Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

PAOK - Panathinaikos 0-1 (+ video)



Στην κούρσα του τίτλου παρέμεινε ο Παναθηναϊκός που πέρασε νικηφόρα μέσα από την Τούμπα νικώντας τον ΠΑΟΚ με 1-0, χάρη στο εξαιρετικό γκολ του Νίνη (10'). Σπυρόπουλος και Κοντρέρας αποβλήθηκαν, δοκάρι ο Βιεϊρίνια.

Με το σπουδαίο "διπλό" απέδρασε ο Παναθηναϊκός από την "καυτή" Τούμπα, νικώντας με 1-0 χάρη στο γκολ του Νίνη.

Απο μία αποβολή οι δύο ομάδες (Σπυρόπουλος, Κοντρέρας) με τον κορυφαίο του ματς Βιεϊρίνια να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι στο 37'.

Πριν την έναρξη του αγώνα, η διαφορά του "τριφυλλιού" από την κορυφή ήταν στο -10 (μετά την νίκη του Ολυμπιακού από την Ξάνθη) και η πίεση ήταν ακόμα πιο μεγάλη, αφού οποιαδήποτε απώλεια θα σήμαινε και το τέλος του δεύτερου στόχου.

Η "καυτή" και κατάμεστη Τούμπα ήταν ένας ακόμα λόγος, ενώ η αποβολή του Σπυρόπουλου στο 43' έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που είχαν το προβάδισμα στο 10' μετά το εξαιρετικό απευθείας φάουλ του Νίνη.

Τελικά, με τον Τζόρβα σε καλή μέρα και την άμυνα παρά τα λάθη να κρατάει μακριά τους αντιπάλους (όσο το κατάφερε), το "τριφύλλι" χάρη στην καλή του τακτική πήρε το πολυπόθητο "διπλό".

Σε ότι αφορά τους γηπεδούχους, τα σουτ "βολίδες" που επιχειρούσαν οι παίκτες του Χάβου δεν βρήκαν στόχο ενώ όταν έφτασαν κοντά στο γκολ δύο φορές με τον Ιβιτς, τόσο η κεφαλιά του όσο και το πλασέ τους δεν κατέληξαν στα δίχτυα.


Κίτρινες: Κοντρέρας (2), Ιβιτς, Τσιρίλο, Γκαρσία / Σπυρόπουλος (2), Μαρίνος, Κατσουράνης, Λέτο

Κόκκινες: Κοντρέρας, Σπυρόπουλος


Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Σνάουτσερ (46' Μουσλίμοβιτς), Λίνο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Γκαρσία, Τσουκαλάς (59' Αθανασιάδης), Ίβιτς (83' Αρίας), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης, Βιεϊρίνια, Ετό.

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης (92' Σιμάο), Νίνης (68' Καραγκούνης), Λέτο, Χριστοδουλόπουλος, Γκοβού (45' Ιωαννίδης).


Τα πλάνα των δύο προπονητών

Δύο αλλαγές σε συνάρτηση με το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό είχε το αρχικό σχήμα που επέλεξε ο Μάκης Χάβος για τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Πάμπλο Κοντρέρας επιλέχθηκε για το κέντρο της άμυνας παρόλο που επέστρεψε από την κηδεία του πατέρα του και χωρίς να έχει κάνει προπόνηση.

Μαζί του στην άμυνα ο Τσιρίλο (κέντρο) με τους Σνάουτσερ και Λίνο στα άκρα. Μπροστά τους ως αμυντικά χαφ, οι Πάμπλο Γκαρσία και Τσουκαλάς με τον Ιβιτς μπροστά τους. Στην επίθεση και τα άκρα ήταν οι Βιεϊρίνια και Ετο στην πρεμιέρα του με την φανέλα του "Δικέφαλου του Βορρά" ενώ στην κορυφή ήταν ο πρώην "πράσινος" Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που χαιρέτησε στην φυσούνα όλους τους πρώην συμπαίκτες του.

Στην πλευρά των φιλοξενούμενων, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν είχε το μεγάλο σταρ της ομάδας Τζιμπρίλ Σισέ στα πλάνα του τελικά, αφού ο Γάλλος παρόλο που πήγε στην Θεσσαλονίκη λίγο πριν το ματς κρίθηκε καλύτερο να μείνει εκτός αποστολής αφού είχε ακόμα ενοχλήσεις.

Ετσι στην επίθεση η τριάδα ήταν Λέτο, Γκοβού και Χριστοδουλόπουλος με τον έτερο Γάλλο και τον Ελληνα μέσο να αλλάζουν συνεχώς θέση. Πίσως τους σε ρόλο επιτελικού μέσου ο Νίνης ενώ αμυντικά χαφ όπως με την ΑΕΚ ήταν οι Ζιλμπέρτο Σίλβα και Κατσουράνης.

Στην άμυνα και εδώ υπήρχε μια αλλαγή αφού την θέση του τιμωρημένου (λόγω αποβολής) Βύντρα πήρε δεξιά ο Μαρίνος με τους Σαριέγκι, Καντέ στο κέντρο και Σπυρόπουλο αριστερά να συμπληρώνουν την τετράδα της άμυνας. Ο Τζόρβας και πάλι επέστρεψε κάτω από τα δοκάρια.


Ασταμάτητος Βιεϊρίνια, "σπεσιαλίστας" Νίνης

Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν καλύτερα το ματς, έχοντας την εδαφική υπεροχή και ελέγχοντας τον ρυθμό του αγώνα. Μάλιστα ο Χάβος είχε δώσει εντολή που έγινε άμεσα πράξη και χρησιμοποίησε ως "όπλο" την εξαιρετική τεχνική του Βιεϊρίνια από αριστερά γνωρίζοντας πως ο Μαρίνος δεν έχει την ίδια εμπειρία με τον απών Βύντρα.

Ετσι και έγινε και ο Πορτογάλος άσος που είναι στο στόχαστρο της Ζενίτ (υπήρχε στα επίσημα άνθρωπός της) σε δύο επελάσεις του (4' και 8') ξεπέρασε όποιον έβρισκε στον δρόμο του και την δεύτερη φορά βρήκε τον Σαλπιγγίδη που δεν πρόλαβε να πλασάρει σωστά.

Οι παίκτες του Φερέιρα προσπάθησαν να αντιδράσουν και ο Νίνης προσπαθούσε με γρήγορες εναλλαγές και βοήθεια από τον Κατσουράνη να βρουν είτε τον Γκοβού που έκανε συνεχώς κίνηση εκτός περιοχής είτε στα άκρα τους Λέτο, Χριστοδουλόπουλο.

Η πρώτη καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό κατέληξε σε γκολ από στημένη φάση. Στο 10' ο Νίνης με εξαιρετικό "χτύπημα" έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά, ανοίγοντας το σκορ για το "τριφύλλι" μέσα στην Τούμπα.




Κινητήριος μοχλός... ο Πορτογάλος

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, παρά το γκολ των φιλοξενούμενων έσπρωχνε την ομάδα του και έδινε άμεση ψυχολογική ώθηση στους παίκτες του Χάβου για την συνέχεια. Οι γηπεδούχοι έτσι έλεγχαν το ματς και πάλι αλλά δεν είχαν εύκολο έργο στο να διασπάσουν την άμυνα του Παναθηναϊκού. Την ίδια ώρα οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν όσο περισσότερο μπορούσαν την μπάλα στην κατοχή τους, κυρίως στην μεσαία γραμμή.

Στο 25' ο Βιεϊρίνια σούταρε από μακριά αλλά ο Τζόρβας είχε εύκολη λεία και μπλόκαρε χωρίς να ανησυχήσει. Ενα λεπτό αργότερα (26') οι παίκτες του "Δικέφαλου του Βορρά" και πάλι με τον Πορτογάλο άσο που έκανε ότι ήθελε από την αριστερή πλευρά, αφού πέρασε τον αντίπαλό του, έκανε την σέντρα ο Τζόρβας δεν απομάκρυνε σωστά με την γροθιά και ο Ιβιτς από κοντά έκανε την κεφαλιά σε κενή εστία αλλά στάθηκε άτυχος, αφού η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Καντέ και πέρασε κόρνερ.

Ο Παναθηναϊκός από το ημίωρο και μετά έχασε τον έλεγχο του κέντρου αφού ο Γκαρσία ανέβασε την απόδοσή του και με συμπαραστάτη τον Τσουκάλα που βρίσκονταν παντού το συγκρότημα του Χάβου πίεζε όλο και περισσότερο τον αντίπαλο του.


Δοκάρι οι γηπεδούχοι, αποβολή οι φιλοξενούμενοι

Εφόσον οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να απειλήσουν εύκολα μέσα από την περιοχή, άρχισαν να "πυροβολούν" έξω από αυτή. Πρώτος στο 36' ο Σαλπιγγίδης που ανάγκασε τον Τζόρβα να απομακρύνει μεν γροθιές και εν συνεχεία τον Σαριέγκι πιο μακριά.

Ενα λεπτό αργότερα (37') ο Βιεϊρίνια ήταν αυτός που σούταρε έναν "κεραυνό" και είδε την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι του Τζόρβα που απλά παρακολούθησε την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Την "σκυτάλη" στα σουτ πήρε ο Πάμπλο Γκαρσία που απέφυγε πολύ ωραία τον Κατσουράνη και μ' ένα νέο δυνατό σουτ από την ίδια θέση που σούταραν και οι συμπαίκτες του πριν, είδε τον πορτιέρο του "τριφυλλιού" να είναι στην σωστή θέση και να απομακρύνει.

Το φινάλε του πρώτου μέρους, είχε μια φάση που σίγουρα θα παίξει ρόλο στην συνέχεια του ματς. Ο Σπυρόπουλος στην προσπάθεια να απομακρύνει ψηλά την μπάλα με το πόδι χτύπησε τον επερχόμενο Ετό και δέχθηκε την δεύτερη κίτρινη κάρτα του Σταύρου Τριτσώνη με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για την αυστηρότητα που επέδειξε ο Αθηναίος ρέφερι γιατί δεν πρόκειται για εσκεμένο χτύπημα όπως φάνηκε να τονίζουν.


Μέσα ο "Μούσλι", στον πάγκο ο Σισέ

Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, έκανε ακόμα πιο επιθετικό το σχήμα του ρίχνοντας στο ματς τον Μουσλίμοβιτς και αποσύροντας τον Σνάουτσερ. Την ίδια ώρα στον πάγκο του "τριφυλλιού" για συμπαράσταση πήγε ο Τζιμπρίλ Σισέ που από το μπουθ με τον Δημήτρη Γόντικα και τους διοικούντες της ΠΑΕ, ήθελε να είναι στο πλευρό των συμπαικτών του.

Οι γηπεδούχοι στο ίδιο σκηνικό με το τελευταίο 15λεπτο του πρώτου μέρους, σε διάστημα τεσσάρων λεπτών είχαν τρία απειλητικά σουτ προς την αντίπαλη εστία. Στο 48' ο Μουσλίμοβιτς πρώτος και ένα λεπτό αργότερα ο Βιεϊρίνια είδαν την μπάλα να περνάει άουτ. Ιδια κατάληξη και το σουτ του Γκαρσία στο 52', με τους γηπεδούχους να πιέζουν τους αντιπάλους τους.


Ευκαιρία ο Ιβιτς, μέσα και ο "μικρός"

Ο τεχνικός του "Δικέφαλου του Βορρά" γνωρίζοντας πως η ομάδα του έχει το αριθμητικό πλεονέκτημα είχε φωνάξει και έδινε οδηγίες στον Αθανασιάδη για να τον "ρίξει" στην αναμέτρηση προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο.

Στο ίδιο λεπτό, που έγινε η αλλαγή (59') οι γηπεδούχοι έχασαν μια σπουδαία ευκαιρία. Ο Λίνος έκανε την σέντρα από αριστερά ο Σαριέγκι άφησε λανθασμένα την μπάλα να περάσει αλλά ο Ιβιτς σε θέση βολής πλάσαρε άουτ.


Ακυρο... γκολ ο "Μούσλι", μέσα ο "Κάρα"

Οσο κυλούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο πίεζαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, που αναζητούσαν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα με τους Λίνο και Σαλπιγγίδη στα άκρα. Στο 66' οι γηπεδούχοι έφτασαν στον σκοπό τους αλλά δεν πανηγύρισαν. Ο Βιεϊρίνια έκανε την σέντρα ο Αθανασιάδης έκανε την κεφαλιά πάσα στον Μουσλίμοβιτς που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο βοηθός του Τριτσώνη, Μιχάλης Καρσιώτης είχε υποδείξει νωρίτερα τον νεαρό Ελληνα επιθετικό σε θέση οφ σάιντ.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που έβλεπε την πίεση να αυξάνεται "έριξε" στο ματς τον Καραγκούνη για να δώσει λύσεις στο κέντρο και να κρατήσει λίγο την μπάλα. Στο ίδιο λεπτό περίπου, ο Σαλπιγγίδης πραγματοποίησε την σέντρα από δεξιά, ο Μουσλίμοβιτς άφησε την μπάλα να περάσει και την ώρα που ο Αθανασιάδης πλάσαρε με αυτοθυσία έκανε το τάκλιν ο Μαρίνος και έδιωξε σε κόρνερ.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν, αφού ήταν λιγότεροι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να συνεχίζουν την πίεση. Ετσι, στο 72' μετά από μια βαθιά μπαλιά οι Καντέ και Σαριέγκι τράκαραν... με τον Αθανασιάδη που προσπάθησαν να κόψουν με την μπάλα να καταλήγει στον Σαλπιγγίδη, που δεν μπόρεσε να αποφύγει τον Τζόρβα, ο οποίος δεν μπλόκαρε αλλά μπέρδεψε τον πρώην συμπαίκτη του που βγήκε άουτ με την μπάλα μαζί.


Αποβολή και αποθέωση Κοντρέρας, ντεμπούτο Αρίας

Το αριθμητικό πλεονέκτημα των γηπεδούχων χάθηκε στο 74', όταν ο Κοντρέρας στην μεσαία γραμμή έκανε φάουλ στον Λέτο και δέχθηκε την δεύτερη κίτρινη και μετά την κόκκινη κάρτα του Τριτσώνη. Ο αμυντικός του "Δικέφαλου του Βορρά" κατά την αποχώρησή του αρκετά δυσαρεστημένος αποθεώθηκε από τους χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, έδωσε οδηγίες στους παίκτες του να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και στην συνέχεια και να διατηρούν τις θέσεις τους. Οι γηπεδούχοι με τον τρόπο που αναζήτησαν πολλές φορές το γκολ, έχασαν μια ακόμα ευκαιρία. Ο Πάμπλο Γκαρσία εξαπέλυσε μια ακόμα "βολίδα" και ο Τζόρβας στην σωστή θέση απομάκρυνε εντυπωσιακά σε κόρνερ που πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Η μοναδική ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος έγινε στο 89' όταν Χριστοδουλόπουλος έδωσε στον Κατσουράνη μέσα στην περιοχή αλλά το πλασέ του πέρασε μόλις άουτ.

Το φινάλε του αγώνα βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη (αφού αγωνίστηκαν και χωρίς τον Σισέ), τους γηπεδούχους να δέχονται το χειροκρότημα των χιλιάδων οπαδών τους για την προσπάθειά τους (σαν ανταμοιβή και για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου που έλειπαν από τις εξέδρες) και την εικόνα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη με τον Σωτήρη Νίνη "αγκαλιασμένοι" να αποχωρούν για τα αποδυτήρια δείχνοντας πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και ο πολιτισμός.


Glenti Comment: Σε ένα παιχνίδι σκληρό, ένα πραγματικό ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός κράτησε ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για τίτλο. Τώρα περιμένει στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στο Βικελίδης κόντρα στον Άρη, για να μειώσει τη διαφορά πριν τον μεταξύ τους αγώνα στο Καραϊσκάκη...


πηγή: sport24.gr

1 σχόλιο:

  1. παλικαρίσιο διπλό. η ομάδα έχει ξυπνήσει και η δουλειά του Φερέιρα έχει αρχίσει να φαίνεται. μάλλον όμως είναι αργά... αλλά καλύτερα αργά, παρά ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή