Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σαρκοζί - Μέργκελ: Θέλουν ταμείο 1,5 τρις


Τη δημιουργία ευρω-ταμείου με κεφάλαια και εγγυήσεις δανεισμού, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, προβλέπει το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί οι ηγέτες της ΕΕ και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΒΗΜΑonline».

Το σχέδιο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στηρίζεται στην παροχή εγγυήσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν βαθμολογηθεί από τους διεθνείς οίκους για την πιστοληπτική του ικανότητα με «ΑΑΑ» (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Φινλανδία).

Tο ταμείο θα αποτελέσει τον κύριο φορέα της οικονομικής βοήθειας πρός τις χώρες οι οποίες βρίσκονται στη δίνη της κρίσης του χρέους, όπως η Ελλάδα ή των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως συμβαίνει η Ιρλανδία.

Με τα κεφάλαια όμως που εξοπλίζεται το ταμείο η ΕΕ θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση των αγορών εκδηλωθεί στο μέλλον.

Tο ταμείο θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων τα οποία θα αντικαθιστά με άλλα μακρύτερης διάρκειας, ώστε να επιτυγχάνει την αναδιάρθρωση του χρέους τους.


Το σχέδιο υποστηρίζει η Ευρωπαική Επιτροπή.

Η πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί, προτού τεθεί σε εφαρμογή, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Μάρτιο, προβλέπει ισχυρά ανταλλάγματα και την υιοθέτηση από όλες τις χώρες του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» το οποίο αποκάλυψε πρόσφατας το Spiegel.

Για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες αναμένεται να ζητηθούν εγγυήσεις με τη μορφή «συνταγματικών ρυθμίσεων» για το μόνιμο έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμάτων κάτω από 3% του ΑΕΠ και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Οι εγγυητές της σταθερότητας της Ευρωζώνης απαιτούν σε θεσμικό επίπεδο τη μέγιστη δυνατή εγγύηση, ζητώντας την εγγύηση των εθνικών κοινοβουλίων ακόμη και τη συνταγματική πρόβλεψη για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, στην ουσία οι Ευρωπαίοι ζητούν ένα «συνταγματικά κατοχυρωμένο Μνημόνιο» το οποίο θα εξασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου