Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Η εξέγερση δεν χάνει έδαφος


Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές δεν εγκαταλείπουν ούτε σήμερα, 16η μέρα της εξέγερσης, την πλατεία Ταχρίρ, έπειτα από τη χθεσινή γιγάντια συγκέντρωσή τους, η οποία ξεπέρασε σε συμμετοχή κάθε προηγούμενη. Εκατοντάδες Αιγύπτιοι μπλόκαραν σήμερα την είσοδο του Κοινοβουλίου, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση για άμεσες, ριζικές πολιτικές αλλαγές στη χώρα τους και επιμένοντας στην πρωταρχική τους αξίωση: την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν εδώ και μέρες κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, παραμένουν και σήμερα εκεί, υποσχόμενοι να μην υποχωρήσουν αν δεν αποχωρήσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος. "Μην πτοείστε. Δεν απελευθερώσαμε ακόμη την Ελευθερία", ακουγόταν από ένα μεγάφωνο της πλατείας σήμερα το πρωί. "Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύεσεις όσο ο Μουμπάρακ δεν φεύγει. Αφού φύγει, θα ξεκινήσει ο διάλογος για τα πάντα", εκτιμάει ο 35χρονος διαδηλωτής Εσάμ Μαγκντί.

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι επιχείρησαν το πρωί να αποκλείσουν την είσοδο του Κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (PND) του Μουμπάρακ. Το κτίριο του Κοινοβουλίου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, φρουρείται από στρατιώτες και τεθωρακισμένα. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές κάθισαν μπροστά στο κτίριο για να μπλοκάρουν την είσοδο.

"Ήρθαμε για να εμποδίσουμε τα μέλη του PND να μπουν. Θα μείνουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας ή θα πεθάνουμε εδώ", δήλωσε ο 25χρονος Μοχάμεντ Αμπντάλα στο γαλλικό πρακτορείο, την ώρα που γύρω του ακούγονταν αντικαθεστωτικά συνθήματα και κυμάτιζαν αιγυπτιακές σημαίες. "Αυτή την κυβέρνηση δεν την εξέλεξε ο λαός. Απαιτούμε την πτώση του καθεστώτος, όλων τους, όχι μόνο του Μουμπάρακ, γιατί είναι όλοι διεφθαρμένοι", είπε ο 19χρονος φοιτητής Μοχάμεντ Σόμπι.

Στο μεταξύ, η αιγυπτιακής ιδιοκτησίας δορυφορική εταιρία Nilesat, αποκατέστησε σήμερα τις μεταδόσεις του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ και είχε προκαλέσει την οργή των αρχών λόγω της κάλυψής του για το θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η Nilesat είχε διακόψει την μετάδοση του αλ Τζαζίρα την 1η Φεβρουαρίου, σχεδόν την ίδια ώρα με την έναρξη των αντιδιαδηλώσεων από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ, που συνοδεύτηκαν από βίαιες επιθέσεις εναντίον των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ταχρίρ διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δέχτηκε σήμερα τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του Μουμπάρακ με ξένο αξιωματούχο έπειτα από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης.Καμιά δήλωση δεν έγινε στον Τύπο κατά το τέλος της συνάντησης αυτής στο Κάιρο.


Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για αλλαγή στην Αίγυπτο

Χθες το βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του,Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να διευρύνει τον διάλογο για την πολιτική μετάβαση με περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σχολιάζοντας δήλωση του Ομάρ Σουλεϊμάν ότι "η Αίγυπτος δεν είναι ακόμη έτοιμη για δημοκρατία" είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν.

Και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν τόνισε πως ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και αναμένει "τολμηρές μεταρρυθμίσεις".

"Πρώτον, όσο οι διαδηλώσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται, καλώ όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να εγγυηθούν την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης...Δεύτερον, ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και ζητεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είναι θέμα των αιγυπτίων ηγετών να ακούσουν με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις προσδοκίες του λαού τους", επισήμανε. Τέλος, ανέφερε πως η ειρηνική μετάβαση θα προκύψει μέσα από ένα πραγματικό διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες και στο λαό, προσθέτοντας παράλληλα ότι μόνο ο αιγυπτιακός λαός μπορεί αν καθορίσει το μέλλον του.

Χθες εν μέσω των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έγιναν στην χώρα με επίκεντρο την Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Ομάρ Σουλεϊμάν προκάλεσε την οργή στις τάξεις των διαδηλωτών όταν στην ομιλία του απείλησε ότι αν δεν πετύχει ο διάλογος, "εναλλακτική" λύση μπορεί να είναι το πραξικόπημα. "Η κρίση αυτή πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλουμε να συνδιαλεγόμαστε με την αιγυπτιακή κοινωνία μέσω αστυνομίας. Ωστόσο, αν ο διάλογος δεν πετύχει, η εναλλακτική είναι το πραξικόπημα, το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο παραλογισμό", είπε ο Σουλεϊμάν.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγελθεί αύξηση μισθών 15% από 1η Απριλίου, για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές για κάθε ημέρα των κινητοποιήσεων ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης συμφωνήθηκε η σύσταση ανακριτικής επιτροπής για τις βιαιότητες στις 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ υποστηρικτών του και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, ενώ ανακοινώθηκε και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επιβεβαιωθεί 232 θανάτοι στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και ο θάνατός τους προκλήθηκε από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.



πηγή: enet.gr

1 σχόλιο: