Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ομπάμα: "Η Αίγυπτος δε θα είναι ποτέ πια η ίδια"

«Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, η φωνή του ακούστηκε και η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια» δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Με την αποχώρησή του ο πρόεδρος Μουμπάρακ απάντησε στην επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για αλλαγή» προσέθεσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν δύσκολες ημέρες στο μέλλον και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ο λαός της Αιγύπτου μπορεί να βρει τις απαντήσεις και να το κάνει ειρηνικά, εποικοδομητικά και στο πνεύμα ενότητας που σφυρηλάτησε τις περασμένες εβδομάδες» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τον στρατό να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

«Η μετάβαση αυτή, πρέπει να φέρει όλες τις φωνές της Αιγύπτου στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι το βασικό ευτύχημα είναι ότι οι διαφορές των ανθρώπων δεν τους χώρισαν ενώ αντιθέτως «είδαμε με ποιον τρόπο μπορεί να ενωθεί το πνεύμα ενός λαού σε μία φωνή»

Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε ότι η Αμερική παραμένει φίλος και συνεργάτης της Αιγύπτου και θα κυνηγήσει μια αξιόπιστη μετάβαση προς το δημοκρατικό καθεστώς. «Είναι μια μοναδική, μια νέα ευκαιρία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ πρόσθεσε ότι «δίνει προοπτική σε αυτή τη γενιά να "πετάξει" με μια αξιόπιστη ηγεσία».

«Η Αίγυπτος έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία και αυτό που έκανε ο αιγυπτιακός λαός ήταν να διεκδικήσει τα παγκόσμια δικαιώματά του», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε την σημαντικότητα της στάσης του στρατού όσο και του Αιγυπτιακού λαού. Η έλλειψη στείρας βίας και τρομοκρατίας , η απουσία «ανεγκέφαλων σκοτωμών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι η ηθική δύναμη του λαού της Αιγύπτου και παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους, σύμφωνα , συμπλήρωσε.

«Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι αξίζουν κάτι. Αυτή είναι η δύναμη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την οποία κανείς δε μπορεί να αρνηθεί».

«Η Αίγυπτος μας ενέπνευσε», ήταν η ιδέα που πέρασε πολλάκις ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του.

«Η σημερινή ημέρα ανήκει στο λαό της Αιγύπτου», τόνισε από το βήμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι αιγύπτιοι «άλλαξαν τη χώρα τους, και κάνοντας ακριβώς αυτό άλλαξαν τον κόσμο».


πηγή: tovima.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου