Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

2 νεκροί σε διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Μπαχρέιν, όταν δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε ευρεία επιχείρηση για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα Μανάμα.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το Reuters, λίγες ώρες αφού οι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει, περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στο κέντρο της Μανάμα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, επίσης, ότι άρματα μάχης καθώς και πολλά στρατιωτικά φορτηγά και ασθενοφόρα βρίσκονται παρατεταγμένα σε αυτοκινητόδρομο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», που «στόχο είχε να υπάρξουν νεκροί». Ο σεΐχης Αλί Σαλμάν, επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού Αλ Ουεφάκ που κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του Κοινοβουλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν «χωρίς να υπάρξει πρόκληση» από τους διαδηλωτές. Τόνισε, επίσης, ότι η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για την σταθερότητα του Μπαχρέιν».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του (...) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου» με τους διαδηλωτές.

«Εκατοντάδες εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν» πρόσθεσε.

Οι νεκροί από την έναρξη των ταραχών ανέρχονται σε τέσσερις. Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν μέσω του Facebook, όταν νεαροί κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ζητήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις Αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές «να μην καταφύγουν στη βία», ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στη χώρα.

Η σιιτική πλειοψηφία σε αυτό το βασίλειο που κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία θεωρεί ότι είναι θύμα διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στον τομέα κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υπηρεσιών.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου