Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Μειώθηκαν τα spam, αυξήθηκαν όμως οι ιοί


Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η αποστολή ανεπιθύμητων διαφημιστικών email (spam) ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, δείχνει η τελευταία έκθεση της McAfee. Σημαντική αύξηση καταγράφεται όμως στα κακόβουλα προγράμματα που μολύνουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Ο αγαπημένος στόχος του κυβερνοεγκλήματος και των χάκερ γενικά είναι πλέον το λογισμικό Flash και τα αρχεία PDF της εταιρείας Adobe, η οποία ξεπέρασε τα προϊόντα της Microsoft ως ο κυριότερος στόχος το 2010.

Η Adobe αναμένεται να διατηρήσει την ντροπιαστική πρωτιά και το 2011, δείχνουν τα στοιχεία της McAfee, η οποία πρόκειται να εξαγοραστεί από τον γίγαντα των ημιαγωγών Intel για 7,68 δισ. δολάρια.

Η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών αποδίδει την τάση στην αυξημένη χρήση του Flash και των αρχείων PDF σε φορητές συσκευές.

Δραματική αύξηση κατά 46%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφηκε στον αριθμό των ιών που μολύνουν smartphone, αναφέρει η McAfee. Αναφέρει ως παράδειγμα έναν ιό που βρέθηκε να μολύνει κινητά που τρέχουν Google Android, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τo iOS των iPhone ως η δημοφιλέστερη πλατφόρμα λογισμικού για smartphone.

Ακόμα, η McAfee επιβεβαιώνει την τάση που είχαν καταγράψει άλλες εταιρείες για μείωση του spam. H πτωτική τάση ήταν ιδιαίτερα έντονη τον τελευταίο ενάμισι μήνα του 2010, όταν τα ανεπιθύμητα μηνύματα ήταν μειωμένα κατά 62% σε σχέση με τις αρχές του ίδιου έτους.

Τα αίτια του φαινομένου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η McAfee κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο: Πολλά botnet, δηλαδή δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών που αναμεταδίδουν spam εν αγνοία των χρηστών τους, φαίνεται να έχουν πέσει σε λήθαργο το τελευταίο διάστημα, ίσως εν αναμονή νέων εντολών από τους δημιουργούς τους.

* Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ένας στους τρεις Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου έχει μολυνθεί από ιό τουλάχιστον μία φορά, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί λογισμικό προστασίας. Μάλιστα το 3% των χρηστών έχει χάσει χρήματα λόγω της υποκλοπής τραπεζικών δεδομένων.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου