Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Από Ακρωτήρι (;) τα βρετανικά μαχητικά


Πιθανό είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής και της Κύπρου στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τη Βάση του Ακρωτηρίου για τα μαχητικά του αεροσκάφη που θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Από διπλωματικούς κύκλους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα βρετανικά αεροσκάφη θα έχουν ως ορμητήριο εξόρμησης της Βάση του Ακρωτηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία βρίσκονται πιο κοντά στη Λιβύη και δεν αποκλείεται εκεί να συγκεντρωθούν τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση του εναερίου χώρου της Λιβύης.

Για το θέμα αυτό αναμένονται τελικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και ακολούθως τη Βουλή για το θέμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν τελικά οι Βάσεις στην Κύπρο.

Τις προηγούμενες μέρες, τα βρετανικά ΜΜΕ έκαναν εκτενείς αναφορές για την χρησιμότητα της Βάσης του Ακρωτηρίου σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον της Λιβύης.

Η εφημερίδα «Times» επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές ανέφερε ότι σε περίπτωση επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μια επιλογή για τα βρετανικά μαχητικά Eurofighter Typhoon είναι να σταθμεύουν στη Βάση Ακρωτηρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αποκάλυψε στις αρχές του μήνα ότι δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και έχουν προσφέρει υποστήριξη κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Το Sky ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα VC10 για ανεφοδιασμό των Typhoons που θα σταθμεύουν στη Κύπρο.

Τέλος, η εφημερίδα «Financial Times» ανέφερε δήλωση Βρετανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία «το Ακρωτήρι θα ήταν πολύ χρήσιμο, εάν θέλουμε να αναπτυχθούν στην περιοχή μαχητικά μας αεροσκάφη. Αυτό φαίνεται πιο λογικό».


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου