Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Πορτογαλία: Μία ανάσα από την Τρόικα


Κλιμακώνονται οι πιέσεις των λεγόμενων «διεθνών αγορών» προς την Πορτογαλία, προκειμένου να ζητήσει χείρα βοηθείας από την τρόικα.

Δημοσίευμα της Financial Times αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας από τις αγορές έχει ξεπεράσει πλέον τα επίπεδα που είχαν αναγκάσει πέρυσι τις κυβερνήσεις της Αθήνας και του Δουβλίνου να ζητήσουν βοήθεια από το χρηματοπιστωτικό μόρφωμα της ευρωζώνης. Η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί ότι το επιτόκιο με το οποίο είναι διατεθειμένες να δανείσουν οι αγορές την κυβέρνηση της Λισαβόνας παραμένει άνω του 7% επί 16 συνεχόμενες ημέρες συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε αντέξει 13 ημέρες και η Ιρλανδία 15, προτού καταφύγουν στην Τρόικα για στήριξη. «Χρειάζονται κάποιου είδους υποστήριξη. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να διώξουν από πάνω τους αυτό το χρέος», δήλωσε στους FT ο επικεφαλής αναλυτής της Evolution Securities, Γκάρι Τζένκινς.

Η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από τη Λισαβόνα αναφέρει ότι πληθαίνουν οι φωνές των πολιτικών αντιπάλων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες που υποστηρίζουν ότι η αίτηση αρωγής από την τρόικα είναι αναπόφευκτη.

Οι FT αναφέρουν ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με αγωνία το ενδεχόμενο καταφυγής και της Πορτογαλίας σε διεθνή βοήθεια όχι επειδή είναι δύσκολη ή δαπανηρή η διάσωσή της κατά τα ελληνικά και ιρλανδικά πρότυπα, αλλά επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για το τελευταίο «στεγανό» προτού μεταδοθεί η κρίση χρέους στην Ισπανία. Στην περίπτωση της Ισπανίας τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα και η αιμορραγία των «διασωστών» ίσως οδηγούσε στην κατάρρευση και αυτού ακόμη του ευρώ.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου