Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Νταβός: Όσα θα πουν οι ηγέτες


Με τη συμμετοχή 35 ηγετών απ΄ όλο τον κόσμο, άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες της 41ης συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου και ιδρυτή του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, τον οποίο διαδέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μετβιέντεφ, ενώ ακολούθησε κλειστό δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή των υψηλών καλεσμένων των διοργανωτών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετέχει για δεύτερη, συνεχόμενη, φορά στο Φόρουμ του Νταβός, θα μιλήσει την Πέμπτη σε πάνελ στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Στο πιο γνωστό θέρετρο της Ελβετίας θα βρεθούν αυτές τις ημέρες περισσότεροι από 2500 επισκέπτες, οι οποίοι θα αλλάξουν τον ήρεμο ρυθμό της ζωής του. Πολύ περισσότερο αν υπολογιστεί και η παρουσία 4.000 αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι πάρα πολύ αυστηρά, ακόμα και για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ άνοιξε τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αναφέρθηκε ανάμεσα σ’ άλλα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το κάλεσε να εντάξει τα νομίσματα των σημαντικότερων αναδυόμενων αγορών, των γνωστών ως BRIC's στα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ.

Ο κ. Μεντβέντεφ στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην επιβάλει νέους φόρους στον οικονομικό τομέα ώστε να προσελκύσει επενδύσεις.

Οι επενδυτές που θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή η Γαλλία και η Γερμανία είναι εντελώς αποφασισμένες να υπερασπιστούν το νόμισμα, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει τόσο της Ομάδας των Είκοσι (G20) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών όσο και της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προχωρήσουν σε νεά βήματα προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

"Λέω σ' αυτούς που θα στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ, προσέξτε τα χρήματά σας, επειδή είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ευρώ", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος σ' ένα κοινό από επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες.

"Η κυρία Μέρκελ και εγώ δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ --με ακούτε, ποτέ-- το ευρώ", υπογράμμισε.

"Αν φαντάζεστε ότι θα το εγκαταλείψουμε, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτε για την ψυχολογία ευρωπαϊκών χωρών που πολέμησαν μεταξύ τους για δεκαετίες. Είναι ζήτημα ταυτότητας", δήλωσε ο Σαρκοζί. "Το μήνυμα σχετικά με το ευρώ είναι πολύ απλό: είναι τόσο σημαντικό ώστε θα είμαστε παρόντες στο ραντεβού για να το υπερασπιστούμε", πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος επέκρινε επίσης τα πρωτοσέλιδα του Τύπου που ανήγελλαν πριν από λίγο καιρό την εξαφάνιση του ευρώ. "Τα άρθρα πέρασαν, το ευρώ παρέμεινε", δήλωσε.

Η έκκλησή του για ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα από τις ΗΠΑ, οι οποίες την βλέπουν ως προσπάθεια να υπονομευθεί η ηγεμονία του δολαρίου. Όμως ο Σαρκοζί υπογράμμισε πως ουδείς προσπαθεί να υπονομεύσει το δολάριο, το οποίο θα παραμείνει το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.


Μικρή αισιοδοξία για κρίση χρέους

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται παράγοντες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίοι παρακολουθούν το συνέδριο στο Νταβός, ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα αντιμετωπισθεί χωρίς να μεταδοθεί στην Ισπανία ή να υποστούν μεγάλες ζημιές οι επενδυτές. "Πιστεύουμε ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει ως νόμισμα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα λύσουν όλα τα προβλήματά τους", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο οικονομικός διευθυντής της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρίας κ. Ντίτερ Βέμερ, προσθέτοντας: "Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί σε κάποιους τομείς κάποιο "κούρεμα" (σ.σ.: μείωση της αξίας των ομολόγων), αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι δραματικό".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Chase κ. Τζέιμι Ντίμον δήλωσε: "Νομίζω ότι Ευρώπη έκανε τη μοναδική καλή επιλογή, που είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, γιατί αν δεν την αντιμετωπίσει εδώ, θα πρέπει να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό σύστημα". Ο κ. Ντίμον σημείωσε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέροντας την αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα και τον κίνδυνο πρόκλησης απρόβλεπτης φυγής κεφαλαίων και τραπεζικής κρίσης. Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley για την Ευρώπη και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Ντομένικο Σινισκάλκο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες εργάζονται σκληρά για να βρουν λύση για την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως θα τα καταφέρουν.


Παπανδρέου:Είχαμε αδιαφάνεια

Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που γίνεται στο Νταβός με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Και αναφερόμενος στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τόνισε ότι γενικά τα θέματα που συζητούνται είναι η διακυβέρνηση, η ισότητα και οι κοινές αξίες που είναι πολύ βασικά ζητήματα για την Ευρώπη.

Στο ερώτημα γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με την Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου έδωσε την απάντηση ότι η Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο και ειρηνικό εγχείρημα. «Θέλουμε την Ευρώπη να είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης και πράσινης ανάπτυξης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου