 4 κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, της Onuci, τραυματίστηκαν σοβαρά. Στο ανακοινωθέν του ΟΗΕ για το συμβάν αναφέρεται ότι αυτό «έλαβε χώρα στη συνοικία του προεδρικού μεγάρου, το Πλατό, στο κέντρο του Αμπιτζάν, ενώ οι κυανόκρανοι εκτελούσαν μία ανθρωπιστική αποστολή. Η επίθεση αυτή καταδικάζεται με πολύ σθεναρό τρόπο και δίνεται η διαβεβαίωση ότι, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Ο Λοράν Γκμπάγκμπο, απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού πρέπει «να παραιτηθεί αμέσως», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας πως η παραμονή του οδηγεί στην αναρχία. Υπογράμμισε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον απέναντι «στην επικίνδυνη κατάσταση που επιδεινώνεται» στη δυτικο-αφρικανική χώρα, ειδικά μετά τις πληροφορίες για εκτεταμένες σφαγές.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τον Ουαταρά να λάβει μέτρα εναντίον όσων πήραν μέρος στη δολοφονία 800 ανθρώπων στην πόλη Ντουεκουέ, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά σκότωσαν πολλούς αμάχους στο Ντουεκουέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι ο Μπαν Κι ΜΟυν ζήτησε «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ επεσήμανε κυρίως τις βιαιότητες που διέπρατταν οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό. Όμως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι φοβάται ότι «σοβαρές παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί και από τις δυνάμεις του Ουαταρά.


πηγή: tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου