Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ξανά στους δρόμους της Αιγύπτου η αστυνομία


Στην Αίγυπτο παραμένει καρφωμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, καθώς όλα δείχνουν πως η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου διανύει καθοριστικές ώρες για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Αγνοώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που αναδεικνύεται σε ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετά και την υποστήριξη που απέσπασε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ζήτησε τη συνεργασία του στρατού. «Η εξέγερση δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, κατεβαίνοντας μαζί με τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Στις συγκρούσεις του εξεγερμένου λαού με την αστυνομία έχουν προστεθεί και οι λεηλασίες, αποτέλεσμα της αναρχίας,που επέφερε η βαθιά πολιτική κρίση. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100, αλλά ο Πρόεδρος Μουμπάρακ εξακολουθεί να μην παραιτείται, όπως και οι διαδηλωτές, οι οποίοι δε δέχονται ούτε τη νέα του κυβέρνηση.


Σε διαμετακομιστικό σταθμό η Κύπρος

Η Κύπρος από σήμερα μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό σταθμό. Το ΥΠΕΞ και η πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο προχωρούν σε επαναπατρισμό Κυπρίων. Επίσης γίνονται διευθετήσεις για φυγή και άλλων ξένων υπηκόων στις χώρες τους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμο Ασπρή, και τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου είναι πανέτοιμα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Στόχος εγκληματικών στοιχείων έγιναν στην Αίγυπτο η Πρεσβεία της Κύπρου, καθώς και η οικία του Πρέσβη της Κύπρου.


Τα ευχολόγια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη διάρκεια των συνομιλιών ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου, περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου, ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οϊκου. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε, εξάλλου, συνομιλία με τον αιγύπτιο ομόλογό του σχετικά με την εξέγερση των πολιτών στη χώρα, ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, που δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο πλευρών. Ανακοινώθηκε απλώς ότι ο κ. Γκέιτς είχε τηλεφωνικές επαφές με τον αιγύπτιο υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, καθώς και με τον ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπαράκ.


Προβλήματα στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Το Ιαπωνικό χρηματιστήριο χάνει, ελαφρά, έδαφος, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο μπορεί να ματαιώσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου