Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Υπέρ της απόσχισης οι κάτοικοι του Σουδάν


Ποσοστό άνω του 99% των ψηφοφόρων στο νότο του Σουδάν επέλεξαν να χωριστούν από το βορρά, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

«Το ποσοστό υπέρ του χωρισμού είναι 99,57%», δήλωσε ο Τσαν Ρικ Μαντούτ, μέλος της επιτροπής που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, ενώπιον πλήθους που ζητωκραύγαζε.

Εξαιρετικά υψηλό ήταν και το ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 99% για το νότιο Σουδάν όπου θα δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν το νέο κράτος. Στο βόρειο τμήμα η συμμετοχή ήταν 60% ενώ το 58% των ψηφοφόρων τάχτηκαν υπέρ της απόσχισης του νότου. Στο 99% υπέρ της απόσχισης έφτασαν οι ψήφοι των Σουδανών του εξωτερικού.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα ποσοστά συμμετοχής και αποδοχής επαρκούν για να καταστήσουν το δημοψήφισμα έγκυρο.

Εντωμεταξύ, στο Χαρτούμ σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αστυνομία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος ενώ έγιναν και συλλήψεις. Οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι έγιναν με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου