Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα και το μεγαλείο της


Στα περίχωρα της πόλης οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Κανένας δεν τολμούσε να πλησιάσει τα παράθυρα και τις εξώπορτες. Στην τηλεόραση ο δικτάτορας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σαράντα χρόνια, εξαπέλυε «επιθέσεις» προς κάθε κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, ο στενός κύκλος των συνεργατών του έψαχνε να βρει κρυψώνες με τα «ναρκωτικά χάπια» που υποτίθεται ότι έπαιρναν οι στασιαστές. Σύμφωνα με την ιθύνουσα τάξη της Λιβύης, οι ομάδες ταραξιών, οι οποίες έχουν ως στόχο την μετατροπή της χώρας σε ένα ισλαμικό εμιράτο, είχαν «υπνώσει» τους διαδηλωτές με χάπια.

Το χάπι της διαδήλωσης και της εξέγερσης… Με δωρεάν διαφήμιση από την κρατική τηλεόραση της μεγάλης Αραβικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λιβύης… Ποιος θα το πίστευε πριν από μερικούς μήνες;

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις κορυφωνόταν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και οι αστυνομικές δυνάμεις της Τρίπολης έψαχναν τους διανομείς του «χαπιού της εξέγερσης», χιλιάδες πολίτες της Ε.Ε. έψαχναν τον τρόπο να προλάβουν τις ευρωπαϊκές αποστολές επαναπατρισμού. Την προηγούμενη περίοδο, οι ΗΠΑ, οι διάφορες χώρες της Ευρώπης, η Κίνα, η Κορέα καθώς και άλλες χώρες κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Λιβύη που έχει παραδοθεί στο χάος του εμφυλίου πολέμου. Αν και όχι μέλος της Ε.Ε., η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες η οποία με ειδικές αποστολές στη Λιβύη επαναπάτρισε τους πολίτες της, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών, από την αραβική χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Τουρκία παραμένει μια από τις λιγοστές χώρες που διατηρεί διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη και εδώ και μερικές εβδομάδες οι διπλωμάτες της, μεταξύ άλλων εκπροσωπούν και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες που επιχείρησαν να απομακρυνθούν από τη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες ήταν και Έλληνες, δηλαδή πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία ως γνωστόν, από το 1981 είναι μέλος της Ε.Ε. Όταν λοιπόν στη Λιβύη ξέσπασε η εμφύλια σύρραξη, οι πολίτες αυτής της χώρας μάζεψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, άρπαξαν τα διαβατήρια τους και επιχείρησαν με κάθε μέσο να προσεγγίσουν την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα.


Πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. Όπως και αν το δει κανείς, ο συγκεκριμένος τίτλος φέρει μια αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας. Όπου και αν βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, σε θεωρητικό επίπεδο έχουν εγγυημένη την ασφάλεια της ζωής τους. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η συγκεκριμένη σιγουριά ενδέχεται να σας οδηγήσει σε μεγάλα λάθη. Διότι αυτά που μετέφεραν κάποιοι από τους Έλληνες πολίτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τη Λιβύη, δίνουν τραγικές διαστάσεις στην κατάντια στην οποία βρίσκεται η χώρα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της.

Σύμφωνα λοιπόν με ζωντανές μαρτυρίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας, πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι από τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. κατάφεραν και έφτασαν στην πύλη της ελληνικής πρεσβείας της Τρίπολης. Ενώ στην επικράτεια της Λιβύης οι σφαίρες έπεφταν βροχή, αυτοί οι άνθρωποι φθάνοντας επιτέλους στο ελληνικό – ευρωπαϊκό έδαφος της πρεσβείας στην Τρίπολη, πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα της λύτρωσης… Κάπου εδώ ξεκίνησαν τα παρατράγουδα…

«Έλληνα φορολογούμενε! Δεν θα έπρεπε να υπολογίσεις ότι η πρεσβεία είναι δημόσια υπηρεσία και ότι έχει συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας; Περιμένεις ότι ο δημόσιος υπάλληλος θα υποκύψει στην «πίεση» που ασκούν οι σφαίρες και οι οδομαχίες και θα σε εξυπηρετήσει στις 14.31 ενώ γνωρίζεις πολύ καλά ότι 14.30 η δημόσια υπηρεσία έχει κλείσει;»

«Έλληνα φορολογούμενε! Δεν θα έπρεπε να λάβεις υπόψη σου ότι η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και ότι κάποιοι, μαζί και εσύ, τα φάγανε όλα; Εν καιρώ κρίσης περιμένεις ότι η πρεσβεία θα ναυλώσει οχήματα για να σε μεταφέρει με ασφάλεια στα λιμάνια της Λιβύης; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για καμήλα, πόσο μάλλον αυτοκίνητο;»

«Έλληνα φορολογούμενε! Έχεις το θράσος να ζητάς τηλεφωνική εξυπηρέτηση από μια δημόσια υπηρεσία; Δηλαδή, πιστεύεις ότι ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος μοιρολογεί ολημερίς για τις περικοπές στον μισθό του, θα πρέπει να έχει την καλή διάθεση να σου μιλήσει το τηλέφωνο και να σε παρηγορήσει λέγοντας ότι «σφαίρες είναι και θα πέσουν» μην ανησυχείς;

Ε λοιπόν ταραξία Έλληνα πολίτη, εσύ που ζητάς από την χώρα σου να σε γλυτώσει από μία χώρα που φλέγεται! Για τυχόν απορίες σε ότι αφορά τα παραπάνω ερωτήματα ρίξε μια ματιά στα σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου και παραδειγματίσου.

του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου