Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Η ελληνίδα βασίλισσα της e-νημέρωσης


Υπήρξε στιγµατισµένη µετανάστρια, συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας, γυναίκα Ρεπουµπλικανού πολιτικού, χωρισµένη τηλεοπτική περσόνα, αποτυχηµένη κοµµατική υποψήφια και µπλόγκερ. Από χθες είναι η βασίλισσα του Ιντερνετ. Η ελληνικής καταγωγής Αριάνα Στασινοπούλου - Χάφινγκτον έγινε απόπαρίας, πρωτοπόρος.

Η AOLαγόρασετην ενηµερωτική ιστοσελίδα της Huffington Post έναντι 315 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 300 εκατοµµύρια σε µετρητά και τα υπόλοιπα σε µετοχές. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών αναµένεται να δηµιουργήσε ιέναν ηλεκτρονικό δηµοσιογραφικόκολοσσό µε 270 εκατοµµύρια µοναδικούς αναγνώστες τον µήνα σε όλο τον κόσµο.

Η Χάφινγκτον ίδρυσε την ιστοσελίδα της το 2005 για να καλύψει το κενό ενηµέρωσης που είχαν αφήσει τα παραδοσιακά µέσα στην κάλυψη του πολέµου στο Ιράκ και της αρχής της οικονοµικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Η αρχική επένδυση ήταν µόλις ένα εκατοµµύριο δολάρια. Οι αναγνώστες πλήθαιναν µε τον χρόνο και σήµερα φτάνουν τους 25 εκατοµµύρια µοναδικούς επισκέπτες τον µήνα.

Για τους επικριτές της η Huffington Post δεν προσφέρει ενηµέρωση ουσίας και υλικό έρευνας. Το site της θυµίζει ταµπλόιντ µε πιασάρικους τίτλους και κατάχρηση σηµείων στίξης. Τα κείµενά της διαπνέονται από κεντροαριστερή ιδεολογία, ενώ συχνά η δηµιουργός της ιστοσελίδας ακροβατεί µεταξύ πάθους και ύβρεως στα σχόλια της. Ισως, οι πολιτικοί της αντίπαλοι να µην της έχουν συγχωρήσει τις βίαιες µεταµορφώσεις της. Η Χάφινγκτον κάνει εύκολα φίλους. Αλλά ακόµα πιο εύκολα τους αλλάζει. Μαζί µε τις ιδέες της. Αν και πιστή χριστιανή που νηστεύει το ∆εκαπενταύγουστο, έχει εξερευνήσει τον ινδουισµό. Ως κόρη µιας αυτάρκους µητέρας, υποστηρίζει τη λακωνική ζωή, αλλά επιλέγει το υπερβολικό βάψιµο. Ως σύντροφος µεταβαίνει από τον φιλελεύθερο δηµοσιογράφο Μπερνάρντ Λεβίν στονσυντηρητικό πολιτικό ΜάικλΧάφινγκτον. Και τώρα, παντρεύει το εναλλακτικό ηλεκτρονικό δηµιούργηµά της µε έναν παραδοσιακό ενηµερωτικό οργανισµό. Οι αναγνώστες της δεν είναι ικανοποιηµένοι.

η ζωη της. Η Χάφινγκτον έχει µεγαλώσει µέσα σε αλλαγές. Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος, ήταν δηµοσιογράφος που είχε φυλακιστεί από τους Γερµανούς στα χρόνια της Κατοχής. Γνώρισε τη µητέρα της,Ελλη, σε ένα σανατόριο στην Κηφισιά, όπου νοσηλευόταν µε φυµατίωση. Το ζευγάρι χώρισε όταν η Αριάνα ήταν 11 ετών, αφού η Ελλη δεν µπορούσε να ανεχτεί την εξωσυζυγική ζωή του άντρα της. Από τηνΚηφισιά η οικογένεια µετακόµισε στην οδό Μουρούζη, απέναντι απότον πυροσβεστικό σταθµό.

Σήµερα, στην ίδια πολυκατοικία τα περισσότερα διαµερίσµατα έχουν γίνει γραφεία.

Την άνοιξη του 1969 η Χάφινγτκον βρέθηκε στο Κέµπριτζ. Σε έναν κόσµο όπου η προφορά µετράει. Τα ξενικά της αγγλικά προκάλεσαν πικρόχολα σχόλια. Παρά το µειονέκτηµά της, η νεαρή Ελληνίδα συµµετείχε σε οµιλίες του τµήµατος ρητορικής, ώσπου έγινε πρόεδρός του. ∆υο δεκαετίες αργότερα έγινε γνωστή ως βιογράφος του Πικάσο. «Κέρδισα τόσα πολλά χρήµατα από εκείνο το βιβλίο, που πίστευαότι θα χρειαζόµουν µια ολάκερη ζωή για να τα ξοδέψω. Αλλά η “γιαγιά” (η µητέρα της) µε κράτησε προσγειωµένη. ∆εν φορούσε µεϊκάπ. Είχε µόλις τρία φορέµατα και αρνούνταν να αγοράσει άλλα», έχει δηλώσει η Χάφινγκτον.

Η επιτυχία της ιστοσελίδας της ήρθε σε ένα κοµβικό σηµείο της καριέρας της.

Είχε προηγηθεί η ήττα της το 2003 από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Το Huffington Post µεγάλωσε σε κοινό και επιρροή πέρα από κάθε προσδοκία. Κάλυψε µεγάλα πολιτικά γεγονότα προσφέροντας στους συµµετέχοντες συνεδρίων δωρεάν µαθήµατα γιόγκα και µασάζ προσώπου. Και επιβίωσε από την κριτική παραδοσιακών µέσων ενηµέρωσης. Με τη συγχώνευση µε την AOL όµως έχει να αντιµετωπίσει τη δυσπιστία των αναγνωστών του. Χτες, εκατοντάδες σχολίαζαν στο Ιντερνετ µήπως αυτή η εξαγοράστερήσει από την αγαπηµένη τους ιστοσελίδα όχι απλά την ελευθερία της, αλλά και την τσαχπινιά της.


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου