Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι χτυπάει την Ιαπωνία

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι αρχές εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Πεκίνο. Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό ωκεανό εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, ενώ τα πρώτα κύματα, ύψους μέχρι και 10 μέτρων, χτύπησαν τις ακτές της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Οι δύο πρώτες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για το μέθος του σεισμού ήταν 8,8 και 7,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS) το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 130 χλμ. ανατολικά του Σεντάι της Ιαπωνίας και 373 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 24,4 χλμ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 2:46 μ.μ. (τοπική ώρα). Αρκετοί μετασεισμοί σημειώθηκαν με μεγέθη που κυμαίνονταν από 5,8 έως και 6,3 Ρίχτερ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα κτίρια σείονταν βίαια επί δύο λεπτά και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, έδειχναν ένα κτίριο παραδομένο στις φλόγες, στο Τόκιο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, 6 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο. Μία από τις πυρκαγιές έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο στην Ιισιχάρα. Παράλληλα, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιοχές Μιγιάτσι και Φουκουσίμα. Πυρκαγιά ξέσπασε και στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, αλλά η νομαρχία Φουκουσίμα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για δυσλειτουργία του συστήματος ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού διέκοψαν με ασφάλεια τη λειτουργία τους και ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες χώρες και πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.


Ένα κτίριο κατέρρευσε στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες υπάρχουν 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν 19 νεκροί, εκ των οποίων οι 2 σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή στο εργοστάσιο της Honda στο Τοτσίγκι.

Το πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε και δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο την ώρα του σεισμού.

Η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα της πρωτεύουσας διακόπηκε, ενώ έχουν σταματήσει οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 4 εκατ. σπίτια στο Τόκιο και άλλες περιοχές, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε πληροφορίες για τραυματίες σε πολλές περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, καθώς και στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σε δηλώσεις του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ τόνισε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε πυρηνικούς σταθμούς

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε 8 πολεμικά αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ και πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα στείλει και χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή.


Τσουνάμι 10 μέτρων

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε ειδοποίηση για τσουνάμι, ύψους 6 μέτρων, στα βορειοανατολικά της χώρας. Τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό, ενώ κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για εικόνες καταστροφής στις παραθαλάσσιες πόλεις, ενώ το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα από το λιμάνι της Ιουάτε, όπου αυτοκίνητα πλέουν μες στη θάλασσα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τις Μαριάννες Νήσους, το Γκουάμ, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, τη Χαβάη και τις ακτές των ΗΠΑ. Ήδη, κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.

Ο σημερινός σεισμός στην Ιαπωνία είναι σύμφωνα με το USGS ο 5ος μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στον κόσμο από το 1900 και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 χρόνων που σημειώθηκε στην Ιαπωνία. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν το 1960 στη Χιλή όπου η σεισμική δόνηση έφτασε τα 9,5 Ρίχτερ.

Διεθνής Βοήθεια

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι 30 διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να μεταβούν στην Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσουν αν χρειαστεί.

"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπως κάνουμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις" δήλωσε η Ελίζαμπεθ Βάιρς από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου