Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Επικίνδυνη και ακριβή η πυρηνική ενέργεια


Τα πυρηνικά είναι η πιο ακριβή επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, υποστηρίζει η Greenpeace στη νέα της έκθεση με τίτλο ‘Ο Μύθος της Φθηνής Πυρηνικής Ενέργειας’.

Αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα δεκαετιών από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για τοσυνολικό κόστος των πυρηνικών σταθμών, καταρρίπτοντας το μύθο της φθηνής πυρηνικής ενέργειας.

Επιπλέον συγκρίνει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας μεταξύ πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο σίγουρη, ασφαλή καιοικονομικά αποδοτική επένδυση.

Η πυρηνική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η ενέργεια από τα πυρηνικά είναι ‘φθηνή’, αναφερόμενη κυρίως σε εκτιμήσεις για το κόστος κτήσης και εγκατάστασης του βασικού εξοπλισμού ενός πυρηνικού σταθμού.

Αυτό όμως σύμφωνα με τη Greenpeace αποτελεί μέρος μόνο του πραγματικού κόστους της πυρηνικής ενέργειας, αφού συνήθως δεν αναφέρονται μία σειρά από άρρηκτα συνδεδεμένα κόστη.

«Εκτός από ψέματα για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, το πυρηνικό λόμπι εδώ και πολλά χρόνια ψεύδεται συνειδητά για το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας, που επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες με τις ευλογίες των κυβερνήσεων», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

«Οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η καθαρή και ασφαλής λύση για να απαλλαχθούμε οριστικά από τα πυρηνικά», συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν άμεσα τους πιο γερασμένους καιεπικίνδυνους πυρηνικούς σταθμούς, στο πλαίσιο μίας οριστικής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στιςεπόμενες δύο δεκαετίες.

Παράλληλα τις καλεί να αναβαθμίσουν το στόχο μείωσης των εκπομπών ως το 2020 σε 30%, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την υιοθέτηση στόχου 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως τα μέσα του αιώνα.

Δεδομένου ότι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας χρειάζεται περισσότερο από 10 χρόνια για νακατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία, η Greenpeace παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη σύγκριση κόστους μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών για το 2020.

Τα συγκεκριμένα κόστη αφορούν στη μακρά περίοδο αδειοδότησης και κατασκευής ενός σταθμού, που εκτινάσσει το κόστος δανεισμού, καθώς και σε μία σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες(κατασκευή υποδομών και δικτύων, διαχείριση των αποβλήτων, κόστος καυσίμου και τελικής αποσυναρμολόγησης του σταθμού, ασφαλιστική κάλυψη και (εξαιρετικά περιορισμένη) αντικειμενική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος).

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να καλύψουν το κενό μίας άμεσης απόσυρσης των πιο παλιών και επικίνδυνων αντιδραστήρων της Ε.Ε.


πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου