Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δύση: Υπολογίζει στην αυτομολία συνεργατών

Στην αυτομολία των συνεργατών τού Καντάφι υπολογίζει τώρα η Δύση

Η Δύση υπολογίζει περισσότερο στις αυτομολήσεις υψηλόβαθμων συνεργατών του Καντάφι για την απομάκρυνσης του συνταγματάρχη από την εξουσία, την ώρα που το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Υστερα από τη διαφυγή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα στη Βρετανία, Λονδίνο και Ρώμη κάλεσαν και άλλους συνεργάτες του Καντάφι να πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Κούσα ανακρίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες, αλλά δεν θα του προσφερθεί ασυλία, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ. Ο λίβυος υπουργός έφθασε αιφνιδιαστικά στη Βρετανία μέσω Τυνησίας την Τετάρτη. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στην κυβέρνηση της Λιβύης και πως αυτομόλησε με τη θέλησή του. Αντίθετα, η Τρίπολη υποστήριξε πως ο Μούσα Κούσα δεν αυτομόλησε, αλλά βρίσκεται στη Βρετανία με ειδική αποστολή.

Οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η κίνηση του Μούσα Κούσα δείχνει πόσο εύθραυστο και πιεσμένο είναι πλέον το καθεστώς της Λιβύης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε «όσους βρίσκονται γύρω από τον Καντάφι να τον εγκαταλείψουν και να αγκαλιάσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη που επιτρέπει την πολιτική μετάβαση και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που να συνάδουν με τα οράματα του λιβυκού λαού».

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι το πιθανότερο είναι να πέσει ο Καντάφι, λόγω των αυτομολήσεων των στενών συνεργατών του, παρά εξαιτίας της στρατιωτικής δράσης της Δύσης. «Αυτοί οι άνθρωποι σύντομα θα καταλάβουν ότι το καθεστώς είναι απομονωμένο διεθνώς και ότι ο Καντάφι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης», επισήμανε ο Φρατίνι.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ο Καντάφι θα πρέπει να εξοριστεί και κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να βρει μια χώρα να του δώσει ασυλία.

Στο πεδίο της στρατιωτικής δράσης, το ΝΑΤΟ ανέλαβε τα ξημερώματα της Πέμπτης τον πλήρη έλεγχο των αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη . Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, υπό την κωδική ονομασία «Ενιαίος Προστάτης», έχει ως στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έχει αντιταχθεί στην ιδέα να εξοπλιστούν οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, εκτιμώντας ότι η Συμμαχία επεμβαίνει στρατιωτικά «για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να τον οπλίσει».


πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου