Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Οι Αμερικανοί ξενυχτάνε με... γκάτζετ


Σημαντική απώλεια σε ώρες ύπνου προκαλεί στους Αμερικανούς η εξάρτηση από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και laptops σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα της NSF απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν και περίπου τα δύο τρίτα απάντησαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας.

Φαίνεται πως για τους Αμερικανούς η παρακολούθηση τηλεόρασης κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, τα παιχνίδια με βίντεο γκέιμς μέχρι αργά την νύχτα και ο έλεγχος των μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους τηλέφωνο έχει καταντήσει εθνική "μανία" με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι συνήθειες του αμερικανικού λαού αναφορικά με τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του "η τεχνολογία εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα".

Η ηλικιακή ομάδα 46 με 64 ετών είναι εκείνη που παρακολουθεί περισσότερο τηλεόραση πριν πάει για ύπνο, ενώ περισσότεροι από ένα τρίτο από την ομάδα 13 με 18 ετών και 28% της ομάδας 19 με 29 ετών παίζουν βίντεο γκέιμς πριν πάνε για ύπνο. Το 61% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα. Και η τάση να διατηρείς επαφή με τον "έξω κόσμο" σημαίνει ότι ακόμα κι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κοιμηθούν, ξυπνούν από τον ήχο του κινητού, του γραπτού μηνύματος ή του εισερχόμενου email στη διάρκεια της νύχτας. Το 10% των παιδιών ξυπνάει από τον ήχο του μηνύματος λέει ο Τσάισλερ.

Η "Γενιά Ζ", δηλαδή από 13 ως 18 ετών, είναι η περισσότερο στερημένη από ύπνο ομάδα, με το 22% των παιδιών να περιγράφουν ότι αισθάνονται "υπνηλία", σε σχέση με μόνο 9% της ομάδας 46 με 64 ετών. Εμπειρογνώμονες σε θέματα ύπνου θεωρούν αναγκαίο οι έφηβοι να κοιμούνται 9 ώρες και 15 λεπτά τη νύχτα, αλλά οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν ότι κατά μέσον όρο κοιμούνται 7 ώρες και 26 λεπτά τις καθημερινές.

"Ανησυχώ κυρίως για το πόσο λίγο κοιμούνται οι έφηβοι από 13 ως 18 ετών", είπε ο Τσάισλερ."Τα παιδιά σήμερα κοιμούνται μιάμιση με δύο ώρες λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με το τι έκαναν έναν αιώνα πριν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν περίπου 50 ώρες ύπνο τον μήνα", συμπληρώνει ο ίδιος.

Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά τους, τη διάθεσή τους, την οικογένειά τους, τον τρόπο που οδηγούν, τη σεξουαλική τους ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με την NSF. Όλες οι ηλικιακές ομάδες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου καταναλώνοντας ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη- περίπου 354 ml ανά άτομο- καθημερινά και με σύντομους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας, συχνά περισσότερες από μία φορά.



πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου