Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σφαγή στους δρόμους της Λιβύης


Με το δάκτυλο υψωμένο απειλητικά, ο γιος του Muamar Gaddafi, Shaif al-Islam Gaddafi, προειδοποίησε τους εξεγερμένους Λίβυους πως έχουν να διαλέξουν μεταξύ του χάους και του πατέρα του.

«Ξεχάστε τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο… ξεχάστε τα όλα» είπε απειλητικά, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους συμπατριώτες του, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν και στην πρωτεύουσα της χώρας, ζητώντας την ανατροπή της επί 42 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του συνταγματάρχη Gaddafi.

Αν και η αξιόπιστη πληροφόρηση από τη Λιβύη είναι ένα δημοσιογραφικά δύσκολο εγχείρημα, εντούτοις ούτε οι εκατοντάδες νεκροί στους δρόμους μπορούν να αποκρυφτούν ούτε το γεγονός ότι φλέγεται κρατικό κτήριο στην Τρίπολη μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ακόμη και ο γιος του Gaddafi, παρά την εμφανή αλαζονεία του, η οποία και αποτυπώθηκε στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης, παραδέχθηκε πως δύο πόλεις στα ανατολικά της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Λίγο μετά τις 14:30 η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι απέστειλε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος στην Τρίπολη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης των Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Luis Amado, ανέφερε, μάλιστα, ότι στη Βεγγάζη υπάρχουν συνολικά 50 Πορτογάλοι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, στις φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 11:15 κυβερνητικό κτήριο στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters. Πυρκαγιά, ωστόσο, εκδηλώθηκε και σε αστυνομικό τμήμα στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ακόμα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει το σπίτι του Γ.Γ του Υπουργείου Εμπορίου και απειλούν να το κάψουν, γιατί σε δηλώσεις του στο Al Jajeera ήταν ιδιαίτερα επικριτικός.

Ταυτόχρονα, εμφανίζονται αναφορές μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, βάσει των οποίων το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης έχει δεχθεί επίθεση από ομάδες διαδηλωτών.

Παραιτήθηκαν κυβερνητικά στελέχη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης , υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Λιβύης στον « αραβικό σύνδεσμο», Μονεΐμ αλ-Χόνι ,ανακοίνωνε νωρίτερα ότι συμπράττει με τους επαναστάτες.

Την ίδια ώρα ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία Αλι αλ-Εσάου , ανακοίνωνε στο ΒΒC την παραίτηση του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να καταστείλει βίαια τους διαδηλωτές.

Ο πετρελαϊκός «κολοσσός» της BP ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ανακαλεί όλο το προσωπικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η Ε.Ε. έδωσε εντολή να αποσυρθούν άμεσα από τη Λιβύη όλοι οι κοινοτικοί υπάλληλοι και να κλείσουν τα γραφεία. Την ίδια στρατηγική με τη BP ακολούθησαν και η Shell, η νορβηγική Statoil αλλά και η αυστριακή OMV.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του ηγέτη της χώρας, Muamar Gaddafi, οι οποίες έχουν στοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε τουλάχιστον 233 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι περισσότεροι από 2.300 Τυνήσιοι, που ζούσαν στη Λιβύη, εγκατέλειψαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις εστίες τους, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις ωμότητες του καθεστώτος.

Πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί έσπευσαν να «εγκαταλείψουν» τον Λίβυο ηγέτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών», μεταδίδει η Quryna.



Την Κυριακή, ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση», ενώ και ο πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία υπέβαλλε την παραίτησή του για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Cameron: «Απαράδεκτη η κατάσταση στη Λιβύη»

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακάλεσε συνολικά οκτώ άδειες εξαγωγών προς τη Λιβύη, από τη στιγμή που ξέσπασε η βία στη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού David Cameron.

Από την πλευρά του, ο Cameron χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα ως «απαράδεκτη». «Οι διαδηλωτές θέλουν να δουν τη χώρα τους να προοδεύει. Πρόκειται για ένα από τα πιο κλειστά και αυταρχικά καθεστώτα και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την όλη κατάσταση μόνο φρικτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί».

Ανησυχία στην Ε.Ε.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt, από τις Βρυξέλλες, όπου παρευρίσκεται σε διάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, δήλωσε: «Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, κοιτάζουμε και πέρα από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο το κομμάτι της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που θα βρίσκεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης».

Μεταναστευτικό «τσουνάμι» φοβάται η Μάλτα

Η αναταραχή στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Λιβύης επιτείνει τους φόβους της Μάλτας για σφοδρό κύμα μετανάστευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Tonio Borg, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, είπε: «Πιστεύω ότι θα προκληθεί αστάθεια στην περιοχή και ως εκ τούτου θεωρώ ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να προλάβει οτιδήποτε δυσάρεστο θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Νέα ρεκόρ για χρυσό, ασήμι και Brent

Η κρίση που έχει ξεσπάσει τόσο στη Βόρειο Αφρική όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έβαλε «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας.

Στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, η τιμή του Brent άγγιξε τα 105 δολάρια το βαρέλι, ενώ τιμή ρεκόρ κατέγραψε και ο χρυσός, φθάνοντας σε υψηλό επτά μηνών. Συγκεκριμένα, σκαρφάλωσε στα 1.396,1 δολάρια ανά ουγγιά, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 1.395,9 δολάρια ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή, το ασήμι άγγιζε τα 33,18 δολάρια ανά ουγγιά, τη μεγαλύτερη τιμή κατά τα τελευταία 31 χρόνια, με τους οικονομικούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου