Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Άγκυρα: Ψυχρή υποδοχή στον Σαρκοζί


Ψυχρή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε η Τουρκία στον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέπτεται για λίγες ώρες την Άγκυρα. Ούτε ένας υπουργός δεν πήγε να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της διαφωνίας της Γαλλίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ένας υφυπουργός Εξωτερικών και μάλιστα σε υπηρεσιακό επίπεδο, μια κίνηση που δείχνει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο.

Ένα από τα θέματα που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει την Άγκυρα είναι το γεγονός πως ο Ν.Σαρκοζί επισκέπτεται την Τουρκία ως πρόεδρος της G-20 και όχι με την ιδιότητα του Γάλλου προέδρου.

«Θα μιλήσω ανοιχτά: θα θέλαμε να τον υποδεχτούμε ως πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά την Παρασκευή έρχεται ως πρόεδρος της G20», είπε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Επομένως, πιστεύω ότι αυτή δεν είναι μια επίσκεψη στο επίπεδο της φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Η Τουρκία και οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Ν.Σαρκοζί θα έμενε στην χώρα μόλις έξι ώρες.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλό σημείο, εξαιτίας και της αρνητικής στάσης της Γαλλίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει το θέμα στον Γάλλο πρόεδρο.

«Προειδοποιήσαμε τον Σαρκοζί πολλές φορές για αυτό το ζήτημα. Του είπαμε ότι ο τρόπος της προσέγγισής του ήταν πολύ λάθος», είπε σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

«Και θα τον ξαναρωτήσω. Θα του πω, κοιτάξτε έχετε κάνει αυτή και αυτή τη δήλωση, αλλά σε μένα λέτε διαφορετικά πράγματα», είπε.

Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Τουρκία δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις -πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διπλωματικής απραξίας από τότε που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το 2005.

Η Τουρκία συνολικά έχει ανοίξει λιγότερα από τα μισά κεφάλαια, στα οποία αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις.

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι πιθανό να επιβραδυνθούν ακόμη περισσότερο λόγω της διεξαγωγής κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στη Γερμανία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμμερίζεται τις απόψεις του Νικολά Σαρκοζί.

Θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες από τα μέσα του 2009 και αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών βρίσκεται σε αδιέξοδο.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου