Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μάλτα - Ελλάδα 0-1 (+ video)



Παρά την κακή και απογοητευτική εμφάνιση, η Εθνική Ελλάδας έφυγε με το τρίποντο από την Μάλτα χάρη σε γκολ του Τοροσίδη στο 94' και είναι πλέον πρώτη στον όμιλο!

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έπαιξαν με την φωτιά, αλλά αυτή την φορά δεν κάηκαν, καθώς η τύχη τους χαμογέλασε. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς μας ήταν πραγματικά τραγικοί στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ήταν ξεκάθαρο πως έκαναν... αγγαρεία, αλλά ακόμη και έτσι πήραν αυτό που ήθελαν.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος προπονητής προσπάθησε να δώσει πνοή στην επιθετική γραμμή της ομάδας του, έκανε τρεις αλλαγές, όμως δεν είδε να αλλάζει η εικόνα προς το καλύτερο.

Γιόμες, αμέτρητα λάθη, καμία φαντασία και έλλειψη σχεδίου και πλάνου από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, που παρόλα αυτά κατάφερε να πάρει μια σπουδαία και σημαντική νίκη. Κι όχι φυσικά γιατί επικράτησε μέσα στην Μάλτα, έστω κι αν με την εμφάνισή των διεθνών μας η Μάλτα έμοιαζε με Ιταλία, απλά για τους τρεις βαθμούς.

Ιδιαίτερα την δεδομένη χρονική στιγμή, η Εθνική Ελλάδας τους είχε πολύ ανάγκη αυτούς τους βαθμούς. Η Γεωργία νίκησε την Κροατία και με την επικράτηση στην Μάλτα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας πέρασε στην πρώτη θέση του έκτου ομίλου των προκριματικών για το Euro 2012.

Πάντως αυτός ο αγώνας ήταν ξεχωριστός και για τον Φερνάντο Σάντος, αφού για 8ο συνεχόμενο παιχνίδι έμεινε αήττητος και έγινε ο πρώτος προπονητής που το καταφέρνει αυτό.

Πέρα απ' όλα τα παραπάνω και την σημασία των βαθμών, η Εθνική Ελλάδας ήταν τραγική, απογοητευτική, προβληματική, προβλέψιμη και δίχως υπερβολή... βαρετή. Τώρα τα κατάφερε, άλλη στιγμή θα το πληρώσει αν δεν διορθωθεί.


Η βαθμολογία του 6ου Ομίλου

Ελλάδα 11
Κροατία 10
Γεωργία 9
Ισραήλ 7
Λετονία 4
Μάλτα 0


Τα πλάνα του Σάντος

Με 4-2-3-1 ή αλλιώς 4-4-1-1 παρέταξε την ομάδα του ο Φερνάντο Σάντος. Την "κυανόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Τζόρβας, σέντερ μπακ ήταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος μαζί με τον Παπασταθόπουλο, αριστερά ο Τζαβέλλας και δεξιά ο Τοροσίδης. Αμυντικά χαφ ήταν οι Καραγκούνης και Κατσουράνης, στην τριάδα της επίθεσης οι Σαμαράς (αριστερά), Νίνης (δεξιά) και Λυμπερόπουλος (κέντρο), ενώ στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Σαλπιγγίδης.

Όπως ήταν αναμενόμενο και συμβαίνει στα περισσότερα παιχνίδια τέτοιου τύπου, το θέαμα και η ποιότητα της αναμέτρησης ήταν πολύ χαμηλή. Λίγο η αδύναμη Μάλτα, λίγο και η νωθρότητα με την οποία μπήκαν στον αγώνα οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, είχαν ως αποτέλεσμα να περνούν τα πρώτα λεπτά αργά και βασανιστικά.

Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας, όσο περνούσαν τα λεπτά, έβγαιναν στην επίθεση και προσπαθούσαν να απειλήσουν κυρίως από τα αριστερά, με σέντρες του Τζαβέλλα που πότε ήταν καλές και πότε όχι. Στο 6' η μπαλιά του άσου της Άιντραχτ βρήκε τον Σαμαρά, όμως η κεφαλιά του τελευταίου δεν ανησύχησε τον Χάμπερ.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 15λεπτου και πάλι από τα αριστερά, αλλά αυτή την φορά με τον Σαμαρά σε ρόλο δημιουργού, η Εθνική μας προσπάθησε να απειλήσει, αλλά το γύρισμα του επιθετικού της Σέλτικ δεν είχε αποδέκτη.


Ανούσια ελληνική κυριαρχία...

Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος ήταν γενικά πιο... ζωηροί σε σχέση με το νωθρό ξεκίνημα και σαφώς καλύτεροι από τους γηπεδούχους, όμως δεν έβρισκαν εύκολα διαδρόμους μπροστά από την αντίπαλη εστία και έτσι δεν απειλούσαν. Παρόλα αυτά, στο 15' κατάφεραν να δημιουργήσουν την καλύτερη τους ευκαιρία, όταν ο Νίνης έδωσε στον Τοροσίδη, όμως το διαγώνιο σουτ του τελευταίου εντός περιοχής, κατέληξε άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική βγήκε στην επίθεση από τα δεξιά.


Στο ίδιο τέμπο και με το ίδιο στυλ πέρασαν και τα επόμενα λεπτά, αφού οι διεθνείς μας είχαν καλούς συνδυασμούς, αλλά έκαναν το λάθος την πιο κρίσιμη στιγμή. Τρανό παράδειγμα η φάση στο 23' όπου ο Λυμπερόπουλος βρήκε τον Νίνη αλλά έδιωξαν οι αμυντικοί, αλλά κι αυτή που έγινε ένα λεπτό αργότερα (24') όπου και πάλι ο "Λύμπε" έβγαλε έξυπνα για τον Σαλπιγγίδη, όμως ο επιθετικός του ΠΑΟΚ δεν έκανε καλά το κοντρόλ και ο Χάμπερ μπλόκαρε.


....και τέλος ενός βαρετού ημιχρόνου

Από 'κει και πέρα, ο ρυθμός της Εθνικής Ελλάδας έπεσε και με εξαίρεση ένα συρτό του Σαλπιγγίδη στο 30ο λεπτό, που μπλόκαρε εύκολα ο τερματοφύλακας της Μάλτας και ένα πλασέ του ίδιου στο 38', δεν ανησύχησαν ξανά τους γηπεδούχους μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Αντίθετα, οι Μαλτέζοι βγήκαν για πρώτη φορά στην επίθεση και απείλησαν δύο φορές. Στην πρώτη (37'), ο Σκέμπρι πλάσαρε από τα πλάγια αλλά σημάδεψε την εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ στην δεύτερη (45') το σουτ του Μπογκντάνοβιτς κατέληξε άουτ. Έτσι, το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.


Η ώρα της αντεπίθεσης...

Στην επανάληψη πάντως όλα άλλαξαν. Δίχως οι διεθνείς να πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση, κατάφεραν πατώντας λίγο το γκάζι, να απειλήσουν και να φτάσουν τρεις φορές πολύ κοντά στο γκολ. Στο 46' ο Κατσουράνης έδωσε στον Σαλπιγγίδη, αλλά εκείνος δεν νίκησε τον Χάμπερ, ενώ στο 54' η κεφαλιά του Λυμπερόπουλου κατέληξε κόρνερ έπειτα από εντυπωσιακή απόκρουση του πορτιέρο της Μάλτας.

Η μεγαλύτερη πάντως φάση για την Εθνική Ελλάδας ήρθε στο 55ο λεπτό, όπου ο Λυμπερόπουλος πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους μετά από σέντρα του Νίνη, αλλά η κεφαλιά του χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Χάμπερ και κατέληξε άουτ. Η "κυανόλευκη" αντεπίθεση πέρασε, δίχως δυστυχώς να καταλήξει η μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Λίγο αργότερα μάλιστα, η Μάλτα παραλίγο να κάνει την ζημιά στους παίκτες του Φερνάντο Σάντος, αλλά ο Καραγκούνης πετάχτηκε σωτήρια και έδιωξε την μπάλα, προτού ο Μπογκντάνοβιτς πλασάρει απέναντι από τον Αλέξη Τζόρβα.


... και οι επιθετικές κινήσεις του Φερνάντο

Τα λεπτά περνούσαν, η Εθνική Ελλάδας είχε το πάνω χέρι της αναμέτρησης, έψαχνε το γκολ, όμως δεν ήταν εύκολο να τα καταφέρει. Στο 61' ο Κατσουράνης έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια και σουτ, προσπάθησε να σκοράρει αλλά έδιωξε ο Χάμπερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο Φερνάντο Σάντος έκανε την πρώτη του αλλαγή.

Ο Πορτογάλος πέρασε στην θέση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη τον Γιάννη Φετφατζίδη και ο άσος του Ολυμπιακού μαζί με τον Νίνη ήταν στις πτέρυγες της επίθεσης. Στην κορυφή, ο Σαμαράς είχε μαζί του τον Λυμπερόπουλο και στο 64' προσπάθησαν να συνεργαστούν, όμως η πάσα του άσου της Σέλτικ δεν ήταν καλή.

Το επιθετικό δίδυμο πάντως δεν άργησε να αλλάξει, αφού στο 69ο λεπτό ο Φερνάντο Σάντος προσπάθησε να δυναμώσει και να φρεσκάρει κι άλλο την επιθετική του γραμμή, βάζοντας τον φορμαρισμένο Κώστα Μήτρογλου αντί του Λυμπερόπουλου.

Ακόμη και έτσι πάντως, τίποτα δεν άλλαξε και η Ελλάδα παρά την υπεροχή της δεν μπορούσε να ανησυχήσει σχεδόν καθόλου τους γηπεδούχους. Η εικόνα των διεθνών μας ήταν απογοητευτική και έδειχναν πως δεν είχαν ένα πλάνο για το πως και από που θα απειλήσουν.

Ο Πορτογάλος έβαλε και τον Κονέ στην θέση του πολύ κακού Νίνη, αλλά τίποτα πάλι δεν άλλαξε. Αντίθετα, τα πράγματα έγιναν χειρότερα, αφού στο 84' ο Παπασταθόπουλος δέχτηκε κόκκινη κάρτα, όταν σταμάτησε αντικανονικά μια αντεπίθεση των Μαλτέζων.


Ο "Τόρο" έδωσε την λύση (0-1)

Και ενώ όλα έδειχναν πως η Εθνική Ελλάδας θα φύγει από την Μάλτα με έναν βαθμό και δεν θα εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα των Κροατών, η τύχη χαμογέλασε στους παίκτες του Φερνάντο Σάντος και ο Τοροσίδης έφερε τα πάνω κάτω.

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (94'), ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ, ο Πατς έδιωξε, ο Μήτρογλου έκανε ένα σκαστό σουτ και ο "Τόρο" μπήκε στην πορεία της μπάλας και με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα του Χάμπερ. Ψυχρολουσία για τους Μαλτέζους, χαρές και πανηγύρια για την Εθνική μας.




Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Μάλτα (Τζον Μπούτιγκιεγκ): Χάμπερ, Καρουάνα (46' Πατς), Μάμο, Σκιμπέρας, Αγκιούς, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μίσφουντ, Μπαζάντα (77' Φένεχ), Τσεμπρί (90' Κοέν).

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Τζαβέλλας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος (70' Μήτρογλου), Νίνης (81' Κονέ), Σαλπιγγίδης (62' Φετφατζιδης).


Glenti Comment: Τη γλιτώσαμε και τώρα είμαστε φαβορί. Δυνατό αουτσάιντερ η Γεωργία του Κετσπάγια που μάλιστα κάποια στιγμή θα μας αντιμετωπίσει και στην έδρα της...


πηγή: sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου