Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί & συγκρούσεις

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων. Εν τω μεταξύ, ένα ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται στα σύνορα της χώρας, όπου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», καθώς οι ξένοι εργάτες επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις πήραν ξανά τον έλεγχο της Μπρέγκα, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις με τους εξεγερμένους. Όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια το αεροδρόμιο της Μπρέγκα πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανατολικά της Τρίπολης. Ωστόσο, εκπρόσωπος ομάδας εξεγερμένων ανέφερε ότι η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθήκες όπλων.

Τις πληροφορίες για επιθέσεις στις πόλεις Μάρσα Ελ Μπρέγκα και Ατζμπαντίγια διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης. "Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία" δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, προσπαθούν να περικυκλώσουν τις πόλεις Ζαούιγια, Ναλούτ, Μισράτα και Ζιντάν, στις οποίες η αντίσταση των αντικυβερνητικών παραμένει ακόμη ισχυρή.


Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι το καθεστώς μπορεί να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές εις βάρος τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανθρωπιστικό δράμα στα λιβυκά σύνορα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 75.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να περάσουν στην Τυνησία από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις, ενώ ακόμη 40.000 βρίσκονται σε αναμονή.

Και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HRC), όπως και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) προέησαν νωρίτερα σε "επείγουσα έκκληση" προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων Αιγύπτιων, Βιετναμέζων, Τούρκων, Τυνήσιων, Κινέζων και Ταϊλανδών, που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι θέτουν σε εφαρμογή, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας "ένα κοινό πρόγραμμα εκκένωσης" που έχει ως στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.

Μεταξύ άλλων ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

"Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα ...ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν", ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές που έχει, ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000.

Ο Καντάφι μέχρι στιγμής αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και καθώς έχει χάσει πολλές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπως τη Βεγγάζη, απ΄όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τώρα προσπαθεί να ανακτήσει περιοχές στα δυτικά της Λιβύης.

Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα

Οι εφημερίδες "The New York Times" και "Washington Post" αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

"Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών", δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

"Κατέστρεψε τον στρατό. Εχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη", δήλωσε στους Times ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.

Όμως η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διστακτική, λόγω των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν, από ενδεχόμενη επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε πως η οιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή, συμπεριλαμβανομένης αυτής της απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Επισήμανε δε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήδη διεξάγουν επιχειρήσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί για όλες τις επιλογές που έχει όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης, θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.

Νωρίτερα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μεταφέρει πλοία και αεροσκάφη στη Μεσόγειο λόγω της κρίσης στη Λιβύη. Πρόκειτα για τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, τo USS Kearsarge που έχει δυνατότητα να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες, και το USS Ponce τα οποία εισήλθαν σήμερα στη Διώρυγα του Σουέζ σύμφωνα με αξιωματούχο της Διώρυγας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, χθες το απόγευμα ότι αποστέλλει τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.

Το πολεμικό σκάφος, το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι του Χάλιφαξ την Τετάρτη με πλήρωμα 240 ναυτικών και αναμένεται να βρίσκεται στον προορισμό του σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής απαγορευτικής ζώνης πτήσεων στη Λιβύη, είπε ότι και στο παρελθόν έχουν ληφθεί παρόμοιες αποφάσεις ακόμη και αν δεν είχαν τη σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς ανάλογο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ρωσία.

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου.

Ωστόσο σήμερα το Ιράν προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης ούτε τη μετατροπή της χώρας αυτής σε στρατιωτική βάση.

"Οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.

"(Οι Δυτικοί) δεν πρέπει να επιχειρήσουν να μετατρέψουν τις άλλες χώρες σε στρατιωτικές βάσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.


πηγή: enet.gr


1 σχόλιο:

  1. κουράγιο στη Λιβύη... για να δούμε τι θα γίνει... να μην πάνε χαμένοι οι αγώνες τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή