Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Ξεκινούν οι στρ. επιχειρήσεις κατά του ΚαντάφιΤην έναρξη των στρατιωτικών δράσεων κατά της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το τέλος της έκτακτης διεθνούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ, παρά την χθεσινή ανακοίνωση από το καθεστώς του Καντάφι για «κατάπαυση του πυρός» σήμερα οι μάχες συνεχίστηκαν με τις καθεστωτικές δυνάμεις να επιτίθενται στη Βεγγάζη, την πόλη που αποτελεί το προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας». «Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τον αραβικό λαό», τόνισε. «Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την δολοφονική παράνοια στη Λιβύη. Ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη λήξη της Συνόδου, σημείωσε ότι «ο Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων». «Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει αρνητική σε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί». Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι «η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι», αλλά ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει «γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη». Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί». Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Μετά το πέρας της Συνόδου στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας». «Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα έχει ρόλο στα «μετόπισθεν» των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και η βάση στη Σούδα.

Νωρίτερα, ο Καντάφι είχε εξαπολύσει απειλές προς τις διεθνείς δυνάμεις, διαμηνύοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση». Σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση».

Σημειώνεται ότι το Al Arabiya, το οποίο επικαλείται γαλλική στρατιωτική πηγή, γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το Al Arabiya τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι «συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη».

Εν τω μεταξύ, οι μάχες στη Βεγγάζη συνεχίστηκαν και σήμερα παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του καθεστώτος για «κατάπαυση του πυρός». Από την πλευρά της η Τρίπολη κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και επιτέθηκαν σε πιστούς του Καντάφι την περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Το Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ένα αεροπλάνο κατερρίφθη.

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλλαν στη Βεγγάζη, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες από τους αντικαθεστωτικούς αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν. «Καταλάβαμε τέσσερα άρματα μάχης μέσα στη Βεγγάζη. Οι δυνάμεις μας απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι από τη Βεγγάζη και ψάχνουμε στη δυτική πύλη εισόδου για τυχόν στρατεύματα του Καντάφι», ανακοίνωσε ο Νασρ αλ-Κικίλι, δικηγόρος ο οποίος εργάζεται για το κέντρο Τύπου των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επιθέσεις και στις πόλεις Μιζουράτα και Ζιντάν. Στη Μιζουράτα μαρτυρίες αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ το Al Arabiya μετέδωσε ότι η Ζιντάν βομβαρδίζεται και ότι άρματα μάχης του Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν την πόλη.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ δήλωσε ότι η χώρα του έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη και πρόσθεσε: «Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο» για να το επιβεβαιώσουν.


πηγή: tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου