Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ξημερώματα εκκενώθηκε η Νομική

Σε μια νύχτα συνεχών ανατροπών, στις 3 και 20 τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/01), ξεκίνησε η εκκενωση της Νομικής και αρχισαν να βγαίνουν οι πρωτοι λαθρομετανάστες. Από το απόγευμα της Πέμπτης (27/1), η κατάσταση εντός και εκτός της Νομικής παρέμενε τεταμένη, ενώ τα γεγονότα μας επεφύλασσαν ανατροπές επί ανατροπών.


Την τελευταία στιγμή και ενώ όλα έδειχναν να έχουν συμφωνηθεί για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής, που έχουν καταλάβει, σε κτίριο στις οδούς Πατησίων και Ηπείρου, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στη διαπραγμάτευση του ιδιοκτήτη και της πρυτανείας τίθενται συνεχώς νέοι όροι. Ως εκ τούτου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρότεινε άμεση και ασφαλή αποχώρηση για κτίριο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η εντολή για αποχώρηση από τη Νομική.

Το αποτέλεσμα; Αρχικά ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αποφάσισε να δεχτεί τους μετανάστες και αυτοί αποδέχτηκαν να μεταφερθούν στο νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, μέσω των οδών Σόλωνος , Μασσαλίας και Ακαδημίας.

Πρώτοι βγήκαν από το κτίριο της Νομικής οι ομάδες των αλληλέγγυων κρατώντας ένα πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών ενώ από πίσω τους ακολούθησαν οι 237 μετανάστες κρατώντας στα χέρια τα στρώματα τους και τις αποσκευές τους και κάνοντας το σήμα της νίκης.

Στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/01), το κομβόι των 237 λαθρομετανάστων, έφθασε στο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο. Ενω στην παράμετρο του κτηρίου παρέμεινε για όλο το βράδυ ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής με προεδρεύοντα τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όπου αποφασίστηκε πως η εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο κτήριο θα είναι η τελευταία επιλογή.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για λάθος επιλογή των μεταναστών να μη δεχθούν την μετεγκατάσταση, ενώ στη Νομική κατέφθασαν και βουλευτές του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας, μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, η άρνηση για τη μεταφορά στο κτίριο της Πατησίων, έγινε γιατί δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται και οι αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες, ενώ θα υπήρχε και έντονη παρουσία της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής είχε συνάντηση με εκπροσώπους των μεταναστών.

Kαι ενώ όλα έβαιναν προς το ενδεχόμενο της εισβολής των αστυνομικών, μια άλλη πρόταση έδωσε ελπίδες για ειρηνική εκκένωση.


Το κτίριο της Kappa Research στην οδό Ηπείρου, φαίνεται πως ήταν η λύση.

Οι μετανάστες δέχθηκαν την μετακίνηση με τρεις όρους τους οποίους ο εισαγγελέας αποδέχθηκε αμέσως:

1. Να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρουσία

2. Να μην καταγράφονται τα στοιχεία των εισερχομένων και εξερχομένων επισκεπτών

3. Να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλεγγυοι τους.


Έτσι λοιπόν, το βράδυ της Πέμπτης (26/1), κι ενώ ο κόσμος είχε ήδη αρχίζει να μαζεύεται κυρίως στα Προπύλαια ως ένδειξη συμπαράστασης στους μετανάστες, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκκένωσης του κτιρίου της Νομικής.

Μάλιστα, είχαν συμφωνήσει πως οι μετανάστες θα μετέβαιναν στο καινούριο κτίριο με τα πόδια, πραγματοποιώντας παράλληλα, πορεία διαμαρτυρίας.

Στην πορεία θα τους ακολουθούσε μόνο μια διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ 15 από τους μετανάστες θα μετέβαιναν με οχήματα καθότι ήταν ασθενής.

Όμως, η μεταφορά αργούσε, και αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση.

Τελικά ο ιδιοκτήτης του νέου κτιρίου υπαναχώρησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/1) φοβούμενος ότι θα γίνουν επεισδόια, κυρίως γιατί έμαθε ότι στην οδό Ηπείρου θα συγκεντρώνονταν διαδηλωτές.

Παράλληλα καθώς η ώρα περνούσε η αστυνονία καθυστερούσε κι εκείνη να λάβει την απόφαση για τη μεταφορά των μεταναστών για τους ίδιους λόγους με τον ιδιοκτήτη, ενώ ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής επέμενε να μεταφερθούν με πούλμαν, κάτι που οι μετανάστες το είχαν αποκλείσει.

Το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, κ. Γιαννόπουλος, κάλεσε σε έκτακτη συνέλευση τους μετανάστες, όπου αποφασίστηκε πως θα παραμείνουν μέσα στη Νομική καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όμως τελικά μετά τη νέα αλλαγή στάσης του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ξεκίνησε στις 03 και 20 τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/01), η εκκένωση της Νομικής.


πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου