Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκινά η δίκη για την έκδοση του Τζ. Άσαντζ


Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στο δικαστήριο Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο η δίκη του Τζούλιαν Άσαντζ, που θα καθορίσει εάν ο ιδρυτής του Wikileaks θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άσαντζ θα προσπαθήσουν να πείσουν τον δικαστή Χάουαρντ Ριντλ να εμποδίσει την έκδοσή του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι πιθανό να καταλήξει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Στη διήμερη ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι του Άσαντζ θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη τους, υποστηρίζοντας ότι στη Σουηδία δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι λόγοι που επιτρέπουν την απόρριψη ενός τέτοιου αιτήματος είναι πολύ περιορισμένοι -ανάμεσά τους είναι το ενδεχόμενο η έκδοση να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κατηγορούμενου ή το ένταλμα να έχει σφάλματα.

Ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ δε θα εξετάσει την αξιοπιστία των στοιχείων σε βάρος του Άσαντζ, ο οποίος φιλοξενείται στο σπίτι ενός υποστηρικτή του και βρίσκεται υπό μια μορφή κατ' οίκον περιορισμού.

Οι δικηγόροι του πρόκειται να υποστηρίξουν, σύμφωνα με το περίγραμμα των επιχειρημάτων τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ότι το ένταλμα εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο Άσαντζ για τις πολιτικές του απόψεις και η έκδοσή του στη Σουηδία θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να μεταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την έκδοσή του και/ή την παράνομη μεταγωγή του (στο έδαφός τους) όπου μπορεί να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή αλλού. Υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποινή», σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Άσαντζ.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου