Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το "1984" στην ελληνική ιστορία


Σκέφτομαι με φρίκη τις ανακρίβειες, τις παραποιημένες αλήθειες, τα ψέματα σκοπιμότητας που μας δίδαξαν στο σχολείο αναφορικά με την επανάσταση του 1821. Πήγα στο δημοτικό επι χούντας, από το 1968 ως το 1974, και στο Γυμνάσιο-Λύκειο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1980. Ολα αυτά τα χρόνια θεωρούσα ιστορία πράγματα που είναι στην καλύτερη περίπτωση άχρηστη εθνικιστική προπαγάνδα. Μια προπαγάνδα που εξακολουθεί να είναι ευρύτατα διαδεδομένη και σήμερα, σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας. Οι "εθνικόφρονες" ξαναέγραφαν επί δεκαετίες την ιστορία με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα αμφίβολα συμφέροντά τους, με αποτέλεσμα η παραχαραγμένη αυτή ιστορία να είσαι εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς στο εφιαλτικό "1984" του Οργουελ. Δε μας λείπει ούτε η αστυνομία της σκέψης, που είναι στις μέρες μας η τηλεόραση και το ίντερνετ.

Η λέξη "κλειδί" είναι "άχρηστη". Τι πειράζει να γνωρίζουμε ότι η επανάσταση δεν συνέπεσε με τον "ευαγγελισμό της θεοτόκου"´; Τι πειράζει να γωρίζουμε ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν είχε ο κακομοίρης καμμία σχέση με τα λάβαρα και την κήρυξη της επανάστασης, όπως έγραψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του; Οτι ο Διονυσιος Σολωμός ήταν κατ ουσίαν Ιταλός και δε μιλούσε γρι ελληνικά; Μειώνει αυτό το γεγονός την αξία του έργου του; Ισα ισα. Τι πειράζει να γνωρίζουμε ότι οι πρώτες σφαίρες κατά των τούρκων έπεσαν από αλβανικά όπλα; Οτι πολλοί από τους αγωνιστές του 21 ήταν αρβανίτες, καμμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες, που πολέμησαν με ανδρεία δίπλα σε όσους έλληνες υπήρχαν; Μειώνει καθόλου την αξία αυτού του ηρωικού αγώνα το γεγονός; Τι πειράζει να ξέρουμε ότι το "κρυφό σχολειό" ήταν λίγο-πολύ μύθος που καλύπτει την συνεργασία των παπάδων με τους κατακτητές;

Οχι, σύμφωνα με τους παραχαράκτες της ιστορίας όλα αυτά πειράζουν. Πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί ο μύθος (διότι περί μύθου πρόκειται, αστείου που δεν αντέχει σε σοβαρή επιστημονική εξέταση) της εθνικής μας καθαρότητας και συνέχειας, ότι καταγόμεθα απευθείας από τους αρχαίους έλληνες του χρυσού αιώνος του Περικλέους, που ήταν ανώτερος λαός χωρίς ελαττώματα. Επίσης (και κατ' αυτούς τους "ανθρώπους" πιο σημαντικό!) πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί ο ανδρισμός των ελλήνων. Τι νομίζετε, ότι η φασαρία που ξεσηκώθηκε από τους αγράμματους θαμώνες του φέισμπουκ για τη σειρά "1821" προκλήθηκε από τις δήθεν ιστορικές ανακρίβειες; Σιγά μην έχουν ιδέα από ιστορία αυτοί. Αυτό που τους πείραξε πάνω απ' όλα ήταν ο υπαινιγμός ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν πούστης, ή έστω κωλομπαράς - λες και αυτό, αν συνέβαινε, είχε καμμιά επίπτωση στα ανδραγαθήματά του.

Αν ρίξεις αρκετή λάσπη, στο τέλος κάτι θα μείνει. Καταντήσαμε να θεωρούμε υπόπτους έγκριτους επιστήμονες όπως ο Βερεμής ή η Δραγώνα, οι οποίοι έφαγαν τη ζωή τους να μελετάνε την ιστορία, και να "περνάει" η άποψη ξενοφοβικών, ομοφοβικών, ημιμαθών φασιστοειδών ηλιθίων που βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό στην τηλεόραση.

του ΣΤΑΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


πηγή: skylos.gr

2 σχόλια: