Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

"Η ομορφιά (La belleza)" by Rafa Castro

O Rafa Castro Almahano μας μιλάει στο δεύτερο κείμενο του στο Γλέντι, σχετικά με την ομορφιά. Το κείμενο δημοσιεύεται επίσης στο προσωπικό blog του ιδίου με τίτλο Mi relacion con el Mundo, που μπορεί να μεταφραστεί ως 'Η σχέση μου με τον κόσμο'. Προσπάθησα να αποδώσω όσο μπορώ καλύτερα το κείμενο του στα ελληνικά και ελπίζω να μην αλλοίωσα πολύ το αποτέλεσμα.

Εάν υπάρχει ένα θέμα που έρχεται στο κεφάλι μου ξανά και ξανά είναι αυτό της ομορφιάς. Προσπαθώ να την ορίσω, να βάλω κάποια όρια, αλλά μου είναι αδύνατο. Είναι κάτι το απολύτως τεχνητό αλλά και ακούσιο παράλληλα. Δύσκολος συνδυασμός.

Από μικροί είμαστε προδιατεθειμένοι να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο πράγμα ανάλογα με την οπτική εντύπωση που μας προκαλεί. Σε περιπτώσεις που η επιλογή είναι ανάμεσα στην Fontana di Trevi και το συντριβάνι του χωριού σου, η διαφορά στην ομορφιά μπορεί να δικαιολογηθεί στη δουλειά, το ταλέντο και τα λεφτά που επενδύθηκαν. Όμως για τα άτομα, το μόνο που επηρεάζει είναι η μοίρα.

Αυτή μπορεί να είναι καθοριστική ως προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Θυμάμαι το βιβλίο του Vazquez-Figueroa, οπού το κύριο θέμα του ήταν η πρωταγωνίστρια που ήταν ασυναγώνιστα όμορφη, και υπέφερε την κατάσταση της σαν κατάρα, αφού δεν μπορούσε να αποτρέψει όλους τους άντρες που γνώριζε από το να την ερωτευτούν παράφορα.

Η ομορφιά αλλάζει κατά την διάρκεια των αιώνων και πολλές φορές δεν έχει νόημα. Όλοι ξέρουμε να διακρίνουμε ανάμεσα σε άτομα όμορφα και ελκυστικά, κάτι που δεν έχει πολύ λογική .

Όσο η κοινωνία μας, λοιπόν, θα συνεχίζει να διέπεται από την παρούσα δικτατορία, με μένα πρώτο, όσο καλός και να 'ναι κάποιος στην πραγματικότητα μέσα του, αυτό δεν θα ενδιαφέρει καθόλου. Στο δρόμο που χάραξε η disney λοιπόν...


Και το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά...

Si hay un tema que me viene a la cabeza una y otra vez es el de la belleza. Trato de definirla, de ponerle limites pero me es imposible. Es algo totalmente artificial, pero a la vez es involuntario, difícil mezcla.

Desde pequeños estamos premeditados a elegir una cosa u otra según la impresión visual que nos causa. En casos como elegir entre la Fontana de Trevi y la fuente de tu pueblo se puede justificar en el trabajo, talento y dinero invertido, pero para las personas solo influye el azar.

Esto puede ser determinante tanto en un sentido como en otro. Recuerdo un libro de Vazquez-Figueroa donde el leimotiv del asunto era una protagonista que era inmensamente bella y sufría su estado como una maldición, no podía remediar que todos los hombres que la conocían se enamoraran perdidamente de ella.

La belleza cambia a lo largo de los siglos, muchas veces no tiene sentido, todos sabemos esto de distinguir entre personas bellas y atractivas, algo que no tiene mucha lógica.

Mientras tanto nuestra sociedad seguirá regida por esta dictadura, yo el primero, donde lo que en realidad seas en el interior importa cuatro pitos por mucho que se empeñe Disney.


by Rafa Castro Almahano

5 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζί σου Ραφα !! Δυστυχώς η ευτύχως η εξωτερική εμφάνιση είναι το εισητήριο για να σου κερδίσει ο άλλος την προσοχή ... αυτό είναι που σε κινητιποιεί ..

    Μ αρέσει και ο τρόπος που κλείνεις το άρθρο ..

    Εstoy d acuerdo contigo Rafa !! Bien o mal la belleza external es la endrada para quierer a conocer al otro mas ...

    Me gusta la manera que acabe el articulo !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, πολυ ωραια, τα λεει ο Κ.Castro....εγω απλως θα παραθεσω μια εκφραση του Πικασσο, η οποια ταιριαζει και σε ανδρες και σε γναικες...( παρ'οτι εχει ειπωθει για γυναικα-ηταν μπερμπαντης ο καλλιτεχνης-)
    ''Μια γυναικα εξυπνη, δε μπορει παρα να ειναι και ομορφη''
    Το ιδιο ισχυει και για τους αντρες κατ'εμε.(ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΤΩΡΑ,ΟΠΩς ΜΠΟΡΩ ΔΛΔ)


    Mi tesoro,(!) Rafa,me gusta mucho tu artículo.Tengo la misma opinión ,con tigo.
    Picasso dijo que:Una mujer que es intelligente,es tambien guapa!!Creo que por los hombres es lo mismo!!!(ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΑΝΕΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΤΑ ΜΑ8Α ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ)
    La Belleza non es para siempre....otras cosas estan mas importantes!!!(Φευγω για εγγραφη στο Θερβαντες ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Στο δρόμο που χάραξε η disney λοιπόν" αιχμηρότατο από τον εξαιρετικό Rafa! το μόνο που πιστεύω για την ομορφιά, είναι ότι το σωστό πρότυπο δεν είναι κακό να είναι το υγειές. γιατί μας ωθεί και σε έναν υγειέστερο τρόπο ζωής που μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. όλα τα άλλα, όπως λέει και ο Rafa, είναι στερεότυπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πράγματι Γιάνγκα το έχεις το ισπανικόν !! Συγχαρητήρια μάνα μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή