Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Συστάσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ


Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία έστειλε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η «σύσταση» Λαβρόφ έγινε από το Λονδίνο, όπου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους Ντέιβιντ Κάμερον και Ουίλιαμ Χέιγκ, επιχειρώντας να αναζωογονήσει τις διμερείς σχέσεις που υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα από την υπόθεση δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Βρετανίας κατέστησαν σαφές ότι διαφωνούν για τα επόμενα βήματα ως προς την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι περαιτέρω κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν θα δημιουργούσαν κοινωνικά προβλήματα στη χώρα και η Μόσχα δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιβολή τους.

Σχετικά με τις αλυσιδωτές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Δύσης δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις και να πυροδοτούν τη δημόσια ανυπακοή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κάλεσμα σε επαναστάσεις είναι αντιπαραγωγικό. Είχαμε πάνω από μία επανάσταση στη Ρωσία και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να επιβάλουμε επαναστάσεις σε άλλους» είπε στους δημοσιογράφους.

Στη συνέντευξη Τύπου επέμεινε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να περιορίσει το ρόλο της στο να παροτρύνει τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική να προχωρήσουν σε διάλογο για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι θεωρεί πως είναι λάθος οι χώρες να ενθαρρύνουν τους άλλους να «επιβάλουν δημοκρατία και βλέπουμε τέτοια ενθάρρυνση».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε το «θάρρος» των διαδηλωτών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Τεχεράνης τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι Ιρανοί έχουν το ίδιο δικαίωμα να διαδηλώσουν μαζί με τους Αιγύπτιους που ανέτρεψαν το καθεστώς Μουμπάρακ.

** Ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος κορυφαίου επιπέδου που επισκέπτεται τη Βρετανία αφότου οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν, εξαιτίας της δηλητηρίασης με ραδιενεργό ουσία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο, το 2006 στο Λονδίνο.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι Βρετανία και Ρωσία συμφώνησαν να εγκαταστήσουν μία ασφαλή, κρυπτογραφημένη, τηλεφωνική γραμμή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των δύο χωρών να αυξήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και διεθνών σχέσεων.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου