Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η Κομισιόν τραβά το αυτί στην Πολωνία


Λεπτομέρειες του σχεδίου της πολωνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματός της ζήτησε «το συντομότερο δυνατόν» από τη Βαρσοβία ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, με επιστολή του την Πέμπτη.

H Πολωνία έχει μπει σε διαδικασία επιτήρησης για το έλλειμμά της από το 2009, και η Κομισιόν φοβάται ότι το τα δημοσιονομικά της χώρας δεν θα έχουν επιστρέψει εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας το 2012, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε επιστολή προς τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ό.Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η Επιτροπή έχει πράγματι παρατηρήσει δημοσιονομικές εξελίξεις που ενδέχεται να μην είναι σύμφωνες προς τη σύσταση» που απευθύνθηκε στην Πολωνία από τα κράτη της ΕΕ, μετά από απόφαση της Κομισιόν.

«Είμαστε ενήμεροι για την πρόθεση των πολωνικών αρχών να θεσπίσουν νέα μέτρα σύντομα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Γ.Ροστόφσκι είχε πει στις αρχές Οκτωβρίου ότι η Πολωνία θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, ένα χρόνο μετά τη διορία που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης ότι το πολωνικό έλλειμμα θα πρέπει να ανέλθει στο 7,9% το 2010, δηλαδή μία μονάδα περισσότερο απ' ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, σε 6,5% το 2011, σε 4,5% το 2012, και σε 2,9 % το 2013.

«Το 2012, αναμένεται ότι το έλλειμμα θα εξακολουθήσει να είναι σαφώς πάνω από το 3% του ΑΕΠ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πρόσφατες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Πολωνία θα μπορούσαν να φέρουν το έλλειμμα το 2012 πιο κοντά στο 3% «αλλά πάντα πάνω από αυτό», πρόσθεσε, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου