Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Είµαστε όλοι Αιγύπτιοι ; (του Γ. Πρετεντέρη)


«ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι Αιγύπτιοι!» βροντοφωνάζουν κατά το γνωστό κλισέ οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης» και δεν έχω κανέναν λόγο να διαφωνήσω. ΥΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ. Οτι θα συµφωνήσουµε ποιοιακριβώς Αιγύπτιοι είµαστε.

ΕΙΜΑΣΤΕ οι Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν εναντίον του Μουµπάρακ; Είµαστε οι Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν υπέρ του Μουµπάρακ; Ή µήπως είµαστε εκείνοι οιΑιγύπτιοι (υποψιάζοµαι οι περισσότεροι…) που δεν κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο;

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ κι αν ακολουθήσουµε τις συµβουλές των περισσοτέρων απεσταλµένων, ακόµη κι αν δεχτούµε την προτροπή της αξιοσέβαστης συναδέλφου και ταχθούµε στο πλευρό των διαδηλωτών, τι σόι διαδηλωτές είµαστε;

ΘΕΛΟΥΜΕ να φύγει ο Μουµπάρακ εδώ και τώρα; Θέλουµε µια οµαλή µετάβαση σε ένα σταθερό δηµοκρατικό καθεστώς; Ή µήπως θέλουµε να πέσουµε στα χέρια των Αδελφών Μουσουλµάνων;

∆ΙΟΤΙ για τους ανωτέρω Αδελφούς, ας πούµε, συνιστώ να διατηρήσουµε και ορισµένες επιφυλάξεις. Τα αδελφάκια τους της Χαµάς έσκιζαν τα ρούχα τους για τη δηµοκρατία αλλά µόλις κέρδισαν τις εκλογές στη Γάζα καθάρισαν ό,τι πετούσε και ό,τι περπατούσε.

ΤΑ ΛΕΩ όλα αυτά διότιείναι πολύ εύκολο ναείσαι Αιγύπτιος από τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλεςή την Αθήνα. Αντιθέτως, στοΚάιρο τα πράγµατα δυσκολεύουν. Εκεί οι άνθρωποι παίζουντη ζωή τους και ρισκάρουν το κεφάλι τους.

ΚΑΙ ΟΠΩΣ έχουν τα πράγµατα, τρία µόνο δεδοµένα µπορώνα καταγράψω µε σχετική ασφάλεια.

ΠΡΩΤΟΝ, ότι το αιγυπτιακό καθεστώς έχειαποσταθεροποιηθεί κι άντε τώρα να τα φέρουν βόλτα.

∆ΕΥΤΕΡΟΝ, ότι το ισχυρότερο και καλύτερα οργανωµένο τµήµα της αντιπολίτευσης είναι οι ισλαµιστές και κυρίως οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι – µακριά από εµάς… ΤΡΙΤΟΝ, ότι οι Αµερικανοί πιάστηκαν (πάλι)µε τις πιτζάµες και τα έκαναν (για άλλη µια φορά) θάλασσα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Αν η ∆ύση χάσει µετά το Ιράν και την Αίγυπτο, καλύτερα να τα µαζεύουµε!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βεβαίως, ορισµένοι εξ ηµώνπου δείχνουν να χειροκροτούν µια τέτοια εξέλιξη. Είναι αυτοί που ο Λένιν αποκαλούσε «χρήσιµους ηλίθιους».

∆ΙΟΤΙ όσο αντιδυτικός ή αντιαµερικανός ή απλός στόκος κι αν είσαι, αποκλείεται να µην αντιλαµβάνεσαιτο πρόβληµα της Ευρώπης και της Ελλάδας αν στον αραβικό κόσµο και κυρίως στη µεσογειακή γειτονιά µας, στο Σουέζ και στους αγωγούς πετρελαίου, επικρατήσουν οι θεούσες του Ισλάµ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ στο ερώτηµα αν «είµαστε όλοι Αιγύπτιοι» απαντώ: εξαρτάται… ΠΡΟΦΑΝΩΣ είµαστε µε τους Αιγυπτίους πουεπιθυµούν µια οµαλή, δηµοκρατική εξέλιξη, η οποία δεν θα αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουµε κι εµείς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Αιγυπτίους που ενδεχοµένως επιθυµούν άλλα κόλπα, λυπάµαι αλλά δεν θα µπορέσουµε…


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου