Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αγριες μάχες στη Λιβύη



Στη δίνη εμφυλίου πολέμου βυθίζεται η Λιβύη, καθώς για δεύτερη ημέρα μαίνονται άγριες συγκρούσεις των δυνάμεων του καθεστώτος με τους αντάρτες στις πόλεις κλειδιά.

Οι δυναμεις του Καντάφι σφυροκοπούν την πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολής. Οι αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς εκεί αλλά και σε άλλες πόλεις – κλειδιά, όπως το ανατολικό λιμάνι της Ρας Λανούφ.Δεκάδες ήταν τα θύματα και από την έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη όπλων στην Βεγγάζη, πιθανότατα από ατύχημα.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά σε μυστική τοποθεσία το «Εθνικό Συμβούλιο» που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζάλιλ, θα προεδρεύει του Συμβουλίου, που αριθμεί 30 μέλη και συστάθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Καντάφι και στο διπλωματικό μέτωπο, ορίζοντας νέο πρεσβευτή στα Ηνωμένη Έθνη, προκειμένου να αντικαταστήσει τους διπλωμάτες που είχαν παραιτηθεί, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η Ουάσινγκτον θα χορηγήσει στον νέο πρεσβευτή βίζα, ούτως ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ είπε ότι έχει την υποστήριξη μιας ομάδας κρατών της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη. Η πρότασή του έχει ήδη απορριφθεί από τους Λίβυους αντάρτες που ζητούν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία και την έξοδό του από τη χώρα.

Τα μέτωπα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αλλά σύμφωνα με μία μαρτυρία στο πρακτορείο Reutersστα θύματα συγκαταλέγονται και τριάντα πολίτες. «Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο», είπε ο αυτόπτης. «Δεν υπήρχε χώρος για τους τραυματίες».

Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους φέρεται να είναι και ο επικεφαλής των αντάρτικων δυνάμεων στην πόλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Καλίντ Καΐμ είπε ότι η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατού και ότι οι «τρομοκράτες» ήταν υπεύθυνοι για τη βία. Αργότερα, άλλη κυβερνητική ανακοίνωση έκανε λόγο για «θύλακες αντίστασης».


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου